HomeInterestingEgyre több gyermek kerül coviddal kórházba - Az Egészségügyi Minisztérium aggasztó adatokat...

Egyre több gyermek kerül coviddal kórházba – Az Egészségügyi Minisztérium aggasztó adatokat osztott meg

A koronavírus járvány ma már nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hanem a fiatal gyermekeket is. Az Egészségügyi Minisztérium aggasztó adatokat osztott meg a fiatal betegekkel kapcsolatban. Kiderült, hogy egyre több gyermek kerül kórházba a vírus miatt.

Lengyelországban például napról-napra egyre elszomorítóbb a helyzet. A legfrissebb adatok szerint 21 849-en fertőződtek meg és 140-en vesztették életüket. Csak az elmúlt 24 órában 3852 új megbetegedésről számoltak be a lengyel Mazóviai vajdaságban. Pontosan emiatt döntött úgy a kormány, hogy bezárja az országot.

„Nagy a valószínűsége annak, hogy az egész országra kiterjedő korlátozást kell bevezetni. A helyzet elkeserítő, ezért a legfontosabb feladatok közé tartozik a krízishelyzet megelőzése. Muszáj kontrollálni a helyzetet, mert ha elveszítjük az irányítást, akkor az egészségügyi rendszer összeomlása is bekövetkezhet.” – mondta múlt héten Andrzej Duda elnök.

Március 20-án lépett életbe a korlátozás és eddig úgy néz ki, hogy április 9-ig érvényben is marad.

“A növekedés üteme nem lassul. Ez azt jelenti, hogy a harmadik hullám felgyorsult. A múlt hét előtti adatokból lehet látni a drasztikus növekedést. Ha ez nem fog mielőbb csökkenni, akkor hamarosan megtelnek a kórházak, és nem lesz több hely az új fertőzöttek számára. Ennek a rohamos növekedésnek fő oka a brit mutáns terjedése.” – mondta az Egészségügyi Minisztérium vezetője.

Wojciech Andrusiewicz az egészségügyi minisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy a megbetegedések 60%-át a brit mutáns variáns okozza. Előrejelzések szerint a megfertőződések hamarosan el fogják érni a 80%-ot. Az is kiderült,. hogy a vírus már nemcsak az időseket és 60 év felettieket veszélyezteti, hanem a kisgyerekeket is. Jelen pillanatban nagyjából 400 megfertőződött kisgyermek van kórházban.

Míg korábban a gyermekeken akár tünetmentesen is átment a vírus addig most sajnos egyre többen mutatnak tüneteket. Több mint 900 ágy áll rendelkezésre a kis betegek számára, és ebből jelen pillanatban 400 foglalt. Andrusiewicz arról is beszámolt, hogy azok is szenvednek a betegségtől, akiknek nincs semmilyen társ vagy alapbetegsége. A Covid-19 súlyos lefolyását főleg cukorbetegeknél, túlsúlyos fiataloknál és csecsemőknél figyelik meg.

Tüneteik nagyban hasonlítanak a felnőtt fertőzöttekéhez, ám a brit koronavírus tünetei a szag és ízérzékelés vesztés mellett köhögésben, torokfájásban és fáradtságban is megmutatkozik. Az orvosokat a fiatal betegek körében sokszervi gyulladást véltek felfedezni, ami a covid után 2-6 héttel később jelentkezik. Ezt a szakma PIMS-nek nevezi.

A PIMS általában magas lázzal kezdődik, ami legalább három napig tart. Ezt követően egyéb tünetek jelentkeznek. Az orvosok felhívják a szülők figyelmét arra, hogy figyeljenek gyermekeik egészségére. Amennyiben hirtelen fellépő láz, hasmenés, hányás vagy bármilyen egyéb zavaró tünet jelentkezik, azonnal el kell vinni az orvoshoz. Ha a láz egyre magasabb lesz, rohamszerű tünetek jelennek meg. Ilyenkor azon nyomban kórházba kell vinni a beteget.

Most Popular

Recent Comments