HomeInterestingA pap a szentmise kellős közepén vallotta be, hogy szerelmes - A...

A pap a szentmise kellős közepén vallotta be, hogy szerelmes – A hívek és a püspök is ledöbbent

Bizonyos vallásokban tiltva van az egyházi személyek számára, hogy megházasodjanak. Ez mind a papokra, mind az apácákra egyaránt vonatkozik. Sokan még nemi életet sem élnek, hogy teljes lelküket, szívüket, az Úrnak szentelhessék. Viszont papság ide vagy oda, előfordulnak olyan nem várt események, mikor az illető nem tud parancsolni érzelmeinek. Mivel mi emberek társas lények vagyunk, úgy vagyunk kódolva, hogy párban éljünk. Az, aki megszegi a szabályokat súlyos következményekkel számolhat.

A közép-olaszországi Todi egyházmegyében viszont örökre emlékezni fognak arra az ominózus napra, mikor a pap a szentmise kellős közepén vallotta be, hogy szerelmes egy nőbe. A hívek és a püspök is egyaránt meglepődött az atya szavai hallatán. A vasérnapi szentmisét Riccardo Ceccobelli atya tartotta, aki sokak számára megdöbbentő kijelentést tett mindenki előtt. Bevallotta, hogy már hosszú-hosszú évek óta szerelmes egy nőbe.

„A szívem szerelmes lett, de az Úrnak tett eskümet soha nem szegtem meg. Most viszont szeretném megtapasztalni ezt a szerelmet.” – mondta Ceccobelli felettesének, Gualtiero Sigismondi püspöknek.

A helyi média szerint az egyházfőt felfüggesztették, s megkezdődött a procedúra, mely után teljesen átlagos, civil életet élhet. A püspök hivatalos nyilatkozatában ezt írta:

„Hálás vagyok Don Riccardonak az eddig nyújtott szolgálatáért. Kívánom élete legyen boldog, derűs és békés. Köszönöm, hogy döntését ő maga közölte velem.”

A Corriere della Sera olasz magazin szerint Todi városában sokan tudtak a pap valódi érzéseiről:

„Pletykák keringtek arról, hogy Don Riccardot egy nővel látták” – írja az olasz napilap.

A médiában és az egyházmegye sajtóközleményében nincs információ az ominózus hölgyről, akiért felhagyott a papi hivatással. Viszont az a pap, aki megszegi az esküjét, büntetést kap, ami lehet felfüggesztés, de más egyházközösségbe, való áthelyezés is. Előfordult már olyan is, hogy kártérítést kellett fizetni.

A papságról való lemondás, nem jelenti azt, hogy egyből nemi életet fog élni, hiszen a cölibátus még nagyon sokáig benne van egy mélyen vallásos emberben. Olyan azonban már előfordult a történelem során, hogy a szentszék felmentést ad egy papnak például a cölibátus alól.

Tény, hogy nagyon ritkán fordul elő, mivel az egész procedúra nagyon hosszú időt vesz igénybe, de mint mondtuk előfordult ilyen eset. A felmentést igénylő papnak meg kell kérnie felettesét, hogy továbbítsa az erre vonatkozó papírokat a Szentatyának. Ekkor a Szentszék dönt arról, hogy megadja-e az említett felmentést avagy sem. Ha valaki ezt megszerzi, az mentesül minden büntetés alól és nyugodt szívvel élhet házas valamint nemi életet a papi hivatás mellett.

Riccardo úgy nyilatkozott a hölgyről, akiről kiderült végül, hogy Lauranak hívnak

„Négy éve ismerjük egymást, a plébánián találkoztunk. Tavaly szeptember óta valami örökre megváltozott bennem. Az elején mindent megtettem, hogy kordában tartsam az érzéseimet, reméltem, hogy talál magának egy férfit, de minden eltelt napomon egyre rosszabbul éreztem magam.”

Olyan kérdés is érkezett hozzá, hogy szeretnének-e a jövőben összeházasodni, és gyermeket vállalni

„Igen, ha Isten úgy akarja, de még az elején vagyunk, akár egy hét múlva is véget érhet. Gyerekként kilenc barátnőm volt, de több mint húsz éve nem volt kapcsolatom. Ő erős nő: sokszor mondta nekem: „Ha le akarsz mondani, tedd meg.” És most megtettem. És szabadnak érzem magam ”.

Most Popular

Recent Comments