HomeInterestingÍme 10 ókori római épület, amik 2000 év alatt teljesen megváltoztak.

Íme 10 ókori római épület, amik 2000 év alatt teljesen megváltoztak.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Róma az egyik leggazdagabb város, ha a kultúrát és a turisztikai látványosságokat vesszük alapul. 2000 év után is vannak olyan épületek, amik még mindig ugyanúgy állnak, mint eddig, igaz elszenvedtek néhány sérülést, de még mindig nagy népszerűségnek örvendenek az emberek körében. A mai napon úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk a legnépszerűbb helyeket és elmeséljük, mikor épültek, miként funkcionáltak az ókori római birodalomban és ma mire használják őket.

Colosseum

A Colosseum Róma egyik leghíresebb ősi épülete, amely 2000 év után is még mindig áll. Fénykorában ez a hatalmas amfiteátrum 80.000 embert tudott befogadni, akik gladiátor csatákat, kivégzéseket és színdarabokat néztek. Annak ellenére, hogy a Colosseum egy része megrongálódott az évek során, még mindig az egyik leglátogatottabb turisztikai látványosság Olaszországban.

Forum Romanum

A Forum Romanum, Róma szívében található, de sajnos már csak romok maradtak az egykori birodalom fő közteréből. Ez volt az egyik legfontosabb kereskedelmi csomópont, ahol nyilvános beszédeket tartottak és piacot működtettek.

Stadium of Domitian (Archeológiai múzeum)

Eme helyet Domitianus római császár építtette népének ajándék gyanánt i.sz. 80-ban. Amikor a Colosseum egy tűz miatt megrongálódott erre a helyre hozták át a gladiátor csatákat. Mikor a birodalom hatalma hanyatlani kezdett elkezdték ezt a helyet beépíteni. Ma már a Piazza Navona található a helyén.

Circus Maximus

A Circus Maximus egy ókori aréna és szórakoztatásra használt hely volt, ahol több fesztivált és nyilvános játékokat is tartottak. Ez volt az ókori Róma legnagyobb stadionja, ugyanis 150.000 embert tudott befogadni. Az aréna sajnos ma már nincs meg, helyét felváltotta egy nyilvános park.

Saturnus temploma

Lucius Tarquinius Superbus az utolsó legendás király uralkodása alatt építették ezt a templomot. Az évek során rengeteg kárt szenvedett az épület, még egy tűzvész áldozatává is vált. Többször restaurálták az építményt, de sosem nyerte vissza igazi valóját.

Vénusz és Róma temploma

Az épületet Róma legnagyobb templomának szánták. Nevéből adódóan ki lehet következtetni, hogy Rómának, illetve a szépség istennőjének, Vénusznak szentelték fel a helyet. A 9. században azonban egy földrengés miatt összeomlott, végül IV. Leó pápa elrendelte, hogy építsenek egy másik templomot a helyére.

Angyalvár kastély

Ez a hely Hadrianus császár síremlékének épült meg, még 135 és 139 között. A császár hamvait 138-ban helyezték el az épületbe, amit Antoninus Pius fejeztetett be. Ezek után hagyománnyá vált, hogy az elhunyt császárok hamvait oda kell elhelyezni. Ma már múzeumként szolgál az épület.

Tabularium

Eme épület arra szolgált, hogy megőrizzék az állami okiratokat. Anna ellenére, hogy megépítése óta közel 2000 év telt el, vannak olyan folyosói, amik mind a mai napig érintetlenek maradtak.

Marcellus-színház, Bellona-templom, Apollo Sosianus templom

A Marcellus-színház Kr. e. a 13. században épült, mely olyan helyként szolgált, ahol az emberek előadásokat tarthattak. A legérdekesebb, hogy a színház egyes részei a mai napig érintetlenek maradtak. Sajnos ugyanezt már nem mondhatjuk el a Bellona-templomról és az Apollo Sosianus-templomról, mert csak három oszlop maradt meg az utókor számára.

Santi Cosma e Damiano bazilika

A Santi Cosma e Damiano bazilikát Maxentius római császár építtette elhunyt fia, Marcus Valerius Romulus tiszteletére i. sz. 309-ben. Az épületet 527-ben keresztelték el Sancti Cosma et Damianusnak. A szerkezet nagy része a mai napig változatlan maradt és most népszerű turisztikai látványosságként szolgál.

Na mit gondolsz ezekről a népszerű épületekről?

Most Popular

Recent Comments