HomeInterestingHa ezeket a jeleket észleled magadon, azonnal fordulj orvoshoz, mert életveszélyban vagy!

Ha ezeket a jeleket észleled magadon, azonnal fordulj orvoshoz, mert életveszélyban vagy!

A vérrögök súlyos következményekkel járnak, akár halált is okozhatnak. Most pedig emberek milliói tartanak tőle, hiszen a koronavírus-járvány miatt beadott oltások után, néhány embernél is megfigyelhető volt a vérrögösödés. Alapvetően is előfordulhat, hogy vérrög keletkezik a szervezetünkben, ami elzárja az ereket és az oxigén nem jut el oda, ahova kellene. A trombózis Magyarországon is több, mint ezer ember halálát okozza, évente. Amikor a vérrög megakad a mélyen fekvő vénákban, trombózisról beszélünk. Jellemzően a medencében és a lábakban fordul elő, ám nem ritka, hogy agyban keletkezik.

Ha szervezetünkben vérrög keletkezik, nagy fájdalommal jár és rendkívül veszélyes. Mélyvénás trombózis is előfordulhat, aminek során a vér és az oxigén nem jut el a sejtekhez. Ám, ha a vérrögből leszakad egy darab, akkor különösen életveszélyben vagyunk, ugyanis ha eljut a tüdőartériába, akkor tüdőembóliát okoz, ami végzetes lehet. Vannak jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Ezek azt jelzik, hogy vérrög van a szervezetünkben, ami megnehezíti a véráramlást. Ugyanakkor, ha időben orvoshoz fordulunk, akkor megelőzhetjük a tragédiát.

Duzzadt lábak

A duzzadt, puffadt láb és kar a mélyvénás trombózis leggyakoribb tünete. Nem kell kétségbe esned, ha állómunkát végzel és nem mozogsz eleget, mert, ha ettől dagad be a lábad estére, akkor ez még nem ok az aggodalomra. Ám mozogj többet, mert ez elősegíti a vénás áramlást. Viszont, ha a lábad hirtelen dagad be és fájdalmaid is vannak, akkor vérrögre kell gyanakodni.

Kéz-és lábfájdalom

A mélyvénás trombózis együtt jár a lábdagadással, de előfordulhat, hogy a fájdalmon kívül nincs más jele a vérrögnek. A probléma nehezen észlelhető, hiszen az emberek többsége összekeveri a fájdalmat egy egyszerű görccsel vagy izomhúzódással. A különbség azonban észlelhető, ugyanis vérrög esetén egy egyszerű lábfeszítésnél vagy sétánál is erősödik a fájdalom. Szóval, a megmagyarázhatatlan fájdalom a lábban, ami mozgásra nem javul, az elszíneződött bőr és a melegérzet okot ad arra, hogy orvoshoz fordulj.

Piros csíkok a lábon

A mélyvénás trombózis jele a lábon megjelenő hosszanti vörös csík vagy több piros folt. Ezek nyomásra érzékenyek és melegek is, tehát, ha ezeket érzékeled, azonnal menj orvoshoz.

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom szívrohamra utal, így sokan nem is sejtik, hogy lehet szó tüdőembóliáról is. A két betegség tünetei ugyanis rendkívül hasonlóak. Szívroham esetén éles fájdalmat érzünk, ami kisugárzik a karba, a nyakba vagy az állkapocsba és hirtelen jön. Tüdőembólia esetén is hirtelen fájdalomról beszélünk és olyan, mintha a szívünkbe kést döfnének, de ebben az esetben a fájdalom még rosszabb, ha mély levegőt veszünk. Ez annak a jele, hogy nem szívrohamunk van, de közös jellemző, hogy mindkét esetben azonnal mentőt kell hívni.

Kalapáló szív, légszomj

A tüdőben lévő vérrög jelentősen lelassítja az oxigénellátást. Ezért szívünk gyorsabban kezd verni, mivel több oxigént kell eljuttatnia a sejtekhez. Szervezeted jelez, ha valami furcsát érzel a mellkasodban és nehezen kapsz levegőt. Ebben az esetben fennáll az ájulás veszélye, ezért azonnal segítséget kell hívni.

Ok nélküli köhögés

Ha nem vagy megfázva vagy nem vagy allergiás és nem tudod abbahagyni a köhögést, a szíved hevesen ver, akkor biztosan vérrögről van szó. A legtöbb esetben a köhögés száraz, de a felköhögött váladék lehet véres is. Ilyenkor nincs mire várni, azonnal orvost vagy mentőt kell hívni.

Most Popular

Recent Comments