HomeCute11 kérdés, amit mindenki feltett gyerekkorában a szüleinek!

11 kérdés, amit mindenki feltett gyerekkorában a szüleinek!

A gyermekek kíváncsiak. Mindig minden tudni akarnak. Érdeklődnek a világ és a dolgok iránt. Ám ezt nem mindig könnyű elviselni, és még nehezebb ezekre, számukra is elfogadható és értelmes választ adni. Hisz ha nem kielégítő számukra a válaszunk akkor jön csak a kérdések tömkelege. MIÉRT????

1. Miért forr a víz?

Az igazság, hogy víz ahogy melegszik a molekulák mozognak. Ahogy egyre fokozódik ez a mozgás a molekulák közötti távolság egyre nagyobb lesz.Ekkor a köztük lévő kapcsolat túlságosan gyenge lesz és elrepülnek, ilyenkor párolog. 

2.Hogy repül a repülő.

Az egész a fizikán alapszik. Az emelkedés akkor lehetséges, ha a levegő a repülőgép szárnyán egyszerre halad át. Mivel a levegő gyorsabban halad el a szárny tetejénél, kisebb nyomást fejt ki. Ugyanakkor a szárny alatti sűrű levegő felfelé tolja a gépet.

3. Miért fehér a hó.

Ha figyelmesek vagyunk láthatjuk, hogy a hópehely átlátszó. Ám ha tömeget alkotnak és összetömörülnek képesek visszaverni a fényt.A visszavert fény pedig fehér színt ad neki. 

4. Miért nincs kék haj?

Az emberi haj pigmenteket tartalmaz, amelyek fekete, barna, sárga vagy piros színt képeznek. A hajunkban apró légbuborékok is vannak. Ezek a pigmentek kombinációja és a légbuborékok száma határozza meg a színt. És nincs olyan kombináció ami ki adná a kék színt. 

5. Hogy lebegnek az űrhajósok az űrben?

Képzelj el egy liftkabint, amely egy felhőkarcoló legfelső emeletétől esik le. Egy ilyen kabinban lévő személy ideiglenes súlytalanságot tapasztalna. Az űrben tartózkodó űrhajósok pontosan ugyanazt tapasztalják, de folyamatosan.

6.Miért kék az ég?

Ahogy a nap sugarai belépnek a föld légkörébe, szétszóródnak és megtörnek. Kezdetben a fehér fény a szivárvány hét színére oszlik. Mivel a kék szétszóródik ezért ő uralja az égpalettát. Az ég azonban soha nem tökéletesen kék, mivel más színek is jelen vannak a spektrumban.

7.Mitől van a köd?

A köd apró vízcseppekből vagy jégkristályokból áll, amelyek a levegőben lógnak a föld felett. Akkor keletkezik, ha a levegő hideg a talaj viszont meleg, vagy fordítva. Mindkét esetben egy vízpára burkolatszerű felhője jelenik meg és terjed a föld felületén.

8.Miért nem ég a víz?

A víz kémiai reakció eredményeként alakul ki, ahol a hidrogén oxigénnel oxidálódik, és hő keletkezik. Mivel ez jelenség már elégette a víz hőjét, így az természetes körülmények között nem képes égni.

9.Miért így forognak az órák?

Mielőtt feltalálták a mechanikus órákat, az embereket a napóra segítségével tájékozódtak, hogy mennyi az idő. Ezt először az északi féltekén kezdték alkalmazni, ahol a mozgás balról jobbra történt. Innen örökölte a mechanikus óra is az irányát. 

10. Hogy találták ki a kereket?

Mivel a kerék szélének minden pontja egyenlő távolságra áll a tengelyközéptől ezért a tengely ugyanolyan magasságban marad a talaj fölött, és a jármű nem mozog felfelé és lefelé, ahogy az úton halad.

11. Miért kell fehérneműt hordani?

A fehérnemű legfőbb célja a higiénia fenntartása. Azok a területek ahova a fehérnemű kerül fontos, hogy mindig tiszta és friss legyen.

Most Popular

Recent Comments