HomeInterestingEzért mennek el a magyarok külföldre dolgozni! Két fiatal elmeséli saját tapasztalatait!

Ezért mennek el a magyarok külföldre dolgozni! Két fiatal elmeséli saját tapasztalatait!

A legnagyobb gondot a gazdaságban a munkaerőhiány okozza, ezek közül is a legjelentősebb problémát az építőiparban véljük felfedezni. Teljesen mindegy, hogy korábban megszavazták a béremeléseket ezekben az ágazatokban, mivel a magyarországi fizetések még mindig eltörpülnek a külföldön felajánlott összegekkel szembe. Ám nem csak a pénz miatt, hanem más ok miatt is képesek a magyar munkások nyúlcipőt venni. Az okokat, két Németországban élő és dolgozó fiatal mondja el, és azt is, hogy ők miért mentek külföldre. Valószínű, hogy az általuk elmesélt dolgok befolyásolják a többi haza munkavállalót, hogy külföldön keressék számításaikat.

A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc, még július elején mesélt arról, hogy az építőipari szakmák nagy része, mind a mai napig hiányszakmának minősülnek. Ez azért van, mert egyre kevesebb tanuló akar szakmát szerezni és ilyen területen dolgozni, valamint egyre többen hagyják el a szakmát kiöregedés miatt.

Pontosan nem lehet meghatározni, hogy hány szakmunkás szívódott fel, de a makroadatok szerint nagyjából, 30-40 ezer szakképzett munkaerő hiányzik.

Még a 2017-es évben 13 százalékos bérfejlesztést vezettek be az ágazatba, majd 2018-ra újabb 9-11 százalékos bérfejlesztést szerettek volna az építőiparban fellelhető vállalkozók. Egy jó szakmunkás, akár nettó 250-300 ezer forintot is megkereshet itthon. Lehetséges, hogy ez már egy olyan összegnek minősül, ami elgondolkodtató és megéri hazaköltözni külföldről.

A 26 esztendős Tamás, akinek nevét szándékosan változtattuk meg, hogy ne kerüljön a nyilvánosságba, Zala megyéből származik, aki március óta él és dolgozik Németországban. Havi fizetése 1400-1700 euró között mozog, ám ez attól is függ, hogy mennyit túlórázik. Bevallása szerint ő csakis az anyagiak miatt döntött úgy, hogy kimegy. Szerencséje volt, mert egy barátja által el tudott helyezkedni még úgy is, hogy nagyon kevés nyelvtudással rendelkezett. Édesanyja először nagyon nehezen viselte, hogy gyermeke elment, de idővel hozzászokott. A fiatal férfi azt is elmondta, hogy ő már Németországban látja saját jövőjét.

Másik fiatal szakmunkásunk András, aki 2013-ban döntött úgy, hogy szerencsét próbál Németországban. Igaz, legelőször Svájcban próbálta elindítani karrierjét, sőt ott is kezdte el a mestervizsgát. Mivel rengeteget kellett utaznia a két ország között, úgy döntött, hogy Németországban marad, ahol több munkalehetőség is tárul elé. Jelenleg egy családi vállalkozásnál dolgozik, és elárulta, hogy nagyon szereti azt, amit csinál. Mindössze másfél év alatt sikerült annyi pénzt összegyűjtenie, hogy tudott venni magának egy lakást, igaz sok fusi munkával együtt.

Mielőtt megszerezte volna mestervizsgáját, 714-778 ezer forintnak megfelelő összeget kapott kézhez, most, hogy meglett a várva várt vizsga, amit Németországban fejezett be, körülbelül, havi 844 és 900 ezer forintnak megfelelő összeggel büszkélkedhet. Elmondása szerint, nem a pénz miatt ment ki külföldre, hanem az itthoni mentalitás miatt. “Az emberek irigykednek egymásra, és mások hátán szeretnének felkapaszkodni”. – idéztük szó szerint Andrást.

Idén Januárban apuka lett, mert megszületett első gyermeke. Egy egyszerű kórházba mentek el, ahol már a kórterem maga volt a paradicsom. Az ételek kitűnőek voltak, a feleségem még választhatott is, hogy mit szeretne ebédre, illetve vacsorára enni.
– tette hozzá pluszba, András. A kis család egyáltalán nem szándékozik hazajönni.

Most Popular

Recent Comments