HomeInterestingEgyre több ország szünetelteti az AstraZeneca vakcina használatát

Egyre több ország szünetelteti az AstraZeneca vakcina használatát

Már korábban megírtuk, hogy világszerte problémák adódtak az AstraZeneca vakcináival. Volt, ahol vérrögképződésről, és volt, ahol elhalálozásról számoltak be. Ennek következtében jó pár ország felfüggesztette vagy épp betiltotta eme vakcina használatát. Az Európai Gyógyszerügynökség már elkezdte kivizsgálni az eseteket és az ügyet.

Norvégia, Izland és Dánia pusztán elővigyázatosságból hagyott fel az AstraZeneca vakcina használatával, míg a fent említett Gyógyszerügynökség ki nem deríti az igazságot. Náluk is több olyan eset volt, mikor az oltás beadása után vérrög képződött az adott személy szervezetében. Mivel nem akartak kockáztatni a felfüggesztés mellett döntöttek.

Mind a WHO és mind az Európai Gyógyszerügynökség kijelentette, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolat lenne a vakcina beadása és a vérrögképződés között. Sőt maga a gyógyszergyártó is ezt az információt tette közzé. Viszont mindenképpen utánajárnak a dolognak és vizsgálatokat fognak folytatni, mind az AstraZeneca, Pfizer és Modernaval szemben. Kiderítik van-e bennük olyan összetevő, vagy alapanyag, ami esetleg vérképzési zavart idézhet elő.

Ameddig ki nem derül, hogy biztonságosan lehet használni, addig szüneteltetik az oltást az AstraZenecaval. A „mozgalomhoz” egyre több és több ország csatlakozik. Legutóbb Németország jelentette be szándékát. Ők egyelőre azon az állásponton vannak, hogy nem tiltják be, csak felfüggesztik a használatát. Ameddig az Európai Gyógyszerhatóságnak nem tisztázza a helyzetet addig nem kívánnak ezzel az oltóanyaggal tovább oltani. Ezzel is szeretnék minimálisra redukálni az esetlegesen kialakuló kockázatot.

Korábban Olaszország is csatlakozott, ám ők az egyes szállítmányokat teljesen betiltották. Ennek oka is egy haláleset volt, mely utolsó csepp volt a poharukban. Ha a Gyógyszerügynökség pozitív elbírálást ad az AstraZeneca vakcinának, akkor valószínű elgondolkodnak az újbóli használatán.

Emmanuel Macron a francia köztársasági elnök azt mondta, ők szintén elővigyázatosságból hagytak fel az AstraZeneca alkalmazásával, ám amint tisztázódik az ügy, visszatérnek a használatához.

Spanyolország is hasonlóképp fogalmazott. Ők kerek perec kimondták, hogy két hétre szándékoznak felfüggeszteni a vakcina alkalmazását, ám ha időn belül az Európai Gyógyszerügynökség ártalmatlannak ítéli meg, akkor újra elkezdenek vele oltani. Ők is leginkább a trombózis elkerülése érdekében döntöttek ez mellett.

Nekik több olyan esetük is volt, hogy nem sokkal a vakcina beadása után agyi vénás trombózis alakult ki a pácienseiknél. Így nem csoda, hogy elővigyázatosak vele szemben. A csapatot már Szlovénia is erősíti annak ellenére is, hogy ők eddig még nem tapasztaltak semmiféle komplikációt a vakcina beadása után. Csak elővigyázatosságból döntöttek a felfüggesztés mellett, mint ahogy nagyon sokan.

Szerintetek hazánkban is fel fogják függeszteni?

Most Popular

Recent Comments