HomeHomeA teljes országot lezárhatják húsvétig a járvány terjedése miatt! Bekövetkezni látszik amitől...

A teljes országot lezárhatják húsvétig a járvány terjedése miatt! Bekövetkezni látszik amitől mindenki félt!

A magyar kormány még a mai napon elrendelheti a teljes zárlatot. A koronavírus-járvány miatt húsvétig az egész ország lezárásra kerülhet.

Megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, egyre több a fertőzött és most már nemcsak az időseket fenyegeti a betegség. A fiatalok közül sokan kerülnek súlyos állapotban a kórházak intenzív osztályaira, így senki nem érezheti magát biztonságban. Több mutáció is jelen van, amik sokkal gyorsabban terjednek, mint az eredeti törzs és úgy tűnik, a szövődmények is súlyosabbak.

A magyar kormány komoly lépésekre készül annak érdekében, hogy megfékezze a járvány terjedését. Ez pedig azt jelenti, hogy elkövetkezendő napokban bezárhatnak az óvodák, iskolák és az üzletek is. A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerteti majd a részleteket.

A kormány ma reggel is ülésezik a járványhelyzet miatt, döntéseikről pedig a tizenegy órakor kezdődő Kormányinfón adnak majd tájékoztatást. Úgy tűnik, Magyarország követi majd Szlovákia példáját, ahol az üzletekben kötelező hordani az FFP2-es kategóriájú maszkot, továbbá a későbbiekben egyéb zárt területeken is kötelező lesz a viselése.

Csütörtök reggelre 6278 új fertőzöttet regisztráltak hazánkban és elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg 6554 beteget ápolnak kórházban, akik közül 639-es szorulnak gépi lélegeztetésre.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője már korábban felterjesztette, hogy meg kell fontolni a plázák és bevásárlóközpontok rövid időre való bezárását. A fertőzés erőteljesen terjed az alsó tagozatosok között, így az általános iskolai oktatás digitalizálása is fontos lépés lenne annak érdekében, hogy megállíthassuk a fertőzés terjedését.

Orbán Viktor, kormányfő úgy fogalmazott, hogy az elkövetkezendő napok járványügyi adatai rendkívül meghatározók lesznek, hiszen amennyiben a a járvány exponenciális gyorsulását jelzik majd, lépni kell. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az oltási program sem lassítja a vírus terjedését.

A koronavírus terjedése miatt fontos, hogy csökkentsük az emberek közti kontaktust. Rendezvényeket már régóta nem lehet tartani, az üzletek nyitvatartását pedig körülbelül két hétre korlátozni kellene. Vagyis, ebben az időszakban csakis a létfontosságú üzletek, mint az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a bankok és a posták lehetnének nyitva. „Azt gondolom, ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat” – mondta Galgóczi. Az osztályvezető úgy véli, ez idő alatt gyorsabban haladhatnának a védőoltások beadásával, ami a járvány megfékezését szolgálná.

Már nem kell sokat várnunk, Gulyás Gergely néhány percen belül beszélni fog a Kormányinfón. Tizenegy órakor mindenre fény derül.

Most Popular

Recent Comments