HomeInteresting6 titok, amit az élelmiszeripar eltitkol mindenki elől.

6 titok, amit az élelmiszeripar eltitkol mindenki elől.

Mivel a világon minden embernek szüksége van élelmiszerre és élelemre ezért gyakorlatilag a legnagyobb iparágak közé tartozik. Mivel a végeknek az a lényeg, hogy jó sok profitot termeljenek ezért olyan módszerekhez folyamosnak, amivel sajnos átverik a gyanútlan vásárlókat. Ezzel persze azt érik el, hogy a vevők jó sok pénzt fognak otthagyni a boltokban, mert azt hiszik, hogy egészségesebb életmódot folytatnak azzal, ha például cukormentes élelmiszereket vásárolnak. A gyártók azonban tudják, hogyan védekezzenek ez ellen, ezért ma úgy döntöttünk elhozzuk nektek ezt a cikket, ami bemutatja azokat a dolgokat, amiket az élelmiszeripar gondosan eltitkol az emberek elől.

1, A feldolgozott ételek

A legtöbb cég a vásárlók képébe tolja az előre elkészített valamint a feldolgozott élelmiszereket. Ezt azért csinálják, mert eme élelmiszerekkel sokkal több profitot tudnak termelni, mint friss változataikkal. A feldolgozott élelmiszerek nagyon sok anyagot tartalmazhatnak, például kukoricát, szóját, búzát, ami óriási bevételt jelent a világ különféle kormányainak. Ám minél feldolgozottabb egy bizonyos étel, az annál egészségtelenebb.

2, Csak egy maréknyi cég

Amikor belépsz egy szupermarketbe rengetegféle és fajta termékkel találod magad szembe. Mivel sokszínű a választék azt gondolhatnád, hogy különféle cégek gyártották, ami nem igaz, ugyanis a boltok polcain látható termékek 80%-a csak egy maréknyi számú céghez tartozik. Például a gyerekek kedvenc reggelije vagyis a kukoricapehely nagy része összesen négy darab cégtől származik. A csokoládék java része pedig a Nestlé, valamint a Mars cégek alá tartoznak. Nyilván a sokfajta márka azt az érzést keltheti a vásárlókban, hogy nagyon sok cég van a piacon, pedig nem így van és a profit valójában 10 cég zsebébe kerül. Mivel tőlük olcsóbban senki sem tudja ezeket legyártani, így nincs vetélytársuk.

3, Extra szűz, vagy mégsem?

Amikor úgy döntesz, hogy egészségesebb étrendre állsz rá, elhatározod, hogy még ha ott is kell hagynod a boltba több pénzt, megveszed a jobb minőségű extra szűz olívaolajat. Viszont ez nem pont olyan egyszerű, mint gondolod. A kaliforniai egyetem szerint ezeknek a termékeknek a 70%-a egyáltalán nem extra szűz olívaolajat tartalmaz, hanem sokkal olcsóbb és rosszabb minőségű olajat. Ezeket a gyártók pontosan azzal a céllal teszik, mert a vásárlók nem ismerik fel a különbséget közöttük.

4, A sajt, ami nem is sajt

Annak ellenére, hogy a szupermarketekben rengeteg sajt található, az nem jelenti azt, hogy mindegyiknek köze van az igazi sajthoz. A nagy élelmiszerpari cégek, az ömlesztett sajtok készítésénél a tejet, tejprotein koncentrátummal helyettesítik. Tudjuk, hogy ez a laikusok számára tök kínai, de leegyszerűsítve, eme termékeket egyáltalán nem lehet sajtoknak nevezni. Pontosan ebből kifolyólag nevezték el őket, ömlesztett illetve feldolgozott sajtnak.

5, Nemcsak cukor lehet a cukor

Mivel az emberek tudatában vannak annak, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem egészséges, megpróbálnak olyan élelmiszereket vásárolni, amiben vagy kevesebb van, vagy egyáltalán nincs benne cukor. A nagy cégek úgy próbálják kiküszöbölni ezt, hogy a cukrot álnéven tüntetik fel, úgymint kukoricaszirup, dextróz, agavé nektár, és gyümölcslésűrítmény is. A cégek a nagy cukormennyiséget több különböző cukrot tartalmazó anyagra lebontani, ettől úgy tűnhet, mintha nem is lenne benne olyan sok cukor.

6, Antibiotikumok.

Az állattenyésztés során használnak különféle antibiotikumokat, hogy a tenyészállatok rövid időn belül nagyra nőjenek, valamint a szervezetük ellenálljon annak a siralmas körülménynek, amiben napi szinten élniük kell, azonban ez a helyzet napról-napra csak rosszabb lesz. Egy kutatás során kiderült, hogy az állatokon különböző antidepresszánsok, allergiacsökkentők, láz és fájdalomcsillapítók maradványai voltak, amit csak egy dolog miatt alkalmaznak, hogy gyors profitra tegyenek szert, hiszen az állatok így gyorsan és “egészségesen” fejlődnek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments