HomeInteresting13 tévhit az emberi testről, amit az emberek többsége a mai napig...

13 tévhit az emberi testről, amit az emberek többsége a mai napig nem tud.

Annak ellenére, hogy az iskolában megpróbálják megtanítani a lehető legtöbb dolgot az emberi testtel kapcsolatban, mégis vannak hiányosságok, amiket általában a szülők vagy a TV esetleg az internet foltoz be. Viszont nem biztos, hogy a szüleinktől kapott információk jók és igazak, ugyanis valószínű ők is a szüleiktől tanulták azokat, ők pedig az ő szüleiktől, vagyis szájhagyomány útján terjedtek az igaznak vélt információk. Annak érdekében, hogy helyrerakjunk egy-két dolgot, elkészítettük ezt a cikket, mely a legnépszerűbb tévhiteket foglalja össze és magyarázza el.

1, A vitaminoktól egészségesebbek leszünk.

Ezek a pirulák voltaképpen a szervezet bizonyos folyamatait szabályozzák, amik egyáltalán nincsenek hatással például  testmozgásra, vagy az egészségtudatos étkezésre, amik még mindig fontosak ahhoz, hogy egy ember fitt legyen. Sőt mi több a vitaminok nem megfelelő vagy túlzott szedése sokkal több kárt csinál, mint hasznot.

2, Kék színű az oxigénszegény vér.

Csak a biológia tankönyvekben jelölik kék színnel azt a vért, ami visszaáramlik a szívbe, ugyanis a gyerekek így tudják megkülönböztetni az oxigén dús és az oxigénhiányos vért.

3, A fehér cukornál egészségesebb a barna cukor.

Mindenkit el kell keserítenünk, de ez a két cukor egy és ugyanaz csak a barna cukorhoz melaszt kevernek, ami a barna színért felelős. Többen is úgy gondolják, hogy egészségesebb, mint a fehér, mert nem annyira édes az íze, viszont ez a két cukor teljesen ugyanolyan, csak a barna több pénzbe kerül.

4, A szeszes italok kinyírják az agysejteket.

A szeszes ital fogyasztás anyagcsere problémákat és oxigénellátási zavarokat idéz elő, valamint károsítja az agy sejtjeit, viszont semmilyen körülmények között nem pusztítja el azokat.

5, Hiperaktívak lesznek a gyerekek a cukorfogyasztástól.

Nagyon sok szülő gondolja úgy, hogy a gyerekek hiperaktívak lesznek az édességtől és a cukros üdítőitaloktól. Tisztáznunk kell, hogy ezek a termékek rengeteg energiát tartalmaznak, és ha ezt egy kisebb termetű emberke eszi-issza meg akkor a nagy mennyiségű energia miatt egy kissé bepörög. Viszont ezt nem szabad összehasonlítani a hiperaktivitással, mert nem az!

6, Az idegsejtjeink nem képesek a regenerálódásra.

Teljesen természetes folyamat, hogy a szervezetben lévő idegsejtek elpusztulnak majd újra létrejönnek. Sokan azt gondolják, hogy az idegeskedés valamint a stressz nagy mértékben károsítják ezeket a sejteket, holott egyáltalán nem erről van szó, csupán olyan jellegű kémiai anyagok szabadulnak fel, ami hatással van a sejtek működésére és az interakciókra.

7, A jobb agyfélteke a logikáért, míg a bal a kreativitásért felelős.

Ez egy nagyon népszerű sztereotípia, viszont egyáltalán nem ilyen egyszerű ennek a helyzetnek az elmagyarázása. Tény, hogy a két agyfélteke működése között vannak eltérések, azonban a kreativitásért az agy több területe is felelős, melyek voltaképpen mindkét féltekében fellelhetők.

8, Az embereknek nyolc óra alvásra van szüksége.

Tudományosan is alátámasztották, hogy ez az elmélet nem igaz, ugyanis vannak emberek, akiknek mindössze négy óra alvás is elegendő ahhoz, hogy kipihenten ébredjenek. Ezért egy bizonyos gén mutációja felelős, ami szabályozza, hogy a szervezetnek mennyi alvásra van szüksége.

9, Az antibiotikum legyőzi a vírusokat.

Orvosi utasítás nélkül TILOS antibiotikumot szedni, ugyanis ez a gyógyszer csak és kizárólag a bakteriális fertőzések ellen véd meg, a vírusokkal szemben teljesen hatástalan. Ha vírusos megbetegedés esetén akarsz ilyen készítményt beszedni, az olyan mintha a fejfájásodat egy egyszerű ragtapasszal akarnád meggyógyítani.

10, A csokoládéfogyasztástól tele lesz az arc mitesszerekkel.

Egy kutatócsoport kísérletet végzett, ahol az önkénteseket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai igazi csokoládét kaptak, míg a másik hamis csokit. A kísérlet végével ellenőrizték az emberek arcát és nem láttak különbséget közöttük.

11, Függők lehetünk az elfogyasztott cukortól.

10 évvel ezelőtt laboratóriumi egereken végeztek kísérletet mely során a végére akartak járni, hogy károsan hat-e a szervezetre a cukortúladagolás. A magasabb cukormennyiséghez hozzászokott egereken egy bizonyos idő elteltével észrevették, hogy nem tudnak élni nélküle. Később embereken is megcsinálták ezt a kíséretet, de kiderült, hogy rájuk nincs ilyen hatással a cukortúladagolás illetve annak megvonása.

12, Vastagabb lesz a szőrszál borotválkozás után

A sztereotípiákkal ellentétben a szőrszálak nem lesznek se vastagabbak se erősebbek a borotválkozástól. Mi emberek csak azért láthatjuk erősebbnek ezeket a szálakat, mert az elvékonyodott végüket levágtuk.

13, Le kell vizelni a medúzacsípést, hogy enyhítsünk a fájdalmon.

Sokan hiszik, hogy ezt kell tenni medúzacsípés esetén, de ez nem igaz, ugyanis a vizelet nem olyan savas, hogy enyhíteni tudna a medúza okozta égő érzésen. Az ecet valamint a sós víz azonban hatásosak ilyen helyzetekben és milyen nagy mázli, hogy a tengerparton a sós vízből elegendő mennyiség van.

Ti tudtatok ezekről?

Most Popular

Recent Comments