HomeInterestingEzen a három dolgon spórolt egész életében a milliárdos John D. Rockefeller

Ezen a három dolgon spórolt egész életében a milliárdos John D. Rockefeller

Még ha nem is mozogsz annyira a gazdag emberek, vállalkozók, üzletemberek világában akkor is tudod, hogy ki az a John D. Rockefeller. Ő volt a világ egyik leggazdagabb embere, aki többek között olajban utazott. Ez a férfi volt a bolygó legelső milliárdosa, ami elég szép teljesítménynek számít. Ha élne, akkor biztos nagyon büszke lenne azokra a milliárdos emberekre, akik a semmiből hatalmas pénzeket csináltak, gondolunk itt Jeff Bezosra, az Amazon tulajdonosára, vagy Bill Gatesre, a Microsoft cég alapítójára. De, hogy Rockefeller, hogyan volt képes ekkora vagyont kezelni és mivel spórolt, mai cikkünkből kiderül. Sokszor hangoztatták például, hogy azok az emberek élnek, öltözködnek a legszerényebbül, akiknek még a bőre alatt is pénz van.

1, Rengeteget spórolt az öltözködésén

A mai világban minden a pénz körül forog és az újgazdagok mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy leríjon róluk rengeteg pénzük van. Ezt általában sok ingatlan, autó, ruha, ékszer megvásárlásával próbálják mutatni és persze azzal, hogy minél fényűzőbb partikat szerveznek egy egyszerű születésnap alkalmával is. Ennek ellenére a valóban bölcs és okos gazdag emberek teljesen máshogy csinálták és csinálják a dolgokat. Rockefeller például csak néhány öltönyt birtokolt és azokat rendszeresen megvarratta, ha valahol kiszakadt. Akkor sem vett új ruhát, mikor nívósabb rendezvényre hívták meg, mivel azon a véleményen volt, nem a ruha teszi az embert. Nem foglalkozott mások véleményével, mindig úgy járt el, ahogy a legbölcsebbnek gondolta.

Soha nem hagyta, hogy családját megrészegítse a pénz. Mindig keményen bánt velük, legalábbis ami az anyagiakat illeti. A gyerekeit spórolásra tanította, illetve, hogy a pénz nem hullik csak úgy az ölükbe, meg kell érte dolgozni. Nagy vagyona ellenére, nem hagyta, hogy fia megússza a katonaságot, így mikor elérte a megfelelő kort habzás nélkül el is küldte. De nemcsak ebben merült ki szerény életmódja. Például ahelyett, hogy drága kaviárt és homárt evett volna, inkább kenyeret és tejet fogyasztott. Azzal is képes volt megfogni a pénzt, hogy nem költött sem szeszes italra, sem dohánytermékekre.

2, Mindig okosan bánt a vagyonával

Annyi pénze volt, amit konkrétan sokan fel sem tudnak fogni, ennek ellenére nem szórta azt feleslegesen. Amikor kedvesével, Laura Spelman Rockefellerrel összeházasodtak esküvőjük szerény körülmények között zajlott, pedig világra szóló lakodalmat tarthattak volna. Mikor megszülettek a gyermekei és a születésnapjukat ünnepelték sem csaptak olyan partikat, amiket ma szoktak a gazdagok. Teljesen átlagos születésnapok voltak egy tortával, némi ajándékkal és lufival. Nem gondolta, hogy a hatalmas partiktól lesz jó egy ilyen esemény, hanem a család közelségétől.

Nagyra törő álmai voltak. Például szeretett volna élete során kb. 30 millió forintot keresni és megélni a 100 évet, ám ehelyett keresett közel 60 billió forintot és 97 évig élt. Milyen szép kor.

3, Nem volt személyzete

Rockefeller a szó szoros értelemben imádott dolgozni. Minden egyes nap reggel 6 órakor már dolgozott és este 10 óráig meg sem állt. Egészen addig, míg be nem töltötte a 60. életévét egyedül csinált mindent a házon belül és házon kívül egyaránt. Szinte sosem bízott meg senkit a dolgaival, valószínű azért mert csak magában bízott igazán (de most őszintén ki ne tenné ugyanezt ekkora vagyonnal?)

Miután nyugdíjas lett azután sem alkalmaztak személyzetet, mert nem szerette volna egy csapat alkalmazottra költeni a pénzét. Ehelyett családja, gyerekei és felesége intéztek mindent otthon. Néhány asszisztenst vett fel, de ők ugyebár nem vették ki részüket a házi munkában. Ha ez mind nem lenne elég, meg kell jegyeznünk, hogy nem csak az öreg John volt spórolós, hanem felesége is, így remekül kiegészítették egymást.

Mikor a gyerekek szülinapja közeledett, John akart nekik vásárolni egy-egy biciklit, ám az asszony azt mondta, vásároljon csak egyet, amit majd közösen használnak. Gondolta ezzel majd megtanítják nekik, hogyan kell testvériesen osztozni.

Szóval most, hogy egy kicsit jobban beleláttatok a Rockefellerek életébe, láthatjátok, hogy nem voltak olyan anyagiasak, mint ahogy sokan mondják róluk. Egyszerűen csak szerették a rendet és fegyelmet, és próbálták nem elszórni azt a pénzt, amihez hozzájutottak. Annak ellenére, hogy 1937-en hajtotta örök álomra a fejét és azóta jó pár évtized eltelt még mindig a világ egyik leggazdagabb embereként tartják számon.

Fontos megjegyeznünk, hogy még ha magán és családján spórolt is vagyona egy részét az orvostudománynak és az egyháznak adta. Az ő hozzájárulásával egy tudóscsoportnak sikerült felfedezni a penicilint.

Most Popular

Recent Comments