HomeAnimals10 rovarcsípés, amelyet mindenkinek be kell tudnia azonosítani!

10 rovarcsípés, amelyet mindenkinek be kell tudnia azonosítani!

Szinte képtelenség életünk végéig elkerülni a különböző rovarcsípéseket. Nyáron pedig még inkább ki vagyunk téve a kis vérszívóknak. Néha azt is nehéz felismerni, hogy mi is csípett meg bennünket. A csípés fájhat, viszkethet, sőt akár be is dagadhat. Nagyon sokféle rovar létezik, s mindegyik más-más betegségeket hordoz, így rendkívül fontos, hogy képes légy beazonosítani, mi is csípett meg.
Semmi pánik! A következő kis iránymutatóval könnyedén felismerheted, milyen rovar támadott meg.

Lódarázs

A csípés után az érintett terület gyakran vörös és duzzadt. Hólyagok is felléphetnek, és a hűsítés segíthet. Ritka esetben a csípés allergiás reakciót okozhat. Ha a gyomrunk idegnek érződik, vagy tompának, a szájunk bekékül és a légzés nehéz lesz, azonnal hívjunk orvost!

Méh

A csípés körül vörös lehet a bőr és duzzadt. Egy idő után viszkethet. Az első napon a duzzanat növekedhet, és a fájdalom hullámokban terjed. A csípés ártalmatlan, de a fullánkot el kell távolítani, hogy a méreg ne folyjék tovább a szervezetbe!

Darázs

Felléphet erős viszketés, duzzadás és a terület bevörösödése. Ritkán vérzés. A méhekkel
ellentétben a darázs többször is csíphet, és allergiás reakciót válthat ki!

Szúnyog

A szúnyogcsípés feldagadt vörös folt. Amikor megcsípnek érzéstelenítőt fecskendeznek a bőr alá. Van, akiknél a csípés helye nagyra is felduzzadhat, a csípés bárhol előfordulhat.

Kullancs

Sokszor meg sem tudjuk, hogy megcsípett minket! A helyén vörös folt marad, és általában a közepén, ahol a kullancs volt egy kis kráterszerű lyuk. A csípés egyes embereknél nagyon viszket, ez akár napokig is eltarthat. Ha kokárdaszerű vörös körök jelennek meg a csípés helyén, ami növekszik, akkor orvoshoz kell fordulni!

Bolha

A bolhacsípést gyakran allergiás reakciónak nézik, viszont nagyon tud viszketni, és fájhat is. Apró piros pöttyöket hagy maga után és a leggyakrabban a lábat csípik. Egy táplálkozás
során többször is csíp ugyan azon a helyen, így mintákat hagy maga után. Egy-két centiméteres helyen 3-4 csípés is lehet.

Hangya

A vöröshangya kivételével nem jelentenek nagy veszélyt. A tünetek érzete a szúnyogéra hasonlít, de gyorsabban múlik, és nem viszket annyira, vagy rövidebb ideig.

Bögöly

Ritka esetben vérmérgezést és fertőzéseket okozhat. Nagy kövér légynek látszanak, de
vérszívók és csípésük nagyon fájdalmas, beduzzad.

Tetű

Kicsi piros pöttyök, amik olyan helyen fordulnak elő, ahol haj van, vagy szőr. A csípést erős
viszketés követi.

Ágyi poloska

A szúnyog csípésére emlékeztet, de cikkcakkos mintákat hagynak maguk után. A csípések
egymásutánisága vagy területekre rendeződése jellegzetes és vöröses. Általában  felkeléskor, reggel figyelünk fel rá, mivel este szoktak csípni, az ágyunkban.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Most Popular

Recent Comments