HomeInterestingAz időjárás változás 10 élettani hatása a szervezetünkre

Az időjárás változás 10 élettani hatása a szervezetünkre

Az időjárás nem csak a hangulatunkra lehet befolyásoló hatással , de kimutatások szerint fiziológiai hatással is bír. A komor időjárás felpörgeti az agyunkat, segít a produktív gondolkodásban és a mélyebb összepontosításban a feladatainkra. Az emlékezetünk is jobban működik egy esős és felhős napon , mint a verőfényes napsütésben. Talán azért mert a ragyogó napsütésben az endorfinok hatására túl elfoglaltak vagyunk azzal , hogy boldogok legyünk.

Ma egy olyan érdekes cikkel jöttünk el, amelyben összegyűjtöttünk nektek néhány érdekes tényt, az időjárás a testünkre gyakorolt hatásairól.

  1. Kéz-és lábdagadás

A vérkeringésed a test-hőmérsékleted szabályozásában is szerepet játszik. A nyiroködéma súlyosbodhat a tavaszi és nyári időszakban , hiszen a meleg határra az erek a végtagokban kitágulnak, jóval több vért fogadnak, amiből több nyirok is keletkezik. Ezzel egyidőben a szervezet több hőt is ad le és ez hűti a tested. A több nyirok már meghaladhatja a nyirokrendszer teherbírását, nem tudja azt megfelelően elszállítani, így az ödéma formájában jelenik meg.

A tüneteket mindenképpen kezelni kell. A duzzanatot tanácsos visszaszorítani a normál méret közelébe. Ehhez hasznos lehet a hűtés valamilyen formája , illetve súlyosabb esetekben a a fáslizás, vagy a kompressziós harisnya.

2. Növeli a szívroham kockázatát

A hideg időjárás gyakran nagy kihívást jelent az élőlényeknek, ez alól pedig az emberi szervezet sem kivétel. A hideg idő a szívproblémákkal küzdők számára különösen megterhelő és veszélyes lehet. Az ilyen időjárási körülmények mellett a szívbetegeknek szigorúan tilos megterhelő aktivitást végezni, de az egészséges embereknek odafigyelni. A szélsőséges időjárás megterhelheti a szívét.A hideg hőmérséklet miatt a szívünk keményebben dolgozik a test melegen tartása érdekében, ugyanakkor a hideg hatására az erek összehúzódnak , ami nehezíti a megfelelő mennyiségű oxigén szállítását magába a szívbe. Ennek kettőssége erősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát.

Fontos elkerülni a túlterhelést, a fizikai megerőltetést és próbáljuk melegen tartani magunkat.

3. Megterhelő a bőrünk számára is.

Ahogy lehűl a hőmérséklet úgy a levegő páratartalma is csökken, ezzel egy időben elkezdődik a fűtési szezon, az otthonok levegője is jóval szárazabb lesz, ami bizony a bőrünk felső rétegének kiszáradásához vezet. Éppen ezért télen különösen vigyázni kell a bőrünkre, mert ellenálló képessége jelentősen csökken.A száraz viszkető bőr kellemetlen jelenség, ami könnyen átforulhat akár ekcémás bőrproblémák irányába is.

fontos megfelelően hidratáljuk a bőrünket, használjunk zsírosabb és sűrűbb állagú krémeket. Zuhanyozásnál csínján bánjuk a forró vízzel és a szappannal , részesítsük előnyben a langyos vizes gyors fürdőket valamilyen könnyű és bőrkímélő készítménnyel, és lehetőség szerint kerüljük a napi többszöri fürdőzést is. Otthonainkban érdemes beruházni egy párásító készülékre és óvjuk arcunkat a lehető legnagyobb mértékben az erős széltől.

4. Haj és köröm gyengülést okozhat.

Munich, Bavaria, Germany

Télen a hajad és a körmöd ugyanazzal a problémával küzd, mint a bőröd. Az erek szűkebbé válnak, a táplálék- és oxigénellátás csökken. Természetesen ez gyengíti a hajat és a körmöket, is és törékennyé teszi őket, hajlamosabbak lesznek a töredezésre.

A teendő ugyanaz a hajunk és körmünk esetében is mint a bőrünkkel.

5. Tapasztalhatsz ízületi fájdalmakat

Van igazsága azoknak, akik azt állítják, hogy a érkezését a csontjaikban érzik. Az időjárás-változás által generált frontérzékenység erősebben vagy gyengébben, mind egészséges, mind nem egészséges embereknél egyformán jelentkezhet. Bár arra vonatkozólag a mai napig nincs egyetértés a tudósok körében , hogy pontosan milyen módon befolyásolja az időjárás az ízületi fájdalmakat, abban a legtöbben egyetértenek , hogy a magasabb páratartalom következtében alacsony szintre csökkenő légnyomás is kevesebb a testünkön. Ennek hatására a szövetek enyhén megduzzadnak, és ezek a megduzzadt , megnőtt térfogatú szövetek nyomást gyakorolnak ízületeinkre és irritálhatják azokat. A hideg levegő hatására az izmok, a szalagok és az ízületek pedig még merevebbé válnak. Feltételezik továbbá, hogy a légnyomás csökkenés hatására az ízületi folyadék mennyisége is megnő , ami szintén nyomást gyakorol a fájó tagokra.

Mit tehetünk ? Próbáljuk magunkat melegen tartani. Törekedjünk a kiegyensúlyozott életmód kialakítására. A rendszeres testmozgás , mint a jóga vagy a pilates , a nyújtás segíthet a megelőzésben.

6. Súlyosbodhat az allergia.

Az időjárás hatással van természetesen a szezonális allergiákra is. A szeles időjárás könnyezést okozhat, eső idején orrdugulást tapasztalhatunk. A egyes időjárási viszonyok olyan természetes folyamatokat indítanak el, mint a fák beporzása, a levegőben terjedő pollenek pedig allergiát válthatnak ki. Az immunrendszer ezen a pollenek és virágporok , ellen aktiválja a védekező mechanizmusokat, ezzel viszketést, tüsszentést és orrfolyást okozva.

Mi a teendő : Érdemes előre felkészülni és utána járni , hogy a környezetünkben m,ikorra várhatóak ezek az időszakok és tartózkodni a kültéri programoktól. Használjunk szükség esetén párátlanítót és légkondicionálót a levegő szűrésére és az allergének semlegesítésére.

7. Felléphet D vitamin hiány.

A D-vitamin egyik legfőbb forrása számunkra a napfény . A hideg évszakok rövidebb a nappalokat, és napsütéses órákat hoznak magukkal, ezáltal emberek hajlamosabbak is vagyunk több időt tölteni a lakásban . Ennek eredményeként a D-vitamin szintünk csökken. Az ilyen típusú hiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a magas vérnyomás, a stressz és a fájdalom tűrőképességünk is csökken.

Mit tehetünk : Próbáljuk beszerezni a hiányzó A D-vitamint más forrásokból. fogyasszunk több tojássárgáját, gombát és zsíros halat, például lazacot vagy tonhalat; és igyunk sok narancslevet és tejet.

8. Rossz hangulat, fáradtság.

Ha kevesebb a napfény ősszel és télen, megmagyarázhatatlan fáradtságot tapasztalhatunk. Alacsony energiaszint és kimerültség tünetei a szezonális affektív zavarnak (SAD), a hidegebb hónapokban a a D-vitamin hiánya befolyásolja a szerotonin szintünket – ami miatt az agyunk kevesebb szerotonint termel , minek határára a szomorúbbnak , és álmosabbnak érezzünk magunkat mint általában.

Mi a tehetünk ellene ? Használjuk ki a napos időszakokat, szükség esetén fogyasszunk több D-vitaminnal teli ételeket. Vezessünk be valamilyen testmozgást .s pihenjünk sokat.

9. Gyakori migrén és fejfájás.

A hideg miatt ereink összeszűkülnek így lassítva a véráramlást. Emiatt kevesebb vér is érkezik az agyunkba, ami erős fejfájáshoz vezethet. Ha hajlamosak vagyunk a migrénre , az időjárás változás okozta légnyomás ingadozás okozhat számunkra néhány kellemetlen napot.

Teendők : A migrénre hajlamos személyeknek érdemes egy naplót vezetni, és a kényes napok előtt felkészülni.

10. Súlyosbodhatnak az asztmás tünetek.

Az erős időjárás változások asztmás rohamot válthatnak ki, mivel a légkörben hirtelen bekövetkező változások m hőmérséklet ingadozások könnyen irritálhatják a gyulladt légutakat. A forró, párás levegő nehezebb és a lélegzés is nehézkesebb. A hideg, száraz levegő dehidratálja a légutakat, hatására megduzzadhatnak és korlátozza a megfelelő légáramlást. A nedves időjárás pedig a penész növekedett kialakulását okozza, amit a szél könnyedén széthord.

Teendők : Hideg időben tartsuk magunknál az inhalátort , nyakát és mellkasát próbáljuk melegíteni , igyunk sok folyadékot, mossunk gyakran kezet, és használjunk légtisztítót.

Most Popular

Recent Comments