HomeInteresting8 népszerű termék, melynek előállítási és eladási ára köszönőviszonyban sincs egymással

8 népszerű termék, melynek előállítási és eladási ára köszönőviszonyban sincs egymással

Időnként nevetségesen magas árakat fizetünk olyan dolgokért, melyeknek előállítása szinte fillérekbe kerül. A tervezés, a marketing és a szállítás hozzájárulhat egy termék kiskereskedelmi költségeihez, de egyes vállalatok kihasználják a tudatlanságunkat és olyan árakat számítanak fel, amikről nekünk nincs is tudomásunk. Ez azért van, mert tisztában vannak vele, hogy nem tudjuk egy adott termék előállítása mennyibe is kerül valójában. Mostani posztunkban bemutatunk 8 népszerű terméket melyeknek az előállítási és eladási ára nagyban különbözik egymástól.

1, Gyémánt gyűrű

A gyémánt eljegyzési gyűrűk az 1930-as években lendültek fel, mikor egy bizonyos De Beers nevű vállalat (a világ legnagyobb gyémánttermelő vállalatcsaládja) egy remek marketingstratégiát dolgozott ki a gyémántértékesítés megindítására. A cég meggyőzte a leendő vőlegényeket, hogy minél drágább gyémánt gyűrűt vesznek kedvesüknek, annál jobban bizonyítják mennyire szeretik őket. Sőt azt is hozzátették, hogy egyedit kell venni, pont olyat, mint szerelmük. Viszont kiderült, hogy a gyémántok nem is olyan ritkák, sőt nem is olyan drágák.

Az emberek átlagosan 1.830.000 forintot költenek el el egy gyémánt eljegyzési gyűrűre, míg valódi ára csupán 153.000 forint.

2, Vizes palackok

Az amerikaiak évente átlagosan 50 milliárd vizes palackot vásárolnak, azaz másodpercenként körülbelül 20 000 darabot és ezek mindegyike túl van árazva. Az Egyesült Államok legtöbb részén nagyon tiszta a víz, így az emberek simán megtölthetik otthon a palackjaikat csapvízzel. Persze vannak olyan területek, ahol szennyezett a víz és az ott élők kénytelenek palackozott vizet venni. Viszont sok vállalat simán csak megtölti az üvegeket csapvízzel és horror áron adja el őket. Egy palack kb 760 forintba kerül, az otthon iható víz költsége pedig 0,608 forint.

3, Jegyek az utazási weboldalakon

A legtöbb oldal sütiket és más típusú adatokat használ, hogy begyűjtsék a keresési előzményeket és kiadási szokásokat. Sőt képesek azt is megállapítani, hogy milyen márkájú eszközről kerestél rá korábban egy repülési útvonalra, jegyárra, vagy mennyi ideig voltál az aktuális oldalon. Viszont sokan nem tudják, hogy az Apple termékeket használóknak az oldalak magasabb árakat generálnak.

Ez az oka annak, hogy 2 ember ugyanarra a járatra 2 külön díjat fizet. Ennek elkerülése érdekében töröld az előzményeket és a sütiket, vagy próbáld másik eszközről nézegetni ezeket az információkat.

4, Lottó szelvények

250-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a villám kétszer ugyanoda csap be, mint megnyerni a lottót. Az amerikai Mega Millions jackpot megnyerésének esélye 1 / 302,6 millióhoz. Ha hetente kétszer 1000-1500 forint értékű szelvényt vásárolsz akkor egy év alatt a teljes veszteséged kb. 159.000,- forint is lehet.

A fődíj elnyerésének esélye annyira csekély, hogy a szelvényekre elköltött kis összeget igazából csak kidobod az ablakon. Ehelyett sokkal jobb ötlet, ha befekteted a pénzed egy jó részvénybe.

5, Kávé

A Frappuccinoban található jégmennyiség sokkal több, mint bármi, amit ebbe raknak. Ez pedig igazságtalannak tűnik tekintve, hogy a jég lényegében a legolcsóbb dolog a Starbucks számára. Ami ott 305 forintnál kevesebbe kerül azt lényegében 1000- 1500 forintos áron adják el. Viszont nem csak a jég a probléma.

A Starbucks különféle méretű kávékat kínál, például venti vagy grande, viszont a baristák mindegyikbe ugyanannyi eszpresszót tesznek.

6, Cipők

Ennek a Nike cipőnek az előállítása nagyjából 5000 forintba kerül, melyet Kínában gyártanak le. Viszont az árakat fel kell emelni a marketing, a logisztika és költségek miatt. Ám a 2500%-os áremelés egy kicsit túlzás.

7, Könyv

Az Amerikai Főiskolák tényleg túlságosan drágák, összehasonlítva a világ más országainak felsőoktatásával. Nem elég, hogy a tandíj egy vagyonba kerül még a könyvekért is rengeteg pénzt kell kiadni. Egy átlagos hallgató évente csaknem 400.000 forintot költ csak könyvekre.

A könyvek előállítása nem kerül olyan sokba, de képesek 10-szer annyiért értékesíteni őket, arról nem beszélve, hogy a professzorok ajánlhatják barátaik könyveit, ez pedig további igazságtalanságot szül.

8, Tudományos számológépek

Ha a főiskolai tankönyvek nem lennének elég drágák, akkor van még tovább is, ugyanis a hallgatóknak tudományos számológépre van szükségük az órákhoz. Egy jó minőségű számológép akár 38.000 forintba is kerülhet, de olyan is van, hogy ennek ára a 70.000 forintot is súrolja. A számológépek fő gyártója, a Texas Instruments, aki monopolizálta ezt a piacot lehetővé téve, hogy magas áron adják el termékeiket.

Egy átlagos számológép előállítási költsége 4000-7000 forint és akár 6-szoros áron is adhatják őket. A főiskolai hallgatóknak azonban mindenképp meg kell vásárolniuk a gépet, mivel sok főiskolai könyv tartalmaz olyan feladatokat, amihez ez szükséges.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Most Popular

Recent Comments