HomeInteresting8 jel, ami arra utal, hogy a gyerekednek terapeuta segítségére lehet szüksége

8 jel, ami arra utal, hogy a gyerekednek terapeuta segítségére lehet szüksége

Felnőtt emberként a gyerekek viselkedését néha érthetetlennek találjuk, ezért nagyon nehéz meghatározni mi is a normális és mi a rendellenes viselkedés. De akkor mégis honnan tudjuk, hogy nincs velük minden rendben és segítségre van szüksége? A mai cikkünket pontosan azzal a céllal hoztuk létre, hogy elmondjuk nektek, mely jelekre kell odafigyelni, hogy megállapítsd, ide jóval több segítség kell, mint egy szimpla gyerek-szülő beszélgetés.

1, Túlreagálás

A tízéves korú gyermekek zavaró viselkedését felismerhetetlen szorongás okozhatja – legalábbis ezt vallja az Egyesült Államok Child Mind Institute. A túlreagálás egy olyan pszichológiai reakció, melyet a gyermeki elme hajt végre. Ez az egyik módja annak, hogy ki tudják fejezni rejtett és titkolt érzéseiket, érzelmeiket.

Társadalmi kellemetlenségeik miatt sok helyzetben elvesztik az irányítást, ez pedig zavaró viselkedést eredményez. A gyermekpszichológus segíthet nekik a reakciók megértésében és felismerésében, illetve, hogy a környezet, amiben vannak, nem káros.

2, Állandó harag

A gyermekeket általában bizonyos kérdések bántják. A szülők tudják, hogy a nyafogással és a rugdalózással csak valamit el akarnak érni, viszont a harag egy egészen más dolog. Ha a gyerek mindig mérges, akkor ott a gyökerekig le kell ásni. Egy terapeuta nagyon könnyen meg tudja állapítani, hogy miből ered ez a harag. Ennek megfejtésével pedig a megoldásokra lehet összpontosítani.

3, Tartós szomorúság és idegesség

Ha a gyereken észreveszed, hogy az idő nagy részében szomorú, akkor bizony utána kell járni a dolgoknak. Ha lehetséges kérdezd meg, hogy miért érzi magát szomorúan, ha nem válaszol és ideges lesz, sőt kényelmetlenül érzi magát otthon, akkor sajnos szakemberhez kell fordulni.

Fiatal korban a gyermekek rájönnek, hogy a szüleik sokat segíthetnek nekik és ez általában megnyugtatja őket, hiszen egy biztos háttér van mögöttük. A konfliktus abban a pillanatban jelentkezik, amikor aggodalmaik tartósan fennállnak, és ha gondolataik mindig a rögeszmék körül forognak. Ez egy rögeszmés kényszerbetegség (OCD), amely miatt a gyermekek szükségtelen megszállottságokat (félelmeket) és kényszereket tapasztalnak meg.

4, Jegyek megmagyarázhatatlan romlása

A kapott jegyek hirtelen csökkenése aggodalomra adhat okot. Az osztályzatok a gyermekek érzelmi stabilitását tükrözik, nem pedig tudományos teljesítményüket, ez különösen a kicsikre igaz.

Előfordulhat, hogy a megfélemlítésnek bizonyos következményei vannak, de egy 5-6 éves gyermek esetén az eset kicsit bonyolultabb és személyesebb lehet. Jobb, ha előbb konzultálsz az osztályfőnökkel, és ebből kiindulva megfontolod a pszichológus meglátogatásának lehetőségét.

5, Inkább egyedül maradnak

Időnként minden gyermeknek szüksége van egy kis egyedüllétre, csendre, emberek nélkül. A gyermekek folyamatosan szocializálódni akarnak, ez benne van a vérükben. Az általános iskola megkezdésekor sem hagyják abba a napi szintű kontaktot, hiszen ugyanúgy akarnak a barátokkal találkozni, vagy egész délután játszani a szüleikkel.

Viszont vannak gyerekek, akik ne beszélnek annyit, és inkább egyedül játszanak az iskolában. Az első lépés, hogy megkérdezed az osztályfőnököt, hogy észrevett-e valamit a gyermeken. Ezek az apró jelek valószínűleg nagyon általános problémák ajtóit nyitják, aminek köz van a szorongáshoz.

6, Koncentráció csökkenés

Sok gyerek kezd el álmodozni és gondolkodni, miközben írja a matek leckéjét, ám ez nem akadályozza meg őket abban, hogy elvégezzék a fontos és nélkülözhetetlen teendőket

Ha a koncentrációs képességük nagyon lecsökken olyan szintre, hogy már nem tud megülni a hátsóján, vagy könnyen elkalandozik házi írás közben, akkor érdemes felkeresni egy szakembert. A terapeuta kiderítheti, hogy a diszlexia vagy az ADHD tünetei jelentkeznek-e közben.

7, Rögeszmék, kényszerek

A rögeszmék és a kényszerek a gyermekek fejlődésének normális részét képezhetik, hacsak azok nem zavarják a mindennapi életet. Ha észreveszed, hogy gyermekednek súlyosabb megszállottságai és kényszerei vannak, mint a többi gyermeknek, akkor bizony aggódni kell. Ez az OCD szindróma egyik leggyakoribb jele. Amennyiben ez olyan szinten érinti, ami nem hagyja, hogy a mindennapi feladatokat nyugodtan elvégezze,akkor fel kell venni a kapcsolatot egy terapeutával.

8, Az alvásminták hirtelen változásai

A fizikai és érzelmi fejlődés és az alvásminőség közötti kapcsolat döntő fontosságú. Ha nem alszik elegendő mennyiséget mikor még nagyon pici az befolyásolhatja az agy fejlődését, sőt a gyermek mindennapi tevékenységeit. Ha korábban már állítottál össze alvási ütemtervet, és a gyermek nehezen tud elaludni, álmatlansága van vagy állandóan fáradt, akkor elengedhetetlen egy terapeuta meglátogatása.

Te mit gondolsz? Hasznosnak tartottad a cikket?

Most Popular

Recent Comments