HomeInteresting12 fénykép, amik egy eddig ismeretlen szemszögből mutatják be világunkat

12 fénykép, amik egy eddig ismeretlen szemszögből mutatják be világunkat

Abban a pillanatban, hogy kitesszük a lábunkat otthonról, a megszokott környezetünkből megnyílik előttünk az esély arra, hogy új dolgokat tanuljunk és káprázatos dolgokat láthassunk.
Hihetetlen adatnak tűnik, de agyunk közel 75 GB-nak megfelelő adatot fogad be és dolgoz fel egyetlen nap során. Érdemes hát mindig nyitott szemmel járni, és a körülöttünk zajló dolgokra érdeklődéssel figyelni, hiszen napról napra csak tanulhatunk, gazdagodhatunk az általunk megélt és látott dolgoknak köszönhetően.

Ebbe a bejegyzésben 12 olyan dolgot mutatunk meg, amelyeket eddig még biztosan nem láthattál!

1. A prérikutyák ‘puszikkal’ köszöntik egymást

Minden alkalommal, mikor két prérikutya összetalálkozik, összeérintik a fogaikat, ugyanis ennek a mozzanatnak a segítségével képesek megállapítani azt, hogy egy családból/csoportból származnak-e vagy sem.

2. Ami most sárgarépaként ismert, eredetileg lila volt.

Az első sárgarépákat Afganisztán és Törökország területén termesztették, akkoriban színük mélylila volt, olykor citromsárga belső résszel. A zöldség jelenlegi árnyalatát hollandiai nemesítése során kapta a 17. század vége felé, színét azért változtatták narancssárgára, hogy ezzel tisztelegjenek a holland uralkodóház, az Orániai-Nassau ház hivatalos színe előtt.

3. Akiknél generációkon keresztül kék bőrű volt mindenki – A Fugate -család

Létezett annó egy család az amerikai Közép-nyugaton, Kentuckyban, akiket egy különös jelenség sújtott: kék volt a bőrük. Akkoriban senki sem tudta, miért festettek így, amikor pedig emberek közé mentek, mindenki félt tőlük. A dologra azóta született ésszerű magyarázat: a bőrszínüket egy bizonyos rendellenesség a methemoglobinémia okozta.
Ez azzal jár, hogy a vörös vérsejtekben megemelkedik a methemoglobin nevű fehérje aránya, ennek következtében a bőr kékesnek hathat.
A dolgot a magas nitrát tartalmú víz rendszeres fogyasztása okozhatja, a vezetékes víz elterjedésével azonban előfordulásának esélye szinte a nullával egyenlő.

4. A Mount Erebus kéményei

A Mount Erebus az Antarktisz egyik legaktívabb vulkánja, valamint a Föld legdélebbi aktív vulkánjaként is számon van tartva. A mélyből feltörő vulkáni gázok és gőzök úgynevezett jégbarlangokat hoztak létre a felszín alatt, a felszínen pedig egy közel 20 méteres jégkéményt alakítottak ki, melyekből halálosan mérgező gázok áramlanak a nap 24 órájában.

5. Egy könyvtár, ami két ország határára épült

Az Egyesült Államok Vermont állama és a kanadai Québec tartomány is magáénak mondhatja a világ egyik legkülönlegesebb könyvtárát, ugyanis az a két ország határvonalára épült fel. A Haskell Free nevet viselő intézményt -ami könyvtári mivoltja mellett operaházként is funkcionál- egy jól látható vonal tagolja ketté, ez mutatja látogatóinak, hogy épp határátlépésre adták fejüket!

6. A zsiráfok képesek a nyelvükkel kitisztítani az orrukat/fülüket

A zsiráfok nyelve elérheti az 50 cm-es hosszúságot is, ezért az állatnak nem kihívás elérni vele az orrát és a füleit.

7. Seregélyek formálta “Fekete Nap”

Káprázatos, de mégis félelmetes látvány több ezer madarat ilyen közelségben látni. A seregélyek látszólagosan vezető nélküli, összehangolt repülését és helyváltoztatását murmurációnak nevezzük. Ennek a viselkedésnek a célja a biztonságos helyváltoztatás, az információcsere és egymás testének a megfelelő hőmérsékleten tartása.

8. A magassarkú cipő Perzsiából származik.

Ha azt hinnénk, hogy a perzsa nők voltak az első szemfülesek, akiknek feltűnt, hogy ezzel nyújthatják alakjukat és hangsúlyozhatják csípőjüket, akkor nagyot tévedünk. A katonák viseltek ugyanis először a magas sarkakat, nem másért, minthogy segítségükkel könnyebben lóra tudjanak pattanni. Elterjedésükkor a perzsa típusú, magasított sarkú cipőket a nyugat-európai arisztokraták és nemesek aztán lelkesen fogadták és vették át, hogy viselésükkel férfiasabbá tegyék megjelenésüket.

9. Sir Nils Olav, az egyetlen lovaggá ütött pingvin

A nemesi pingvin egészen születése óta azzal van elfoglalva, hogy feljebb juthasson a ranglétrán. Az Edinburgh-i Állatkert lakója a Norvég Királyi Gárda kabalaállataként indította ‘pályafutását’, majd a tizedesi rangtól egészen az ezredesi címig menetelt, mígnem 2008-ban, egy sokak által őrültségnek tartott ceremónia keretében V. Harald, norvég uralkodó lovaggá nem ütötte őt.

10. Létezik olyan macska, akit fizikai tanulmány társszerzőjeként tartanak nyilván.

Egy F.D.C. Willard névra hallgató macska volt a társszerzője egy a Physical Review Lettersben megjelent, neves és fontos tanulmánynak 1975-ben.
A macska gazdájával a matematikus-fizikus Jack H. Hetherington professzorral karöltve jegyzi a tanulmányt, melyben komoly eredményeket ért(ek) el a hélium-3 izotóp viselkedésével kapcsolatban.

11. A világ legnépesebb családja

A család fejének összesen: 39 felesége, 94 gyereke és 33 unokája van, ezzel hivatalosan is ők nyerték el a világ legnépesebb családjának járó címet. Ami még félelmetesebb a történetben, hogy az indiai család egyetlen épületben él, egy 4 szintes, 90 szobás házon osztozkodnak Mizoram állam Baktwang nevű falujában.

12. Így fest egy gyermek koponyája a tejfogak kihullása előtt

A maradandó fogaknak nevezett fogaink kibújásukig közvetlenül a tejfogak alatt és felett kapnak helyet az állkapcsunkban. Amikor egy maradandó fog kinőni készül, először szétroncsolja a tejfog gyökerét, hogy ezzel meggyorsítsa annak kihullását.
Egy tejfoggarnitúra 20 tejfogból áll, míg maradófogunk kb. 32 darab van. Ez annak köszönhető, hogy fejlődésünk során az állkapocs méretének változása is szükséges ahhoz, hogy a végleges ‘mosolyunk’ kialakulhasson.

Most Popular

Recent Comments