HomeInterestingA NASA 5 millió forintot ad annak, aki két hónapig kibírja a...

A NASA 5 millió forintot ad annak, aki két hónapig kibírja a speciális ágyukban. Neked menne?

Sokan nem is gondolják, hogy amennyire drága az űrutazás, olyan veszélyes is. A tudósoknak tökéletesen tisztában kell lenniük azzal, hogy egy emberi szervezettel milyen dolgok történnek kint az űrben. Az asztronauták arca vízzel telik fel, mert a zéró gravitációban a véráram megváltozik.

A NASA és az ESA összeállt egy tanulmány keretein belül, ahol azt tanulmányozták, hogy a test. hogyan alkalmazkodik a súlytalansághoz. Ehhez két tucat önkéntesre volt szükség, akiket 60 napon át figyeltek. A résztvevőknek Kölnbe kellett utazniuk és körülbelül 5 millió forintnak megfelelő összeget fizettek nekik a munkáért.

Persze nem jelentkezhetett mindenki a munkára, ugyanis volt néhány kritérium, aminek meg kellett felelniük, például 24 és 55 év közöttinek kellett lenniük, egészségügyi alkalmassági papírt kellett vinniük és németül kellett beszélniük. A kutatást szeptemberben kezdik meg és 89 napon át fog tartani.

A résztvevőknek egy speciális ágyban kell feküdniük úgy, hogy a fejük magasabban legyen a lábuktól, majd 14 napos rehabilitációra küldik őket.
Mialatt az ágyban fekszenek ugyanúgy kell mindent csinálniuk enniük és WC-re menniük. Eközben mindent csinálhatnak, TV-t nézhetnek, olvashatnak, de a kutatók arra is fogják őket ösztönözni, hogy online tanfolyamokat végezzenek el.
Bizonyos időközönként egy centrifugába kell ülniük, ami mesterséges gravitációs kamraként funkcionál és tanulmányozza, hogy a mesterséges gravitáció, hogyan hat az emberi testre.

A tudósok szerint ez nemcsak az űrhajósokon segít, hanem a szárazföldön élő embereken is, mert a géppel betekintést nyernek a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának okába.
Ha az űrhajósok egyébként hosszabb időt töltenek az űrben, akkor az izomzatuk romlani kezd a csontjaik sűrűsége és a véráramlásuk is megváltozik. Ennek elkerülésére rendszeres testmozgást ajánlanak, de a tudósok remélik, hogy a mesterséges gravitáció még hatásosabb lesz.

A résztvevők étrendjét egy táplálkozási szakértő állítja össze. A legtöbb élelmiszer nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, mesterséges édesítőszert, viszont kellő mennyiségű energiával látják el őket. Viszont arra figyelnek, hogy némi édesség jusson a szervezetükbe.

Ti elmennétek?

Most Popular

Recent Comments