HomeInteresting10 szuper trükk, hogy megvédd az otthonod a betörőktől

10 szuper trükk, hogy megvédd az otthonod a betörőktől

A képhez tartozó alt jellemző üres; kep_2021-04-29_115330.png a fájlnév

Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezeti a betörésekre vonatkozó statisztikákat az elmúlt egy évben. 100 ezer lakosra 82 betörés jutott. Ezt követi Heves megye, ahol 100 ezer főre 67 betörés jutott. Az Egyesült Államokban évente 2,5 millió betörés történi. Egy felmérés azt mutatta, hogy a károsultak 46,9%-ának nincs semmiféle telepített biztonsági rendszere. A megkérdezettek 17,2%-a be se zárja a bejárati ajtókat, ha otthon vannak. Noha, ez az utóbbi annyira nem hangzik rosszul, veszélyes lehet, ugyanis a betörők 34%-a a bejárati ajtón jut be a házba.

Hoztunk nektek pár tippet / trükköt arra vonatkozóan, hogy miként lehet egy kicsit biztonságosabban élni. Ezeket betartva nagyobb eséllyel úsztok meg egy esetleges rablást.

Óvatosan a posztolással
Mindannyian szeretünk azzal hencegni, hogy éppen milyen klassz helyen járunk. Ezzel óvatosan kell bánni. Egyrészt, ha folyton megosztjuk a mindennapjainkat, pláne az otthonunkból, akkor a betörők tudják, hogy mire számíthatnak, ha bejutnak hozzánk. „Tévézem a szerelmemmel”, „X-Box-on játszom”, „Főzőcskézem” és máris tudja mindenki, hogy vannak nagyobb értékű műszaki cikkek. Továbbá, ha bejelentkezünk egy másik országból, akkor az is egyértelmű, hogy nem vagyunk otthon és a ház üres. Legalább várjuk meg, míg hazaérünk. Ráér akkor is kitenni a legklasszabb fotókat.

Hagyjuk bekapcsolva a rádiót, ha elmegyünk otthonról
A betörők általában felmérik a terepet mielőtt behatolnak. Egy bekapcsolt rádiótól azt gondolják, hogy van otthon valaki. Nyilván ez egy két hetes nyaralásnál nem opció, de elég nekik csak 10 perc, hogy kirámolják a lakásunkat. Mondjuk míg elugrunk boltba.

Kocsifeljáró
Ha sokáig nem áll autó a feljárón, akkor jogosan gondolhatják mások, hogy elutaztunk. Ilyen esetben megkérhetjük a szomszédjainkat, hogy használják bátran. Így egy idegen azt hiheti, hogy nem üres a ház.

Iratmegsemmisítő
A tolvajok nem feltétlenül az ékszerekre vagy a műszaki cuccokra hajtanak. Egyes dokumentumok fontos pénzügyi adatokat, személyes információkat tartalmazhatnak, melyeket ellenünk használhatnak. A bankszámlakivonatot sem szabad csak úgy a szemétbe dobni. Minden esetben meg kell semmisíteni. A kukában kotorászva simán kideríthetik, hogy mennyi pénzünk van a bankban. Nyilván ezt nem szeretnénk.

Függöny, fólia
Este felkapcsoljuk a villanyt és ha nincs lehúzva a redőny, vagy elhúzva a függöny, akkor bárki belát hozzánk és pontosabb képet kap arról, hogy mit érdemes elvinni.

Csali
Minden házban van valami érték. Nyilván egy betörés során kulcsfontosságú az idő. Nem lehet órákig benn keresgélni. A leggyakoribb rejtekhelyek felé veszik az irányt. Ez általában az éjjeliszekrény. Célszerű valami olcsóbb értékeket elöl hagyni csaliként. Azt megragadják és nem biztos, hogy nekiállnak még tovább kutatni az igazi értékeink után. Hadd gondolják, hogy könnyű dolguk volt és értékeset találtak.

Hamis TV
A hamis tévé egy kis eszköz, ami úgy világít, mintha valaki tévézne otthon. Szimulálják a valódi televízió színváltozásait, miközben alig fogyasztanak energiát. A legtöbb modell beépített érzékelőkkel és időzítővel van ellátva. Nem is túl drága dolog, úgyhogy érdemes beszerezni egyet. Kínából kb 3-5000 Forint körül mozog egy ilyen kütyü.

Legyen kinn házszám
Egy esetleges riasztás esetén a rendőrök könnyebben megtalálják azt a házat, amin nagy, jól látható házszám van kirakva. Ezt a betörők is tudják.

Kutya
Nem feltétlenül kell nekünk egy vérengző házőrző. Vidéki házakban érdemes kutyát tartani. Akár milyen habitusa is van, rakjunk ki figyelmeztető táblát, hogy az állat harap. Ha be akarna törni hozzánk valaki, akkor el kell csalnia a kutyát, vagy valamit kezdeni kell vele. Ez macera. Inkább választ egy olyan házat célpontjául, ahol nincs állat.

Szomszédok
Kicsi, szűk közösségekben ritkábbak a betörések. Mindenki ismer mindenkit, és ha lehet, odafigyel egymásra. Érdemes jó kapcsolatot ápolni a körülöttünk lévőkkel.


Tudtok még hasonlókat? Írjátok meg kommentben!

Most Popular

Recent Comments