HomeInteresting8 tényező a fülzsírról, ami képes meghatározni, milyen egészségügyi problémáid vannak!

8 tényező a fülzsírról, ami képes meghatározni, milyen egészségügyi problémáid vannak!

Minden ember legalább heti egyszer kitisztítja a füleit, amikor zuhanyozni vagy fürödni megy. Azonban azt kevesen tudják, hogy a fülzsírnak van egy természetes védő mechanizmusa, ami nagyon könnyen jelezheti nekünk, hogy testünk és szervezetünk épp milyen egészségügyi állapotban van. A fülpiszkálóknak a segítségével, nagyon egyszerűen ellenőrizheted, milyen színű és állagú az adott pillanatban a fülzsír.

Összegyűjtöttünk néhány tényt a fülzsírral kapcsolatban, ami nagy vonalakban meghatározza, mi lehet a probléma szervezeten belül. Csak annyi a dolgod, hogy figyelsz a fülzsír árnyalataira.

Szürke színű fülzsír.

Ha a fülzsírnak szürke színe van, de nem tapasztalsz betegségre utaló tüneteket, akkor nincs mitől félned. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak belement egy kis por a füledbe. Az efféle árnyalatú fülzsír, természetes azoknál az embereknél, akik városban élnek, ugyanis a levegő elég szennyezett, aminek köszönhetően, ilyen jeleket tapasztalhatunk.

Véres fülzsír.

Ha a füled tisztításakor vért látsz a fülpiszkálón, annak az a jele is lehet, hogy a dobhártyád beszakadt. Sajnos ilyen esetekben a füleket fertőzések fenyegethetik, ezek ízületi gyulladáshoz és hallás romláshoz vezethetnek. Célszerű azonnal felkeresni a háziorvosod, vagy egy szakembert.

Barna fülzsír.

Ha a füled tisztítása közben nagyobb darabokat észlelsz vagy sötétebb színeket tapasztalsz, annak a jele is lehet, hogy egy kifejezetten stresszes időszakon mész keresztül. Próbálj meg néhány napig pihenni, relaxálni és olyan tevékenységeket csinálni, ami stresszoldó hatású.

Fekete fülzsír.

Abban az esetben, ha ez a tünet csak egyszer fordul elő, nincs baj, nem kell neki túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Viszont, ha a füled elkezd viszketni és az folyamatosan erősödik, akkor jobban jársz, ha meglátogatod a háziorvost, vagy egy erre specializálódott orvost, ugyanis a fekete színű fülzsír a gombás fertőzések egyik jele is lehet.

Fehér fülzsír.

Ha azt látod, hogy a fülzsír színe fehér, akkor az arra enged következtetni, hogy a szervezetből fontos vitaminok és ásványai anyagok hiányoznak, mint például a vas vagy a réz. Ebben az esetben célszerű rendszeresen babot és zabpelyhet enni.

Kellemetlen szagú fülzsír.

Ha túlságosan is erős illetve kellemetlen szaga van a fülzsírnak, akkor az azt jelezheti, hogy valamilyen fertőzés áll fenn a középfülben. Mindemellett különös zajt is hallhatsz. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz jobban jársz, ha meglátogatod a fül-orr-gégészeti osztályt a kórházban, vagy egy magánorvost keresel, aki ezzel foglalkozik.

Folyós fülzsír.

Ha nemrégiben azt tapasztaltad, hogy a fülzsír állaga nem olyan, amilyen szokott lenni, akkor az egy még ki nem fejlett gyulladást jelezhet neked. Mindenképpen látogass el egy szakemberhez, aki egyértelmű diagnózist tud felállítani.

Száraz állagú fülzsír.

A fülzsír szárazságának egyetlen értelmes magyarázata van, mégpedig, hogy hiányoznak a szervezetedből a sovány zsírok. Mindemellett még lehet bőrgyulladás és egyéb bőrbetegség oka is, ami szárazzá teheti a bőrt.

Most Popular

Recent Comments