HomeInterestingEzt a 13 érdekes tényt, csak és kizárólag a National Geographic adásaiból...

Ezt a 13 érdekes tényt, csak és kizárólag a National Geographic adásaiból tudhattuk meg.

Annak ellenére, hogy rengeteg információ van a fejünkben és nap mint nap tanulunk valamit, még így is nagyon sok dologról nem tudunk. Például, hogy a Sivatag régen erdővel borított terület volt, vagy, hogy az egyik orchideának a virága pontosan úgy néz ki, mint maga a sátán. Ilyen és ehhez hasonló adatokkal van tele világunk, amik csak arra várnak, hogy te is elolvasd őket. Összegyűjtöttünk még ezen kívül jó pár érdekességet, amik bizonyára felkeltik majd az érdeklődésedet.

Ez a kő az egyik egyiptomi piramist ékesítette.

A Benben nevű kő időszámításunk kezdete előtt 1840-ben, vagy akörül készülhetett. Akkor fedezték fel, mikor a Phoenix-templomnál egyes kutatók ásatásokat végeztek és az ősi egyiptomiak abban a hitben voltak, hogy ez a kő vissza tudja az embereket hozni a halálból. Állítások szerint III. Amenemhat fáraó piramisának tetejét díszítette.

A kövön egy igen érdekes szöveg is olvasható, mely így hangzik:

„Nyisd ki az arcodat a királynak,
hogy láthassa a horizont uralmát,
hogy át tudjon menni az égen,
mert fel fogsz emelkedni,
mint egy nagy Isten,
az idők Ura, örök életű csillag …”

Piros színűvé változik a kanári tollazata, ha rendszeresen pirospaprikával etetjük.

A kanári madarak tollazata egyedi pigmenteket foglal magába, ami képes még a napfény hatására is árnyalatot váltani. Ami ennél is jobban elszínezi tollaikat az a pirospaprika. Ha rendszeresen azzal eteted, az egész madár tetőtől-talpig piros színben fog pompázni. Nem kell megijedni nem lesz tőle bajuk, hiszen tele van vitaminnal.

Tilos lemásolni a Vatikán egyik zenei művét, amit egy évben csak egyszer adnak elő.

A Gregorio Allegri által alkotott Miserere mei, Deust, az 51. zsoltár megzenésített változata, ami a bűnbánatról szól. Csupán egyszer adják elő évente a Vatikánban és a kottát szigorú őrizet alatt tartják, hogy senki se tudja lemásolni, így csak és kizárólag itt hallható ez a mű.

Amikor Mozart 14 éves korában meghallotta ezt a darabot, képes volt első hallásra leírni a kottát. Ezt követően megzenésítette és elérhetővé tette az egész világ számára. Amikor  XIV. Kelemen pápa megtudta, hogy mit tett a fiú Aranysarkantyú-renddel tüntette ki a tehetséges kis zeneszerzőt.

Az egyik legritkább, ám leggyönyörűbb természeti jelenségnek számít a kereszthullám.

Ezek a különleges kereszthullámok abban az esetben láthatók a víz felszínén, ha két különböző fajtájú hullám egyazon időben jelenik meg. Ebben az esetben az egyik hullámot a szél, míg a másikat a tenger idézi elő. Amennyire szép, olyan veszélyes is, ugyanis se perc alatt képes felborítani a hajókat.

2014-ben takarítás során letört Tutanhamon maszkjának szakálla.

Tutanhamon maszkjára még 1922-ben bukkantak rá, ami egyébként túlélte az összes eddigi háborút, sőt forradalmat is. Ennek ellenére, 2014-ben takarítás során letörték a szakállát, amit ugyan megpróbáltak visszaragasztani, de az csak súlyosbította a helyzetet és további sérüléseket eredményezett a maszkon. Csak 2016-ban derült ki, hogy mi is történt a műtárggyal, ami teljesen megrázta a történészeket.

Ördög orchideaként becézik a telipogon diabolicus nevű orchideát, mert ha ránézel tényleg a sátánt látod benne.

A telipogon diabolicus nevű orchidea azért olyan különleges, mert a virág közepén pont egy olyan lény látható, mint az ördög. A növény egyébként a kubai erdőkben honos, ám ennek ellenére bejegyezték a Vörös könyvbe, mert olyan érdekes körülmények között képes teremni, amit a kihalás veszélye fenyeget.

Színtelen szivárványok is láthatóak az égen.

Ez a jelenség az úgynevezett ködszivárvány, ami abban az esetben alakul ki, ha kis cseppek találhatók a légkörben és a nap rájuk süt. Ám nem csak nappal, de este is láthatók az égbolton, ha nagyon erős a holdnak a fénye, de ebben az esetben a neve is megváltozik holdszivárványra.

Anélkül, hogy az emberek elköltöztek volna Oroszországból, elképzelhető hogy több városban is éltek.

A mai Szentpétervár lakói, elképzelhető, hogy iskolába még Petrográd városába jártak, de házasodni már Leningrádban házasodtak. Ennek köszönhető, hogy három városban is laktak úgy, hogy nem kellett elköltözniük. A városok nevének változtatása gyakori szokás Oroszországban.

Képes megváltoztatni az Antarktisz ökoszisztémáját a pingvinek ürüléke.

Az Antarktiszon élő pingvinek nagyjából 8 millió kilogrammnak megfelelő ürüléket helyeztek el ezen a területen körülbelül 5000 év leforgás alatt. Abban az esetben ha az éghajlati viszonyok megváltoznak, akkor ezek segíteni fogják majd az akkori növényeket, hogy elburjánzhassanak a jeges vidéken.

Az avokádó mérgező minden állatfaj számára.

Hihetetlen ugyan, de minden állatfaj számára mérgező az avokádó. Igazság szerint az ember az egyedüli élőlény a földön, aki képes elfogyasztani. A gyümölcsben található savak, melyeket persinnek hívnak, képesek megbénítani az állatok szívizmait. A gyümölcshús még egy olyan hatalmas állat számára is veszélyes, mint egy ló.

Izlandon a földbe temetett edényben sütnek kenyeret.

Ezen a vidéken rengeteg a vulkán és a gejzír, amit képesek az emberek hasznosítani. Például a Rúgbrauð nevű kenyeret úgy készítik, hogy 24 órára egy gejzír mellett hagyják a földben eltemetve. Mivel ott körülbelül 100 vagy akár magasabb hőmérséklet is van, így a kenyér könnyedén meg tud sülni.

Jamal-félszigeten hatalmas jéggömböket sodort partra a víz még 2016-ban.

Kutatók elmondása alapján ritka jelenségről van szó. Ez amiatt keletkezik, mert az erőteljes széllökések hatására a jégképződmények letörnek és beleesnek a vízbe, ami kerekded alakúra formálják őket. Némelyik akár 50 centi átmérőjű is lehet.

23 ezer év múlva nagy valószínűséggel erdő lesz a Szaharából.

Kutatók arról számoltak be, hogy 6000 éve a Szaharában homok helyett mindent zöld legelő és erdő borított, ami egy éghajlatváltozás miatt homokossá vált. Azt is sikerült kideríteni, hogy ez a jelenség, minden 23 ezredik évben megismétlődik, így 17 ezer év múlva elképzelhető, hogy újra erdők borítják a sivatagot.

Most Popular

Recent Comments