HomeInterestingEgy orvos elárulta, hogy minden ember rosszul ürít - Ilyen károkat okozhat...

Egy orvos elárulta, hogy minden ember rosszul ürít – Ilyen károkat okozhat a rossz vizelési technika

Vannak dolgok az életben melyeket nem jól csinálunk, ilyen a hajmosás, arctisztítás, vagy akár a vizelés. Egy orvos elárulta, milyen hatalmas hibát követünk el mikor ürítünk. Most bizonyára azt gondolod „Dehogyis, miről beszél, ez egy olyan egyszerű művelet, amit nem lehet elrontani.” – Nos nagyon úgy néz ki, hogy mégis. Sokan nem tudják, ha nem megfelelően, szakszerűen ürítenek, annak nagyon könnyen húgyúti fertőzés lehet a vége. Viszont ez a fertőzés nem csak egy-egyszer jelentkezik, hanem folyamatosan jelen lehet az ember életében.

A húgyúti fertőzés fájdalmassá teszi a vizelést valamint állandó vizelési ingert okoz. Ugyan nem minden esetben üti fel a fejét komolyabb probléma, ám sokak mindennapjait befolyásolhatja. A súlyos húgyúti fertőzés sajnálatos módon vesemedence-gyulladáshoz vezethet, ami viszont nagyon fájdalmas tud lenni.

Dr. Shree Datta, a londoni MyHealthcare Clinic szülész -nőgyógyász tanácsadója elmondta, hogy sokan nem ürítik ki megfelelően a hólyagjukat. Ha sietnek, lehetséges, hogy jelentős mennyiségű vizeletet hagynak bent. Annak érdekében, hogy valaki megfelelően ürítsen, egy nagyon fontos dolgot meg kell tennie, amit „kettős ürítéses technikának” neveznek.

Ez azt jelenti, hogy pisilés után illene egy pillanatig várni, felállni, majd újra leülni és ismét kiengedni a maradékot. Bizony, ez olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik és hosszú távon óriási változást hozhat. A húgyhólyag ürítésének egyéb technikái közé tartozik még a megfelelő ülőhelyzet. Az orvos szerint az a legideálisabb póz, ha szétnyitjuk a térdeinket és előre dőlünk.

Amennyiben a vizelet túl sokáig marad a hólyagban, baktériumok képződhetnek, ami növeli a húgyúti fertőzés kialakulását. Ezenkívül, ha a hólyag nem ürül ki megfelelően az izmok megnyúlhatnak és károsodhatnak, ez pedig még több problémát generál.

Stephanie Taylor az intim egészség szakértője arra figyelmeztetett, hogy a túl sok vécén töltött idő is káros lehet. Elmagyarázta, hogy a medence egészsége károsodhat, a túl sok WC-n üléstől. Ekkor gyengülhetnek az izmok és a vizelet cseppek formájában akaratlanul távozik a szervezetből. Ez végül inkontinenciát vagy akár prolapsust okozhat, ezért érdemes mielőbb megelőzni a bajt.

Az embereknek általában akkor kell pisilniük, ha a hólyagjuk kétharmada megtelt, és a szerv akár 600 ml-t vagy annál több folyadékot is tartalmaz. „Az emberek körülbelül három óránként járnak WC-re, vagyis nagyjából hétszer egy nap.” – mondta professzor Stergios Doumouchtsis , az Epsom és a St Helier Egyetemi Kórházak NHS Trust székhelyű urológiai vezető szakértője.

Amennyiben Te ennél gyakrabban jársz üríteni, az azt jelezheti, hogy visszatartod a vizeleted ahelyett, hogy minden alkalommal ürítenél. Az embereknek néha fogalmuk sincs arról, hogy nemcsak a vizelet visszatartás, hanem a székrekedés, az együttlét és a WC ülőkére való ülés miatt is kialakulhat a probléma.

A vizeletvisszatartás olyan állapot, amelyben a hólyag nem képes megfelelően kiürülni, s ez mind a férfiakat, mind a nőket érinti. Okozhatja még idegprobléma, cukorbetegség, stroke vagy akár gyógyszer mellékhatás is. Amennyiben erős fájdalmat érzel a hasadban vizelésnél, azonnal fordulj orvoshoz.

Hogyan kerülheted el a húgyúti fertőzést?

Vizeléskor győződj meg róla, hogy teljesen kiürítetted a hólyagodat;

Töröld ki WC papírral elölről-hátrafelé;

Koitálás után mindig menj el vizelni, hogy kiöblítsd a húgyútakba kerül baktériumokat;

Viselj laza, pamut fehérneműt, hogy elkerüld az irritációt;

Igyál sok vizet, hogy gyakran cserélődjön a vizelet;

Fürdés helyett válaszd inkább a zuhanyzást, mivel a fürdővízbe baktériumok kerülhetnek, melyek aztán visszajutnak a húgyútakba.

Neked volt már ilyen betegséged?

Most Popular

Recent Comments