HomeInterestingA hideg idő nem okoz betegséget - A gyerekeknek minél több időt...

A hideg idő nem okoz betegséget – A gyerekeknek minél több időt kellene télen a szabadban tölteni

Az igazi tél egyelőre várat magára, de akadnak olyan havas napok, amikor nyugodtan kivihetjük a gyereket a játszótérre. Azért, mert hideg van és tél, még nem kell korlátoznunk a szabadban eltöltött időt, kivihetjük gyermekeinket a friss levegőre.

A hideg idő nem betegít meg, sőt, pozitív hatással van a testre és a lélekre is. Nem meglepő dolog, hogy a vidéki gyerekek sokkal ellenállóbbak és egészségesebbek, hisz ők jóval több időt töltenek a szabad levegőn. Az immunrendszerük is jobban és gyorsabban fejlődik, így ellenállóbbak a különféle betegségekkel szemben, valamint az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázata is számottevően alacsonyabb.

A szakemberek szerint teljesen mindegy, hogy milyen évszak van, ha a gyerek nem beteg, akkor ne töltse délutánjait a négy fal között. Naponta legalább 1-1,5 órát töltsön friss levegőn, szaladgáljon és játsszon.

“A szülők gyakran úgy gondolják, hogy, amikor a hőmérséklet csökken, akkor nem szabad kiengedni a gyerekeket, viszont ez egyáltalán nem ajánlott, hiszen a friss levegő, és a természetes fény szükséges a gyerek testi, lelki fejlődéséhez” – árulta el Monica Castagnetti, pszichológus a trieszti Egészségügyi Központ oktatója.

A vírusok és a baktériumok egy meleg levegőjű, zárt térben könnyebben terjednek, mint a hidegben. Az óvodában vagy iskolában hamarabb terjednek egyik gyermekről a másikra. A napfény hatására viszont D-vitamin keletkezik a szervezetben, ez pedig elősegíti a kalcium felszívódását, illetve ellenállóbbá teszi a gyereket a betegségekkel szemben.

A hideg levegő nem a betegségek okozója, így télen is ki kell engedni a gyereket a szabadba, napi 1-2 órára. Ugyanakkor, fontos a réteges öltözködés, hogyha túlságosan átmelegedik, legyen mit levenni róla, ha pedig bemegy, akkor a benti hőmérsékletnek megfelelő ruhát viselje. Sárban és hóban pedig adjunk rá vízálló ruhát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments