HomeInteresting8 tévhit a női szervezetről, ami akár komoly egészségügyi veszélyt is jelenthet!

8 tévhit a női szervezetről, ami akár komoly egészségügyi veszélyt is jelenthet!

A világban rengeteg mitosz kering, ami nem is igaz, ennek ellenére az emberek elhiszik. A hiszékenység pedig sokszor problémát is tud okozni, pedig manapság szinte bármit egyből le tudunk csekkolni az interneten. Vannak olyan dolgok, amiknek jobb utána járni, ha pedig nem vagyunk biztosak – pl. egy fogamzásgátló esetében – magunkban, érdemes megkérdezni egy orvos véleményét. Szerintem sokkal jobb egy adott dolog utánjárni, egy kis időt vagy energiát belefektetni, hogy ne okozzon kárt a szervezetünkben.

 

1.

Tévhit: A fogamzásgátló tablettáknak nincs mellékhatása. A fogamzásgátló megakadályozza, hogy teherbe essünk, ha nem szeretnénk. Hogy ez megvalósuljon, a nő szervezetében eléggé „erőszakos” módon érvényesül a tabletta jelenléte. A kezdetben megfigyelhető tünetek a következők: ciklus rendellenességei, hányinger, fejfájás, hangulatváltozások. Mindenképpen érdemes konzultálni az orvossal, ha pedig a tünetek nem maradnak el, érdemes visszamenni,és esetleg egy másik fajta gyógyszer felirását kérvényezni.

 

 

2.

A fogamzásgátló mellett nem lehet teherbe esni,  ha pedig abbahagyjuk szedését, nehezebben megy a teherbe esés. Egy 2009-es tanulmány viszont kimutatta, hogy a nők mintegy 20%-a szinte egyből teherbe esett miután abbahagyta a gyógyszer szedését.

 

 

3.

A harmadik tévhithez tartozik, hogy sok nő úgy gondolja, hogy a rossz higiénia miatt lehet gombás fertőzése. Ez nem igaz. Ha a pH-érték megbomlik, akkor létrejön a fertőzés. A túlzott intim mosakodógélektől szintén kialakulhat ez a probléma. A lehető legjobb, ha semleges pH-értékű mosakodógéleket választunk.

 

 

4.

A menstruációs fájdalom teljesen normális dolog. A statisztikák szerint a nők mintegy 59%-a küzd erősebb menstruációs fájdalommal. Ennek csökkentésére számos tipp szerepel az internetes felületeken. Meleg párnát szorítsunk hasunkhoz, esetleg húzzuk fel a lábunkat, viszont ha ez a probléma minden hónapban fennáll,érdemes orvoshoz fordulni. A nők 10%-a ugyanis endometriózisban szenved, melynél  a méhsejtek más szervekre is  kiterjednek, görcsöket okozva. 

 

 

5.

Egyenlőre még nincs válasz arra, hogy a menstruáció idején miért változnak a nők igazi „szörnyeteggé”. Még a hormonok is ugyanúgy működnek előtte, mégis feszültebbek, mint előtte.

 

 

6.

A második terhesség ugyanolyan,mint az első. Nyilván nem, mivel a tünetek hamarabb jelentkeznek és sokkal intenzívebbek is. A második terhességnél az anyuka már kevésbé tud pihenni, mint az elsőnél.

 

 

7.

Hatalmas nagy tévhit, hogy tamponnal lehet aludni.A dobozon is fel van tüntetve, hogy nem szabad,mivel minimum 4 óránként cserélni kell. Ezenkívül toxikus sokk szindrómát is okozhat, ami egy nagyon ritka betegség és halálhoz vezet.

 

 

8.

A fiatalok bátran napozhatnak, míg az idősebben nem. Ez nem így van, az ultraibolya-sugárzás ugyanis mindenkire nézve káros. A legjobb, ha megfelelő faktorszámú naptejet használunk, és 11-15 óráig az árnyékban tartózkodunk, nem pedig a tűző napon. Ha nem figyelünk bőrünk épségére, az korai bőröregedést, de még bőrrákot is okozhat.

 

Most Popular

Recent Comments