HomeInterestingA koronavíruson átesettek allergiás reakciót tapasztalhatnak hajfestés során - Fodrászok mindenkit figyelmeztetnek

A koronavíruson átesettek allergiás reakciót tapasztalhatnak hajfestés során – Fodrászok mindenkit figyelmeztetnek

A fodrászok az Egyesült Királyságban arra figyelmeztették a Covid-19-en átesett vendégeiket, hogy a betegség után ne festessék a hajukat néhány hónapig. Azzal indokolták döntésüket, hogy több vendégüknél is előfordult égési sérülés valamint kiütés a hajfestés következtében. Az érintett vendégek közül mindegyik átesett a koronavíruson, ezért mindenkit előre figyelmeztetnek és óva intenek.

Az Egyesült Királyságban dolgozó szakértők jelenleg azt vizsgálják, hogy a koronavírus miként programozhatja át és változtathatja meg az immunrendszert. Állításuk szerint bizonyos esetekben a páciens allergiássá, érzékennyé válhat olyan dolgokra, melyekre a betegség előtt nem volt.

A Nemzeti Haj- és Szépségszövetség (NHBF) korábban azt gyanította, hogy a hajfestés során tapasztalt kellemetlenségek annak tudhatók be, hogy a vendég hónapokig nem festette a haját. Sok brit állampolgár azonban még mindig problémákat tapasztal a bőrével, ami aggodalomra ad okot. Nagy a valószínűsége, hogy a Coviddal fertőzöttek immunrendszere valahogy megváltozhatott.

Jason Collier fodrász elmondta, hogy hajfestés előtt legalább 48 órával el kell végezni egy foltpróbát, hogy kiderüljön elvégezhető-e a hajfestés. Jason, aki a Jerome Russell nagykövete, kifejtette: „Ha valaki ekcémától szenved, vagy érzékeny bőrrel rendelkezik, akkor a festés előtti 3-5 napban kell elvégezni a foltpróbát.”

„Az, hogy a szervezetünk hogyan reagál, mindig más és más befolyásolja, így ha több időt hagyunk a hajfestés előtt, az segíthet megelőzni a reakciót. Általában már 24 óra alatt kiütközik, ha valami probléma van.”

Megjegyezték, hogy azok, akik átestek a betegségen nem kell, hogy örökre mellőzzék a fodrász meglátogatását. Csak egyszerűen be kell tartani a tapaszpróbára (foltpróbára) vonatkozó szabályokat, és ha bármilyen reakciót érez, minél hamarabb szólni kell a fodrásznak. Ha valaki még így is aggódik, annak érdemes elvégeztetni egy allergén tesztet, hogy kiderüljön, nem alakult-e ki valami új probléma.

Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológus professzora elmondta, hogy a Covid-19 sok és bizarr dolgok között, úgy tűnik, képes átprogramozni, fel- és lehangolni az immunválaszt.

Egy Gemma néven ismert nő a BBC-nek elmondta, hogy a tapaszpróbára adott reakciója megakadályozta, hogy fodrászhoz menjen, ugyanis égési sérülések mutatkoztak meg rajta. „Azt mondtam, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! El sem tudom képzelni, mi történt volna velem, ha nem csinálok próbát és úgy megyek el a fodrászhoz.”

Gemma egyébként körülbelül tíz éve használja ugyanazt a festéket, de 48 órával előtte a biztonság kedvéért elvégezte a tapaszpróbát.

„Hála égnek, hogy a fodrászom bevezette ezt a szabályt. Bejöttem, elvégeztem a próbát, és másnap nagyon éles égő érzést éreztem a fülem mögött, ami fokozatosan rosszabbodott, egészen addig a pontig, hogy a fülem mögött a bőr hámlani kezdett.”

Jessica Patching, a Marla Hair alapítója elmondta, hogy ha valaki nemrégiben esett át a koronavíruson annak mindenképpen időben fel kell keresni azt a szalont, ahova korábban is járt.

„Az elmúlt hónapokban egyre több reakcióról és bőrérzékenységről hallottunk az iparágban hajfestés miatt. A történetek olyan emberektől származtak, akik átestek a betegségen. Ha például te korábban soha nem szenvedtél bőrreakcióktól, akkor is nagyon fontos, hogy elvégeztesd a tapaszpróbát, mivel úgy tűnik, hogy ez sok embert érint.”

Az NHBF számos olyan eszközt vezetett be, amelyek segítenek az ügyfelek védelmében – ezek egyike az úgynevezett egészségügyi ellenőrző kérdőív, melyet a fodrász vagy stylist a találkozót megelőző napon adhat át Önnek.

Nicole Petty, a Milk + Blush hajszakértője elmondta, hogy a közelmúltban sok olyan ügyféltől érkezett visszajelzés, akik súlyos allergiás reakciókat, például kiütéseket és égési sérüléseket szenvedtek a hajfesték alkalmazása után.

„A hajfestékre adott reakciók az enyhe irritációtól a súlyos allergiás reakciókig vagy akár anafilaxiáig is terjedhetnek, ami duzzadt arcvonásokkal, légzési nehézségekkel vagy legrosszabb esetben halállal járhat.” – tette hozzá.

„Akiknél súlyos reakciók jelentkeztek, azokhoz azonnal mentőt hívtak. Az enyhe tünetek viszont szerencsére kezelhetők a haj és a fejbőr alapos mosásával a felesleges festékanyag eltávolításával. Utána fontos valamilyen hidratáló termék vagy szteroidos krém alkalmazása az érintett területen.” – folytatta.

„Egy pozitív esetet követően kiderült, hogy a Covid antitestek akár kilenc hónapig is jelen maradnak a szervezetben, mely befolyásolja a bőr érzékenységét, s ilyen reakciókat okozhatnak.”

Emiatt érdemes megfontolni, hogy a koronavírus után legalább 1-2 hónapig vagy akár 2-3 hónapig mellőzd a hajfestést. Amennyiben mégis rendbe kell tenni a hajtöveid inkább keress fel profi fodrászt.

*(Egyik cikk írónk is átesett a koronavíruson, aki hónapokkal később fájdalmas ekcémás tüneteket produkált. Előtte soha nem volt semmi baja.)

Most Popular

Recent Comments