HomeÉtelekÉrdekes tények napjaink egyik legnépszerűbb édességéről, az M&M's-ről

Érdekes tények napjaink egyik legnépszerűbb édességéről, az M&M’s-ről

Az M&M’s-t mindannyian ismerjük és nyugodtan mondhatjuk, hogy szeretjük is. Egy gomb alakú csokoládé, színes cukorkahéjjal, aminek színe fajtától függően változik. Az eredeti cukorkában félédes csokoládé töltelék van, de ezen kívül számos változatot vezettek be a kezdetek óta. A világon létezik belőle földimogyorós, mogyoróvajas, mandulás, étcsokoládés és karamellás, de Magyarországon csak a sima csokis és földimogyorós kapható belőle.

Az M&M’s az Egyesült Államokból származik. 1941-ben kezdték a gyártását, 2003 óta pedig több, mint száz országban értékesítik. A cukorkával bevont csokoládé koncepciója a spanyol polgárháborúnak köszönhető, ugyanis ott olyan édességet akartak készíteni a katonák számára, ami a meleg éghajlaton sem olvad el. A társaság 1949-es szlogenje is ezt tükrözi, miszerint „Csak a szádban olvad, nem a kezedben”. A hagyományos tejcsokoládés M&M’s súlya 0-91 gramm és körülbelül 4,7 kilokalóriát tartalmaz.

A Forrest Mars, Sr., a Mars Company alapítójának, Frank C. Marsnak fia az 1930-as években másolta az édesség gondolatát. A brit katonáknál látott hasonló, színes cukorral borított apró csokoládékat. Mars 1941. március 3-án szabadalmaztatta termékét.

A társaság neve az alapításkor M&M Limited volt. A vállalat első nagy ügyfele az amerikai hadsereg volt, hisz az édesség lehetővé tette a katonák számára, hogy olvadás nélkül szállítsanak és fogyasszanak csokoládét. A második világháború ideje alatt kizárólag a katonaság számára gyártották és adták el az M&M’s-t. A cég 1978-ban nyitotta meg második gyárát Clevelandben. Napjainkban az édesség gyártási mennyiségének fele New Yersey-ben készül, a másik fele pedig Tennesse-ben.

A földimogyorós M&M’s 1954-ben került először a boltok polcaira, de akkor még csak barna színben volt kapható. 1960-ban készült sárga, piros és zöld színű cukorka bevonattal. A fekete M betű viszont, már 1950-ben a cukorkára került, egyedi védjegyet adva neki ezzel. A fekete M, 1954-ben lett fehér színű.

A népszerű cukorral bevont csokoládét még a mozikban is árusították, méghozzá hatalmas sikerrel.

A Mars csokoládé alapítójának fiához később csatlakozott Bruce Murrie, mint társtulajdonos. Innen a termék nevében szereplő két M.

Mars és Murrie azonban messze nem voltak a legjobb barátok.

Négy évvel a háború után Forrest Mars úgy döntött, hogy teljes ellenőrzést akar az M&M felett, így egy millió dollárért megvásárolta Murrie húsz százalékos részesedését.

Manapság már léteznek hasonló édességek, de a minden egyes darabkára rányomtatott m betűről azonnal mindenki felismeri a márkát.

A Red M&M’s ma a legnépszerűbb, ami egészen az 1970-es évekig nem létezett, aztán közel tíz évig a narancssárga színnel helyettesítették.

1982-ben egy egyetemi hallgató megalapította a Vörös M&M’s restaurálásával és megőrzésével foglalkozó társaságot, ami tulajdonképpen egy kampány volt annak érdekében, hogy a vörös színű cukorka újra visszatérjen a zacskókba.

1987-re a népszerű piros szín visszatért, de emellett megtartották a narancssárgát is, ami nagy örömöt szerzett a vásárlóknak.

A Google alkalmazottai 2012-ben korlátlan számú M&M’s-t fogyaszthattak munka közben. A dolgozók egy-egy nap folyamán több ezer apró cukorkát is elfogyasztottak, így a Google végül úgy határozott, hogy helyette gyümölcsöket és dióféléket tesz a jobban észrevehető helyekre, az M&M’s-t pedig, sötét tégelyekbe, máshova rakták ki.

2015-ben Nash Grier egy kihívást indított el. Egy millió M&M’s-t akart szétosztani, ingyen. Látszólag könnyű feladatnak tűnt, de a kihívás teljesítésére mindössze egyetlen napja volt. A közösségi oldalaknak köszönhetően rengeteg támogatást kapott, a rajongók pedig, kapva kaptak az alkalmon, hogy ingyen hozzájussanak a finom cukorkához.

Az M&M’s gyárban másodpercenként 69 ezer darabot gyártanak le, ugyanis lépést kell tartani a megdöbbentő méretű, világszintű kereslettel.

Ma már különböző méretekben és töltelékekkel is elérhető a cukorkába bújtatott csokoládé, amiből néhány fajta csak limitált kiadásban áll a vásárlók részére. A magyarországi vásárlók ugyan nem, de külföldiek találkozhattak már többek között fehér csokis sajttorta, tökös fűszerezésű, fehér csokis-puffasztott kukoricás és fehér csokis-epres változattal is.

Most Popular

Recent Comments