HomeInteresting5 egyértelmű jele a mandulakőnek, amiket jobb ha nem hagysz figyelmen kívül

5 egyértelmű jele a mandulakőnek, amiket jobb ha nem hagysz figyelmen kívül

Ha gyakran fáj a torkod és a füled, az lehet a mandulagyulladás egyik tünete is. Amikor belenézel a szádba és megnézed mi a probléma, elképzelhető, hogy látsz valamilyen idegen dolgot a torkodban. Nincs kizárva, hogy azok bizony mandulakövek.

Mik is a mandulakövek?

Nem csak a vesében és az epében alakulhatnak ki kövek, hanem a mandulán is. Valójában ezek olyan baktériumok és egyéb hordalékok, például ételmaradékok vagy mikrobák amik elmeszesedtek és megtapadtak a mandulák redőiben.

Ezeknek a köveknek a kialakulása nagyon ritka, a népesség mindössze 10%-át érinti a dolog. Azoknál az embereknél jelentkezik gyakrabban, akiknek sokszor begyullad a garatmandulája.

A jó hír viszont az, hogy nincs szükség orvosi beavatkozásra, hogy eltávolítsák ezt a kis darabot, ugyanis mi magunk is képesek vagyunk kiszedni a nyelvünk, ujjunk vagy akár egy fülpiszkáló segítségével. Abban az esetben, ha ezek csak néhány milliméter nagyságúak nem okoznak kellemetlen tüneteket, viszont a nagyobbaktól nyelési nehézségek és fülfájás alakulhat ki. Egyes esetekben azt is lehet érezni, hogy valami a torkunk oldalához tapadt.

Van pár kellemetlen tünet, ami arra utalhat, hogy neked is mandulaköved van:

1) Rossz lehelet.

Sajnálatos módon ezek a kövek rossz leheletet is okozhat, amin nem segít se a rágózás, sem pedig a fogmosás, és a szájban emiatt általában fémes ízt lehet érezni. Ebben az esetben célszerű gyorsan megszabadulni tőle.

2) Torokfájás.

Abban az esetben, ha nagyon sokszor gyullad be a mandulád, akkor alakul ki gyakori torokfájás, amit még a mandulakő is fokozhat.

3) Nyelési nehézségek.

Mint, ahogy már fentebb említettük, ha a mandulakövek három milliméternél nagyobbak, akkor nyelési nehézségeket okozhat. Ezen kívül gyakori köhögési ingert idézhet elő.

4) Fül fájás.

Ha a mandulák begyulladnak a torokfájás mellé gyakran kínzó fülfájás is társulhat. Ez azért van mert a torok egyes idegei kapcsolódnak a fülekhez.

5) Úgy néznek ki mint a fogak.

A mandulakő egy szilárd, fehér csomó, ami a torok hátulján látható. Bizonyos kövek úgy néznek ki, mintha fogak lennének.

Ha el akarod kerülni a mandulakő kialakulását, fogyassz rendszeresen hagymát, ugyanis köztudott, hogy antibakteriális és immunerősítő hatása van, ami nagyon jó a mikrobák ellen.

Ha pedig már van ilyen kő a torkodban, akkor célszerű savas tartalmú italokkal öblögetni, például almaecettel vagy citromlével, mivelhogy ezek képesek feloldani azt.

Most Popular

Recent Comments