HomeInterestingÉvekkel később vallotta be, hogy borzalom volt apácaként élni - Ezeket a...

Évekkel később vallotta be, hogy borzalom volt apácaként élni – Ezeket a szörnyűségeket kellett átélnie

Doris Reisinger 2002-ben döntött úgy, hogy belép egy kolostorba, ám az akkor megélt dolgokról csak évekkel később mert beszélni. Most megtörte a csendet és elmesélte, hogy miket is élt át. Állítása szerint a kolostorban nem szabadott engedély nélkül távozni, sőt olvasni sem. Napjait leginkább főzéssel, takarítással töltötte. Az apácák azt mondták neki, hogy mindig legyen engedelmes, ha egy magasabb titulusban álló személy utasítást oszt neki.

Az apácát 200-ban egy szerzetes erőszakkal magáévá tette, majd egy évre rá egy másik is. Mindketten a közösséghez tartoztak. Szolgálata alatt egy másik vallás emberei is zaklatták, ennek ellenére ott maradt és szolgált tovább. 2011-ben hagyta el végül a kolostort, majd hozzáment egy szerzeteshez, akit 2008-ban ismert meg. (Nem, nem ő erőszakolta meg)

A házaspárnak gyermeke született, majd Doris filozófusként, teológusként és íróként kezdett tevékenykedni. Emellett aktivistaként is dolgozik. 2014-ben kiadta első könyvét a „Női öröm” címmel. Ebben a könyvben írta le saját történetét. 2019-ben filozófia PhD-t szerzett és jelenleg Frankfurtban él. Harcol a nők jogaiért, és védi a molesztált apácákat is, akik félnek beismerni mi történt velük a kolostor falai között.

Reisinger számos interjúban megemlítette, hogy kezdetben az egyház segítségével akarta rendezni a dolgokat. Először a főtisztelendő anyához fordul, akinek elmeséli, hogy megerőszakolták. A tisztelendő anya nagyon dühös lett Dorisra. Később leveleket küldözgetett, amikre soha nem kapott választ. Annyit tudott meg, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak.

Abban az időben az olasz fővárosban konferencia zajlott a katolikus papok szexuális visszaéléséről. 2014-re Reisinger megpróbálta elérni a legmagasabb egyházi hatóságokat, de nem kapott választ. Végül nyilvánosságra hozta tapasztalatait a rendben, és hatalmas vitát váltott ki a médiában az apácák molesztálásáról a katolikus egyházban.

A vádlott szerzetest, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra felmentették. Az ellene folytatott nyomozás végeredménye szerint nem követett el törvénysértő cselekményeket. Néhány év után, Reisinger szexuális zaklatással vádolt meg egy másik egyházfőt.

A vádlott 53 éves osztrák pap, Fr. Hermann Geissler volt. A szerzetes 2019. január 28-án lemondott hivatásáról, azzal az indokkal, hogy „csökkenteni szeretné a károk mértékét, amelyek már így érintették a gyülekezetet és közösséget”. Cáfolta az ellene felhozott vádakat és azt állította, hogy ilyen helyzet soha nem történt meg. A pap 31 évig volt ugyanabban a közösségben, amiben Reisinger.

Május 15-én az Apostoli Signatura Legfelsőbb Bírósága felmentette Fr. Geisslert. Több tárgyalást folytattak az ügyében, amelyet maga Ferenc pápa rendelt el. A pap a bíboros által aláírt levélben kapta meg a felmentést. A katolikus egyház ellenszenvesei megtámadták a döntést, és úgy vélték, hogy a vizsgálat a vádlottak javát szolgálta.

Ti mit szóltok ehhez?

Most Popular

Recent Comments