HomeInterestingA tudósok feltárják, hogy milyen géneket kapunk anyukánktól és apukánktól!

A tudósok feltárják, hogy milyen géneket kapunk anyukánktól és apukánktól!

Biztos sokan mondták már neked, hogy nagyon hasonlítasz anyukádra vagy apukádra, de az igazság az, hogy nagyon könnyen és egyszerűen ki lehet következtetni melyik szülőre hasonlítunk jobban. Állítások szerint a nők apjuk vonásait öröklik, míg a fiúk inkább az anyjukét. A megjelenésen kívül számos mást dolgot tudnak befolyásolni a szüleikben lévő gének, például, hogy milyen fogazatunk lesz, illetve melyek lesznek a domináns tulajdonságaink, kitől örököljük az intelligenciánkat… és ezeken kívül számos más tényezőt is.

Összegyűjtöttünk néhány nagyon érdekes tényt az örökítőanyagokról és kromoszómákról, mellyel könnyedén kiderítheted, hogy a te gyermeked kire fog hasonlítani jobban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) által megosztott bejegyzés,

Reese Witherspoon lánya, Ava Elizabeth Phillippe édesanyja kék szemét, arccsontját, állát és orrhegyét örökölte.

Egy gyermek az anyja és az apja génjeinek 50-50%-át birtokolja, ám mivel a férfiak génjei sokkal dominánsabbak, mint a nőké, ezért az övüké sokkal látványosabb és kiemelkedőbb. Ebben az esetben viszont a gyermek az édesanyja aktív génjének 40%-át, míg apjának 60%-át fogja örökölni.

Ám még ebben az esetben is képesek lehetünk azonosítani, hogy mely tulajdonságokat örökölte a gyermek édesanyjától és melyet édesapjától.

1) A nemek kialakulása.

A születendő kisbaba neme valójában az apától függ. Hogy miért? Nagyon egyszerű a válasz. Az édesanyának csak X kromoszómái vannak tehát ő csak azt tudja továbbadni a picinek, ám a férfinek X és Y kromoszómái is vannak, amiből, ha az X-et továbbítja kislány lesz, ha az Y-t akkor pedig kisfiú.

Ha egy embernek sok fiú testvére van, nagyobb a valószínűsége, hogy fia lesz, ha pedig sok lány testvére van akkor pedig lánya. Nem sok olyan férfi van, akinek az X és az Y kromoszómái egyenrangúak, ugyanis a legtöbb férfinek az Y kromoszómáinak génjei gyengébbek, mint az X kromoszómáinak génjei. Pontosan ennek köszönhető, hogy egy fiú az édesanyjára hasonlít jobban.

2) A fogak állapota

Ha az édesapa sűrűn jár fogorvoshoz nagy a valószínűsége, hogy a gyermeknek fogászati problémái lesznek. A fogak mérete és formája mindkét szülőtől örökölhető, de mivel a férfi génjei a dominánsabbak ezért lehetséges, hogy apja fogazatát fogja örökölni.

Összefoglalva, ha egy apának rosszak a fogai, akkor nagy az esélye annak, hogy a gyermek ezt örökölni fogja.

3) Intelligencia

Az X kromoszóma foglalja magába az intelligenciáért felelős géneket. Ennek következtében a fiúk csak édesanyjuktól örökölhetik ezeket a géneket, míg a lányok mindkét szülőtől. Ám ennek ellenére, az édesanya intelligenciájának csupán 40%-a örökölhető a maradék 60% az, amit életük során megtanultak és megtapasztaltak.

A fiúk IQ-szintje körülbelül 10-15 ponttal különbözik anyjukétól.

4) A mentális megbetegedés hajlama

Mint ahogy minden más úgy a spermium minősége is csökken az életkor előrehaladtával. Emiatt a férfi mutáns géneket fog továbbadni a gyermeknek, ami mentális zavarokat idézhet elő, például hiperaktivitást, autizmust, bipoláris zavart és a többit. Ezen kívül azok a férfiak, akik 45 éves kor felett lesznek apák, nagy a valószínűsége, hogy a gyermekben tanulási zavarok alakulnak ki valamint olyan gondolatok, melynek hatására kárt tesz saját magában.

A szívkoszorúér-betegségben szenvedő édesapák nagy eséllyel adják ezt át gyermekeiknek.

5) A hemofília és az autizmus hajlama

Alekszej Nyikolajevics Romanov orosz nagyherceg volt a leghíresebb, aki a hemofília nevű betegségben szenvedett. A bal oldali képen nagyanyja látható, aki nem más mint a brit Viktória királynő, aki hordozója volt eme betegségnek, így hibás génjeit továbbadta gyerekeinek, unokáinak és dédunokáinak is.

Léteznek betegségek, melyek csak anyai ágon örökölhetők, de csak a fiúkban fejlődik ki. Ilyen például a színtévesztés is.

6) Túlsúly.

Sajnálatos módon a túlsúlyt is lehet örökölni a szüleinktől. A súly valamint a derékméret a gének 25%-án múlik. Ha valaki le akar fogyni gyakran azon kapja magát, hogy sokkal nehezebben megy neki, mint bármilyen másik embernek. Ám ebben az esetben sem szabad elhanyagolni az egészséges táplálkozást és a testmozgást.

Az édesapa súlya és testalkata nem befolyásolja annyira a gyermek kinézetét, mint édesanyjáé. Ha az anya vékony, akkor elképzelhető, hogy a gyermek is vékony lesz. Ám, ha elhízott, akkor megvan az esély arra, hogy a gyermekben elhízási hajlam alakuljon ki.

7) Magasság

A gyermek magassága inkább az apán múlik, mintsem az anyán. Egy magas férfinek valószínűleg magas gyermeke lesz. Egy gyermek magassága 60-80%-ban a szüleitől függ, a maradékot pedig befolyásolja az egészséges életmód és a testmozgás is.

8) Szem szín

A barna szemszín a legdominánsabb a világon. Szóval, ha az édesapának barna szeme van az édesanyának pedig kék, akkor a gyermek barna szemű lesz. Ez amiatt van, mert feljebb említettük, hogy az apa génjei sokkal dominánsabbak, mint az anyáé. Viszont a kék szín sokkal dominánsabb, mint a zöld szín.

De az is előfordulhat, hogy a szülők mindketten kék szeműek, viszont a gyermek barna szemű lesz. Ez azért lehetséges, mert valamelyik szülő hordozta magában a barna szemszínért felelős géneket.

9) Gödröcskék.

A gödröcskék egy rejtett tulajdonság, ami akkor fordulhat elő a gyermeknél, ha valamelyik szülőnek van az arcán.

10) Göndör haj

Sok nő álmodik arról, hogy göndör hajú kisbabája lesz. Annak ellenére, hogy a göndör haj a legdominánsabb az összes hajtípus közül, nem feltétlenül lesz a gyermekednek olyan haja még úgy sem, hogy neked viszont nagy loknijaid vannak. A magyarázat nagyon egyszerű.

Ha mindkét szülő göndör hajú, akkor a gyermek is az lesz.

Ha mindkét szülőnek egyenes haja van, akkor nyilvánvalóan egyenes lesz a gyermeknek is.

Ha az egyik szülőnek göndör, de a másiknak egyenes haja van, akkor a gyermeknek hullámos haja lesz.

Hogyan tudod megjósolni, hogy a baba kire fog hasonlítani jobban?

Nézd meg a szülők képeit, alaposan nézd végig az arcukat, nézd meg, hogy mely tulajdonságokat tudja az anya és mely tulajdonságokat tudja az apa továbbvinni. Ha ezek megvannak már könnyen kikövetkeztethető, hogy kire fog hasonlítani jobban.

Most Popular

Recent Comments