HomeInterestingHa túl sokat adsz magadból, akkor mérgezővé válhat a kapcsolatod - Íme...

Ha túl sokat adsz magadból, akkor mérgezővé válhat a kapcsolatod – Íme a részletek

A mérgező kapcsolatok boldogtalanságot okozhatnak, alááshatják az önértékelést, sőt olyan gondolatokat szülhet, mint például érdemes-e egyáltalán szeretni. A legfélelmetesebb az egészben, hogy nem tudod pontosan, ilyen kapcsolatban élsz-e. Mindig érdemes elgondolkodni azon, te mennyit raksz a kapcsolatba, mennyi áldozatot hozol a partneredért és ő mit ad cserébe. Mai cikkünkben arról fogunk beszélni, hogyan válhat mérgezővé egy olyan kapcsolat ahol csak az egyik fél ad, a másik pedig csak kap.

1, Adás és vétel

Még egy tökéletesen harmonikus kapcsolatban sem lehet olyat látni, hogy mindkét fél ugyanolyan szinten ad és vesz, viszont ez normális. Természetes ha valaki mind érzelmi, mind pénzügyi támogatást nyújt a másiknak a nehéz időkben. Ugyanolyan természetes, ha minden idejét és erőfeszítését arra a személyre szeretné összpontosítani, akinek szüksége van a segítségre.

Egészségtelenné válhat a kapcsolat akkor, ha az egyik fél mindent megtesz, a másik pedig nem ad cserébe semmit. Ha természetes az egyik fél számára, hogy a másik mindig ott van, akkor magától értendőnek fogja tekinteni a segítséget. Ekkor előfordulhat, hogy kihasznál, és folyamatosan arra kér, hogy mentsd ki a bajból.

2, Jelek arra, hogy adakozó vagy

Felelősnek érzed magad a partneredért és a jólétéért. Nem látsz más módszert a problémái kezelésére, csak ha segítesz.

Azt gondolod, hogy nem lennének képesek megbirkózni a helyzetekkel, ezáltal még több felelősség zuhan a nyakadba. Meg vagy győződbe arról, hogy a párod elveszne nélküled, így nem engedheted, hogy ez megtörténjen.

A partner igényei előtérbe kerülnek és túl sokat foglalkozol a partnered problémáival, már-már a saját problémáidként kezeled az övéit.

Úgy gondolod, hogy ha nem segítesz a partnerednek, nem támogatod akkor nem akar majd veled kapcsolatba maradni.

3, Hogy árthat a folyamatos támogatás

Azok a dolgok, amelyeket másért teszel egy idő után stresszelhetnek és frusztrálhatnak, sőt rengeteg energiát is elvehetnek tőled. Folyamatosan aggódsz amiatt, hogy a másik szükségletei nincsenek kielégítve.

Ez a folyamatos törődés megakadályoz abban, hogy saját magaddal törődj, és elegendő mennyiségű időt fordíts a saját kis dolgaidra. Ez károsíthatja az önértékelésed, a látásmódod, sőt az általános mentális egészséged.

4, Mit tehetsz vele?

Elképzelhető, hogy egyáltalán nem érzed, hogy olyan kapcsolatban élsz, ahol te vagy az adakozó fél. Nem érted, honnan származik az a kimerültség, ami úrrá lett rajtad és honnan származnak a negatív érzéseid.

Valamilyen úton-módon fel kell ismerni, hogy ebben a helyzetben vagy, és hogy nem érzed így jól magad. Kérdezd meg magadtól, hogy megéri-e úgy megoldani más problémáját, hogy nem kapsz érte semmit cserébe.

Ha új kapcsolatba kezdesz, azonnal szögezd le a határokat. Ne fektess bele túl sok energiát a kapcsolatba ameddig nem ismered meg jobban a partnered. Ha látod, hogy ugyanúgy támogat ahogy te őt, akkor készen állsz jobban kinyílni.

Voltál már valaha olyan kapcsolatban, ahol állandóan te voltál az adó fél? Hogy érezted magad? Hogyan kezelted? Kérjük, oszd meg a gondolataidat kommentben!

Most Popular

Recent Comments