HomeInterestingEz az 5 dolog bemutatja, hogy egyes embereknek miért látszik a vénája.

Ez az 5 dolog bemutatja, hogy egyes embereknek miért látszik a vénája.

A vénák nagyon fontos szerepet töltenek be az oxigénszállításban, de nyilván addig nem is foglalkozunk velük, ameddig fel nem tűnnek a kezünkön vagy a lábunkon. Ilyenkor persze egyből pánikba esünk, hogy vajon mi lehet ennek a furcsa tünetnek az okozója, de a legtöbb esetben kiderül, hogy egy normális reakcióról van szó. Csak abban az esetben jelentenek veszélyt, ha valamilyen fájdalmas vagy gyanús tünet kíséri őket, mind például lábdagadás, vagy mellkasi fájdalom. A mai cikkünkben bemutatjuk, hogy mely esetekben láthatók a gyűjtőerek.

Bőrtípustól is függhet, hogy látszódnak-e a vénák.

Szakemberek szerint a világosabb bőrű embereknél jobban látszódnak a vénák, mint a sötétebb bőrűeknél. Emellett a vékony bőrrel rendelkezőknél jobban átütnek, ugyanis az idő előrehaladtával a felhám alatti zsírréteg elvékonyodik. Ez az oka, hogy a szépkorú illetők kezén és lábán jól láthatók a vénák.

Edzés után jobban látszódnak a vénák.

Az edzések során végzett gyakorlatok miatt az izmok felduzzadnak, amik a bőr felületéhez nyomják a vénákat, ennek következtében pedig jól láthatóvá válnak. Kellő mennyiségű pihenés után az izmok visszaállnak eredeti állapotukra, így a gyűjtőerek sem fognak annyira látszódni, mint előtte.

A várandós nőknek sokkal jobban látszik a vénája.

Sok várandós nő szenved a látható vénáktól, ugyanis ilyenkor a testükben lévő vérmennyiség megnő, amivel az érrendszerük próbál lépést tartani. Ebben az időszakban az erek térfogata megnő, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjon szállítani a magzatnak. Általában a szülés után ez a „probléma” megszűnik, szóval nem kell aggódni.

Ha alacsony a testzsír a gyűjtőerek jobban látszódnak.

Mivel a vékony testalkatú emberek vékony zsírréteggel rendelkeznek, ezért az a mennyiség nem tudja maximálisan elfedni a vénákat. Így náluk sokkal jobban látszódik, mint azoknál az embereknél, akiknek több zsír van a bőrük alatt.

A nagyon látható és kitüremkedő vénák miatt célszerű orvoshoz fordulni.

Fentebb már említettük, hogy a legtöbb esetben ez a jelenség teljesen normális. Viszont, ha a feltűnő vénák mellkasi fájdalommal, légszomjjal, fekélyekkel vagy duzzadt végtagokkal járnak, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ezek a tünetek a visszértágulat vagy trombózis jelei is lehetnek, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Neked gyakran látszódnak a vénáid?

Most Popular

Recent Comments