HomeInteresting11 tökéletes házi praktika, ami segít eltávolítani a fogkövedet

11 tökéletes házi praktika, ami segít eltávolítani a fogkövedet

A fogkő általában az alul elhelyezkedő frontfogak belső oldalán, valamint a felső őrlőfogak  külső oldalán alakulnak ki. Voltaképpen ez nem betegség, de mivel érdes a felülete, ezért nagyon sok baktérium és egyéb más is megtapadhat bennük, ami ínygyulladáshoz és fogágyulladáshoz vezethet. Ezen kívül kellemetlen szájszaga is lehet annak az illetőnek, aki nem távolíttatja el rendszeresen a fogkövét. Ennek az ásványosodott foglepedéknek több színe és árnyalata van, ami lehet fehér, sárga, barna, de akár fekete is. Ez általában amiatt alakul ki, mert a fogak bizonyos részeihez nehezen férünk hozzá. A lakosság mintegy 80%-nak van fogköve és ez az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb lesz.

Sokan mondták, hogy házilag nem lehet eltávolítani ezt a lepedéket, ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Az esetleges problémák ellen mi magunk is tudunk tenni, ha megfelelő fogkrémmel és hagyományos illetve elektromos fogkefével egy nap legalább kétszer megmossuk jó alaposan a fogainkat. Célszerű egy évben egyszer elmenni fogorvoshoz, hogy leszedje a fogkövünket. A társadalom biztosítás egy fogkőleszedést támogat, viszont ha ennél gyakrabban szeretnénk leszedetni, akkor magánklinikára kell mennünk.

Ezeken kívül vannak más módszerek is, amivel tisztán lehet tartani a fogakat és a szájüreget, ezekből hoztunk el párat.

1) Menta olaj, citrom és ánizs.

Keverd össze jó alaposan az ánizst a mentaolajat és a citromot, majd a kapott massza egy kis részéből öblítsd ki a szádat. Ez a készítmény segít megőrizni a szájüregi higiéniát.

2) Rozmaring és menta.

Alaposan keverj össze fél csésze rozmaringot és mentát két csésze forró vízzel, majd hagyd legalább tizenöt percig. Ezt követően tedd be a hűtőbe és miután lehűlt, öblítsd ki vele a szádat.

3) Rendszeres fogselymezés.

A fogselymezés egy elengedhetetlen művelet ahhoz, hogy tisztán tartsd a szád, ugyanis vannak olyan helyek a fogak között, amihez képtelenség fogkefével hozzáférni. Igaz az elektromos fogkefével még mindig közelebb férkőzünk hozzájuk, de sajnos nem elég közel. Ám, hogy megoldjuk ezt  problémát nélkülözhetetlen a fogselyem. Először moss fogat, majd ha úgy látod és érzed, hogy maradt piszkos rész, akkor alkalmazd ezt a módszert.

4) Kókuszolaj

Tudjuk, hogy elég furán hangzik, de a kókuszolaj tényleg hatásos ha tisztán akarod tartani a szájüreged. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy néhány evőkanálnyi híg állagú kókuszolajat szájvízként használsz, amivel majd kiöblíted a szádat fogmosás után. A kókuszolajnak rengeteg pozitív tulajdonsága van, például megóvja a szájat a baktériumoktól, jól tisztít és nem utolsó sorban még a fogakat is fehéríti.

5) Használj fluorid tartalmú fogkrémet.

Nem véletlenül van fluorid a legtöbb fogkrémben ugyanis, megerősíti a fogakat, segít megelőzni a gyulladások kialakulását, meggátolja a fogkőképződést és erősebbé teszi a fogzománcot. Savas ételek és italok tartós fogyasztása esetén a zománc elgyengül. Ha pedig megsérül vagy súlyosan károsodik akkor érzékennyé válhat, végső esetben akár a fogaink elvesztéséhez is vezethet.

6) Használj fogkrémet közvetlenül a fogkőre.

Bizonyos fogkrémek segítenek eltávolítani a plakkot és a fogkövet a szádból, valamint megakadályozzák az ínygyulladást is. A hatékony fogkrémek sok értékes összetevőt tartalmaznak olyat, mint például a cink, a citrát és difoszfát. Ezek az alkotóelemek képesek visszaszorítani a fogkő képződést.

7) Használj Aloe Vera-t és növényi glicerint.

Szedd ki az Aloe Vera géljét a növény leveléből, majd keverd össze növényi glicerinnel, szódabikarbónával, citrommal és vízzel. Ezt a masszát használhatod fogmosáskor is és öblögetéskor is. A rendszeres használat (heti egy-két alakom) következtében azt veheted észre, hogy a fogkő elkezd visszahúzódni.

8) Használj narancshéjat.

Néhány percre tedd rá a narancs héját a fogaidra, majd szedd ki, de várj legalább 5-10 percet az öblítés előtt. A héj segít a mikroorganizmusok elleni küzdelemben, ezen kívül fehéríti a fogainkat. Gyors, egyszerű, megfizethető és még hatásos is.

9) Rágj szezámmagot

Ezeket a magokat lassan kell rágni, de figyelj, hogy ne nyeld le őket. Miután kiköpted egy száraz fogkefe segítségével sikáld át a fogaidat. A magok elkezdik dörzsölni a nyelvet és a fogkövet is, melynek következtében elkezd visszahúzódni. A plakkok eltávolítására is kiváló módszer. Alkalmazd egy héten legalább kétszer.

10) Elektromos fogkefe

Nagyon sok fogorvos ajánlja az elektromos fogkefe használatát, mert sokkal hatékonyabban tisztítja a fogakat, mint egy hagyományos fogkefe. Sőt abban is segít, hogy ne alakuljon ki olyan gyorsan a fogkő.

11) Citrom

Fogmosás után tegyél néhány csepp citromlevet a fogkefédre, majd kezdd el vele mosni a fogaidat. Viszont arra figyelj, hogy enyhe mozdulatokkal dörzsöld beléjük. Hagyd rajta legalább egy percig, majd öblítsd ki. Lehetőleg mindennap végezd el ezt a kis műveletet. A citromnak olyan képessége van, mely elpusztítja a szájban lévő baktériumokat és kórokozókat. Segít feloldani és eltávolítani a feleslegessé vált plakkot a szájból, sőt ezen kívül fogfehérítő hatása is van.

Most Popular

Recent Comments