HomeInteresting35 alig ismert tény, ami mindenkinek hasznos lehet a reptéren

35 alig ismert tény, ami mindenkinek hasznos lehet a reptéren

A repterek(főleg a ritkán utazóknak) igazi csodahely. Rengeteg alkalmazott dolgozik és fáradozik mindennap azon, hogy minél kényelmesebben és biztonságosabban utazhassunk. A reptereknek nagyon szigorú szabályaik vannak, amit minden esetben be kell tartani. Utazás előtt érdemes ezeket átolvasni és a későbbi kellemetlenségeket így el tudjuk kerülni. Rengeteg apró kis titok ötvözi ezt a világot. Például tudtátok, hogy magassarkú cipőben nem érdemes utazni, vagy borotvahabot nem tanácsos magunkkal cipelni? Érdemes elolvasni az alábbi tippeket, ha most először utazol.

 

1.

A repülőterek a poggyászok átvizsgálásához szkennereket használnak. Ezek azonban nem károsítják a szervezetet, mivel az ott dolgozok nem külön teremben ülnek, hanem egymás mellett, így ők napi szinten vannak ennek a munkafolyamatnak. A szkenner nagyon fontos a biztonságunk szempontjából,hogy minél jobban ki lehessen szűrni azokat a dolgokat, amik az utazás során veszélyesek lehetnek.

2.

A repülés közben a sugárzásveszély sokkal kisebb, mint amennyit napi szinten a „földön” kapunk. De ha a fedélzeten lévő emberek épp egy felhős részen haladnak át, kb. akkora sugárterhelésnek vannak kitéve, mintha röntgeneznék őket.

 

 

3.

Ha megéheznénk, kérhetünk a személyzettől forró vízet. Ezt a legtöbb kávézó is ingyenesen biztosítja. Így magvakból könnyen készíthetünk zabkását, vagy ha van nálunk teafiltek gyors teát.

 

4.

A repülés előtt lefoglalt tárgyakat a bőröndből kb. 3 hónapig tárolják a repülőtéren. A biztonsági szolgálat által elkobzott tárgyakat később aukciókon értékésítik, amit bárki megvehet. Egyes repülőtereken (pl. Dublinban) a becsekkolás után megfizethető áron lehet ivóvizet venni. Amerikában és Kanadában ezeket a palackokat jéggel vagy üresen is tudják hurcolni, így az ellenőrzésnél megkönnyíti a személyzet számára a munkát. Ezeket az üvegeket később is tudják használni az utasok. Erre megoldás egy szűrővel ellátott kulacs is lehet, amit az ellenőrzés után meg tudunk vízzel tölteni.

 

5.

Bármilyen por (pl. speciális liszt, vagy hintőpor)maradjon a saját csomagolásában, mert más esetben eléggé gyanússá válik. Ha összekötő járataink vannak, és alkohol veszünk esetleg ajándékba, számítsunk rá, hogy a következő becsokkálásnál azt el is vehetik tőlünk. Ezeket a szabályokat egyébként a helyi vám és légtársaság szabályozza.

 

 

6.

A vámmentes övezetben mindig a helyi valutával fizessünk,mivel ha hazaérünk és vissza akarjuk váltani, már keveebbet fogunk érte kapni.

Ha lehet, ne spray-t vigyünk magunkkal ugyanis ez a nyomáskülönbség hatására felrobbanhat. Ugyanez a helyzet a borotvahabbal, ha van rá lehetőség, ezeket inkább vegyük meg a célországban.

 

7.

Nem engedélyezett a repülőre a különböző power bankok felvitele. Ennek egyszerű oka van, egy esetleges használatnál ki is gyulladhat. De már azelőtt elkoboznák, hogy felvihetnénk.

A repülés során, ha fázol, érdemes bekapni egy fájdalomcsillapítót, ezzel elkerülve leszállásnál az esetleg erős fejfájást.

Ha ketten repültök, érdemes vegyesen pakolni a bőröndöt, ha mégis eltűnne vagy elkeveredne, így mindkettőtöknek van ruhája.

 

Bontatlan körömlakk lehet a kézipoggyászban, de mint minden fémet, le kell ellenőrizni. Egész parfüm helyett vigyünk magunkkal inkább pici tesztereket, ami elég lesz az ott tartózkodásunk alatt. Legközelebb, ha parfümöt vásárolunk, érdemes ilyen kis mintát kérni az eladótól.

 

8.

A nemzetközi reptereken az automatákból tudunk vásárolni pelenkát, bébiételt, fogkrémet, és ezeket mind megfizethető áron kínálják.

Mindig legyen nálunk apró. Bármikor jól jöhet.

A kávézók, a várótermek környékén, nagyobb éttermek mellett hamarabb találunk mosdót, mint a fő folyosókon.

 

 

Érdemes a várakozási idő alatt áttanulmányozni a repterek térképét, hogy biztosan ne csússzunk le a felszállásról. Néhány reptéren még mozi is van, hogy kényelmesen teljen el a várakozási idő.

 

A repülőtereken a Wi-Fi mindenhol ingyenes. Azonban a poggyásszal kapcsolatos szolgáltatásokért fizetni kell.

Vannak olyan repülőterek, ahol rengeteg terminál van.Sok utas nem tudja, de ezeket meg lehet közelíteni a föld alól különböző transzferekkel. Mindengyik reptér más, pl. a Las Vegasi reptéren 5 órára ki tudunk bérelni egy szobát, de Münchenben két hatalmas nyitott teraszról figyelhetjük a repülőgépek indulását és érkezését.

 

Sok légitársaság 24 órán át elérhető VIP zónát biztosít az azt igénylőknek. Itt ingyenes italokat, harapnivalókat kaphatunk, és sokszor olcsóbbra jön ki, mint egy szoba az egyik szállodában a környéken.

Az első osztályra foglalt utasok a gép elülső részén ülnek,közel a kijárathoz. Viszont a statisztikák szerint a legbiztonságosabb a repülőgép farrészén ülni.

Lehet kapni különböző speciális takarókat, amig rendkívül jól melegítenek. Ha fázna a lábunk, rakjuk egyszerűen a cipőnkbe és hamar felmelegszik.

Az utazás előtt próbáljuk lefárasztani testünket, akár egy másfél órás edzéssel, ugyanis így könnyebben alkalmazkodik a test az új időzónához, és könnyebben el is tudunk aludni a hosszabb út alatt.

Ne viseljünk magassarkút, ha lehet. A lapos talpú cipők esetében nem kérik a levételt az ellenőrzéskor, mint egy magassarkú cipőnél. Sőt sok esetben el is kobozhatják, van ahol tilos is.

 

Érdemes belépni, ha sokat utazunk a bónuszprogramokba,mivel ezeknek a tagjai sok előnyt élveznek a többi utassal szemben.

A város és a reptér között sok helyen transzeferek indulnak, ami olcsóbb, ha többen megyünk. Általában az ellenőrök nem ellenőrzik ezeket a kapcsolatokat, így bármikor hozzácsapódhatunk egy társasághoz.

Ha összekötő járattal utazunk, és késik azonnal kell hívni a légitársaság forró drótját. Sok esetben tudnak adni a következő járatra helyet, de ehhez le kell mondani a másikat.

Ha előre lemondjuk a foglalást, sok esetben vissza is térítik az összeget.

 

Érdemes a jegyeket már jó előre lefoglalni, így jóval olcsóbban jutunk hozzá. Valamint figyelni kell a vízumot is,vannak olyan országok (pont az átszállások miatt), ahol nap vízummentesség van.

Most Popular

Recent Comments