HomeHome10 csodás állat, akik rendkívül hosszú életet éltek

10 csodás állat, akik rendkívül hosszú életet éltek

Az emberek között ritkaságszámba megy, ha valaki esetleg eléri a 90 éves kort. Persze, ez sok mindentől függ, ki hogyan él, milyen az egészségi állapota. Ez nincs másképp az állatoknál sem. Egy két példány hosszú éveket tudhat maga mögött, sőt a várható élettartamot is jócskán túlhaladták. Rengeteg mindent láttak már és éltek meg, pont ezért a gondozók nagyon vigyáznak rájuk, hogy minél tovább köztünk maradhassanak.

  1. Harriet, a teknős, majdnem 176 évet élt

Ez a teknős a Galapagos-szigetekről származik és majdnem 176 évet élt. 1830 novemberében született, és először sokan azt gondolták, hogy férfi. Végül egy vizsgálat derített fényt a valódi nemére. Az a pletyka is terjengett, hogy maga Charles Darwin fedezte őt fel. Harriet utolsó éveit az ausztrál állatkertben töltötte, majd 2006-ban elhunyt.

2. Ming, a kagyló

Extrém hosszú éveket tudhat maga mögött ez a kagyló, csaknem 507 évet élt. A walesi Bangori Egyetem egyik kutatócsoportja fedezte fel a kagyló életkorát, ami őket is nagyon meglepte. A kagylókon lévő gyűrűkből tudták megállapítani az életkorát, valamint hogy a Ming-dinasztia idején születhetett, körülbelül 1409 környékén.

3. Charlie, a 100 éves ara papagáj

Ez a gyönyörű papagáj 2004-ben vált híresség, ugyanis akkori tulajdonosa, Peter Oram azt állította a papagáj csaknem 100 éves. Charlie 1899 körül született, és az Egyesült Királyság egykori miniszterelnöke, Winston Churchill tulajdonában volt. Charlie összesen 114 évet élt, mikor kis szíve örökre megpihent.

4. Granny, a gyilkos bálna

Néhány kutató úgy véli, hogy Granny 1911 körül született, azonban ezzel a felvetéssel többen vitába is szálltak. Néhány tudós szerint a születési ideje közelebb van az 1960-as évekhez. Egyszer a vadászok kifogták a bálnát, de visszaengedték, mivel kora miatt már állatkertben sem szabad tartani. Granny végül 2017-ben, 106 évesen hunyt el.

5. Lin Wang, a 86 éves elefánt

Ez az ázsiai elefántcsaládba tartozó elefánt 1917-ben született és a kínai valamint a japán hadseregben is szolgált. 1937 és 1945 között teherhordóként szolgált, majd a háború végével Kínába szállították, mint tartalékost. 1952-ben került a tajvani Taipei Állatkertbe, ahol társával boldog életet éltek. Kora ellenére meglepően jó fizikummal rendelkezett és csak nem 2 évtizeddel többet ért, mint társai.

6. Corduroy, a világ legidősebb macskája

Tartja a mondás a macskáknak 7 élete van. Nos, ennek a cicának egy, de az ritka hosszú. 1989.augusztus 1-én született, akit Ashley fogadott örökbe. Annyira népszerű volt, hogy gazdája még külön Instagram fiókot hozott létre, ahol 15 ezer követőre tett szert. Sajnos, 27 éves korában megszökött otthonról.

7. Tu’i Malila, egy szintén idős teknős

Ez a teknős Madagaszkár szigetéről származik, és jócskán túlélte kortársait, de még a faja várható élettartamát is. 1777-ben James Cook hozta ajándékba a királyi család számára. Tu’i Malila 188 évig járta a palota kertjét, amikor 1966-ban távozott az élők sorából.

8. Poncho, a filmcsillag

Kevés állat mondatja el magáról, hogy filmekben szerepel. Poncho, sorban kapta a felkéréseket, és több olyan filmben szerepelt, ami hatalmas népszerűségre tett szert. Többek közt szerepelt az Ace Venturában, Dr. Doolittle-ben. 2018-ban hunyt el, 93 évesen.

9. Cheeta, a Tarzan filmekből

A mindenki által ismert és szeretett csimpánz a Tarzan filmek révén lett híres. Maga a regény sosem említi, így nem tudjuk, honnan jött az ötlet, hogy Tarzan jobbkeze egy majom legyen. 1960-ban a rengeteg rivaldafény és forgatás után visszavonult, tévézett és zenét hallgatott. Végül 80 évesen, veseelégtelenségben halt meg.

10. Jonathan, a teknős

Egyébként nem véletlen, hogy a teknősök élnek tovább. Erre az egyik legjobb példa Jonathan, a Seychelle-szigetekről. A szakértők úgy vélik, hogy az óriásteknős 1832 körül született, majd amikor 50 éves lett, elvitték Szent Heléna szigetére, ahol a kormányzó kertjében volt vendég. Jonathan még mindig remek formában van, és a többi teknőssel is szeret játszani.

Most Popular

Recent Comments