HomeInteresting3 perccel a World Trade Center összeomlása előtt futott ki az épületből...

3 perccel a World Trade Center összeomlása előtt futott ki az épületből – Később megbánta, hogy túlélte

Múlt hét szombaton volt a World Trade Center elpusztításának a 20. évfordulója. Ez a nap minden amerikai, de mondhatni minden ember számára borzalmas volt. Az amerikaiak ellen elkövetett merényletben rengeteg ember vesztette életét. A túlélők közül sokan nem bírták feldolgozni az átélteket köztük a „Dust Lady” (Poros Hölgy) sem.

Az akkor 28 éves Marcy Borders a World Trade Centerben található Bank of Americaban dolgozott azon az ominózus 2001. szeptember 11-i napon is. 4 hete vették fel a céghez, aminek nagyon-nagyon örült, mert azt remélte így jobb életet biztosíthat két gyermekének. A szerencsétlen napon 8 órára ért be munkahelyére kollégáival együtt, ám soha nem gondolták volna, hogy hamarosan életük legrosszabb pillanatait fogják átélni.

8 óra 46 perckor az American Airlines repülőgépe az északi toronyba csapódott, melyet keleti iszlám csapatok térítettek el. Marcy a fénymásoló mellett állt az adott pillanatban. A repülő pontosan a 12. emeletbe csapódott, vagyis pontosan abba, ami a feje felett volt. A mennyezet megremegett, a falak megrepedtek és hamarosan mindenhonnan füst szivárgott az épületbe. A hangosbemondóban a következő szó hallatszott „kommüniké”, mely annyit takart, hogy mindenki maradjon a helyén. Marcy ezzel szemben elmenekült.

Pakolás közben látta, ahogy a körülötte lévő emberek megpróbálnak megnyugodni, mély levegőt venni és ellazulni. Ám az épület annyira megremegett, hogy nem tudták visszatartani félelmüket.

A lépcsőhöz érve óriási tömegbe botlott, akik szintén mielőbb ki akartak jutni az épületből. Taposták egymást közben sírtak és sikoltoztak. Néhányan segítségért kiáltottak, mert üveg és fémszilánkok álltak ki testükből. Marcy sírni kezdett, nem tudta, mi tévő legyen. Ekkor meghallotta a tűzoltók szirénáját.

Azonnal menekülőre fogta, de csak egy óra múlva érte el az épület kijáratát, azaz pontosan három perccel a torony összeomlása előtt. „A számat füst töltötte meg. Valahányszor belélegeztem fulladozni kezdtem. Egy dolgot ismételgettem magamnak: Nem akarok meghalni, nem akarok meghalni.” – mesélte az egyik vele készült interjúban.

Stan Honda, az Agence France Pressenél dolgozó szabadúszó fotós hirtelen előbukkant a füstfelhőből, majd megragadta Marcy kezét és behúzta a közeli irodaházhoz. Ezzel megmentette az életét. Néhány pillanattal később előkapta fényképezőgépét és fotókat csinált Marcyról. Ez volt az a kép, mely után megkapta a „Dust Lady” becenevet.

Marcy azonnal a közeli komphoz sietett, hogy el tudja hagyni ezt a borzalmas helyszínt. A kompon attól félt, hogy a repülők rájuk zuhannak, emiatt remegett a félelemtől. Mikor sikerült hazaérni és becsukni maga mögött az ajtót csak arról álmodozott, hogy magához szorítja a gyermekeit.

Hamarosan Marcy fotója került címlapokra, de senki sem tudta, hogy mégis ki a poros hölgy gyöngysorral a nyakában. A rémület, mely a 28 éves fiatal nő arcára kiült a szeptember 11-i események szimbólumává vált. Amikor Marcy megtudta, hogy a fényképét mindenhol közzétették, még jobban megijedt.

Kezdte azt hinni, hogy a WTC összeomlásáért felelős csoport feje emiatt eljön érte. A ruhát, melyben az ominózus napon volt fogta és a szekrénye mélyére dobta. Mikor megtudta, hogy Halloweenkor az emberek a „Dust Ladynek” öltöznek nem tudta elhinni. A fénykép népszerűsége fokozta Marcy szenvedését.

Marcyn napról napra egyre jobban látszódtak a depresszió jelei. Egy idő után már nem volt hajlandó elhagyni a lakását és kerülte az embereket. Majd elvesztette étvágyát és pánikba esett ha meghallott vagy meglátott egy repülőt. A gyerekek előtt azonban úgy tett, mintha minden rendben lenne.

Hamarosan Marcy szeszesitalba fojtotta bánatát, majd amikor ez megszűnt, elkezdte gyógyszerekkel enyhíteni a fájdalmát. Később azt olvasta az újságban, hogy a mérgező por károsította azok egészségét, akik ott voltak szeptember 11-én a WTC közelében. Marcy ekkor megijedt, hogy maga is rákos lesz.

Annyira tombolt benne a félelem, hogy megpróbálta kiontani saját életét. Bármit bevett, ami enyhíthette egy kicsit a fájdalmát. Olyannyira elszaladt vele a ló, hogy már nem ismerte fel magát a tükörben. Ez odáig fajult, hogy elvesztette a gyermekei felett a felügyeleti jogot.

Egy interjúban azt mondta jobb lett volna, ha nem éli túl az eseményt. Elhagyatottnak érezte magát és úgy döntött a sorsra bízza magát. A rokonok összefogtak, hogy segítsenek rajta, és ennek köszönhetően valamennyire túl tudott lépni az eseményeken.

Ám itt még nem volt vége, ugyanis egy orvosi vizsgálta során kiderült, hogy gyomorrákja van. Ez volt az a mondat, melytől annyira félt. Úgy gondolta, hogy a füst okozta nála ezt az állapotot.

Marcy Borders 2015. augusztus 24 -én hunyt el. Ő volt a keleti csapat másik áldozata. Donald Trump csak 2019 júliusának végén, hagyta jóvá a WTC áldozatainak járó kártérítési alapot.

Most Popular

Recent Comments