HomeInteresting7 „egészséges” élelmiszer, mely valójában káros lehet az egészségedre

7 „egészséges” élelmiszer, mely valójában káros lehet az egészségedre

Az egészséges táplálkozás csak tudatosság kérdése. Sajnos az élelmiszeripar megnehezítette annak valódi megismerését, hiszen rengeteg olyan élelmiszer van, ami egészségesnek van beállítva ám ez cseppet sem igaz. A legtöbb ember nem is gondolná, hogy a gyümölcslevek, és turmixok egészségtelenek, pedig de, mert rengeteg cukor s egyéb adalékanyag található meg bennük. Ugyanez vonatkozik az olívaolajra is, amiből csak és kizárólag az extra szüzet szabad megvenni, mert abban vannak olyan fontos alkotóelemek, melyek nélkülözhetetlenek az egészség szempontjából. A mostani posztunkban olyan élelmiszereket hoztunk el, melyeket sokan egészségesnek hisznek pedig valójában nem azok.

1, Gyümölcslevek/turmixok

Az élelmiszeripar évtizedek óta úgy értékesíti a gyümölcsleveket és turmixokat, mint a rendes gyümölcsöket, melyet egészséges alternatívaként állítanak be. Ám ez nem csak cukrot tartalmaz, hanem üres kalóriákat is melyben nincsenek meg a létfontosságú vitaminok, sőt energiát sem adnak.

Ennek egészségesebb alternatívája a gyümölcs evés, ám ha szereted a gyümölcsleveket, akkor otthon is könnyedén elkészítheted magadnak, friss gyümölcsökből, melyek nem tartalmaznak olyan cukrokat és adalékanyagokat, mint a bolti változataik.

2, Tej

Bárki, bármit gondoljon a tej nélkülözhetetlen az életben. Annak ellenére, hogy sok felszívódó kalcium és D-vitamin van bennem, túlzott fogyasztása meghaladja a napi szükséges kalóriamennyiséget. Ennek pedig akkor áll fenn a esélye, ha felnőttként sok húst és tojást fogyasztasz.

Vedd figyelembe jelenlegi étrended, és ennek megfelelően szabályozd le mennyit ihatsz belőle. Vannak más D-vitamin-, fehérje- és kalciumforrások is, melyek segíthetnek az étrend gazdagításában anélkül, hogy a tejből a felesleges kalóriákat is bevinnéd.

3, Tenyésztett lazac

Köztudott, hogy a lazac gazdag Omega 3 forrás. Sajnos a tenyésztett lazac sok növényvédő szert is tartalmaz, melyek károsak az ember egészségére. Noha számos ország alkalmazta az új takarmány- és növényvédőszer-ellenőrzést, az egyre növekvő igény miatt a tenyésztett halak koncentrációja növekedett, ami tökéletes környezetet teremt a tengeri tetvek számára. A tetvek elleni küzdelem során a halgazdálkodók kénytelenek a vegyi anyagokat fokozottan használni.

Ha nem akarod abbahagyni a lazacevést, akkor a legjobb amit tehetsz, ha ellenőrzöd, honnan is érkezett a hal. Hozzá kell tenni, hogy a vad lazacok sem túl egészségesek.

4, Tonhal

A spanyol hatóságok a közelmúltban azt ajánlották, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyermekek és a várandós nők semmilyen formában ne fogyasszanak tonhalat. Ennek oka a benne található magas higanytartalom, mely egy mérgező fém. Ez idegi, emésztőrendszeri illetve immunbetegségeket okozhat.

A legjobb, amit tehetsz ha korlátozod ennek fogyasztását és olyan halakat keresel, mely helyi tavakból származik, ahol a víz minősége megfelel a szabályoknak és követeléseknek.

5, Granola

Recepttől függetlenül a granola nagyon egészségtelen étel a benne található cukornak köszönhetően. Mivel ezekhez szárított gyümölcsöket is szoktak adni, ezért az fokozza annak cukortartalmát. Noha a granola önmagában nem káros, a magas cukortartalom veszélyeztetheti az egészséget.

Ha nem tudsz meglenni a granola nélkül, akkor készíts otthoni verziót méz és cukor hozzáadása nélkül. Mindenképpen vedd figyelembe, hogy mennyit ehetsz belőle függetlenül attól, hogy te magad készíted vagy boltban veszed. Ezt sem szabad nagyon túlzásba vinni.

6, Teljes kiőrlésű kenyér

A kenyér sajnálatos módon elég maga kalóriatartalmú élelmiszer, melyben kevés vitamin és rost van. Egyetlen szelet fehér kenyér kb 3 g cukrot tartalmaz, ám a teljes kiőrlésű kenyerek ennél is többet.

Mérsékelheted a kenyérfogyasztást, de választhatsz olyat is, melyben nincs hozzáadott cukor. Ezeket gyakran a helyi pékségekben árulják nem pedig a szupermarketekben.

7, Olívaolaj

Az olívaolaj talán az egyik legegészségesebb olaj, amit fogyaszthatsz. Sajnos, amikor az emberek olívaolajról beszélnek, gyakran elfelejtik, hogy csak az extra szűznek van pozitív hatása. A „tiszta olívaolaj” címkével ellátott olajak, feldolgozott olajat tartalmaznak, melyek hosszabb ideig elállnak, ám kevesebb tápanyagot is tartalmaznak, arról nem beszélve, hogy mennyi vegyszer van bennük.

Korlátozd az olívaolaj fogyasztást napi 3 evőkanálnyira és figyelj arra, hogy mindig extra szűz legyen ráírva.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Most Popular

Recent Comments