HomeInteresting10 hatalmas hiba, amelyet sokan elkövetünk egy autó megvásárlásánál

10 hatalmas hiba, amelyet sokan elkövetünk egy autó megvásárlásánál

Egy használt autó vásárlásakor általában az elsődleges szempont az autó műszaki állapota. Emellett azonban még rengeteg apró dolog van, amire oda kell figyelni, ugyanis ezáltal megóvhatjuk magunkat a fejfájástól és a felesleges pénzkidobástól. A következőkben mutatjuk azt a tíz dolgot, amelyeket egy autóvétel esetén nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Gondolni kell a viszonteladásra

Egy autó megvásárlásánál ritkán jut eszünkbe, hogy a későbbiekben talán mi is el fogjuk adni azt. Ezt pedig szeretnénk a lehető legjobb áron megtenni. Ennek tükrében pedig még az autó színe sem elhanyagolható. Egy kevésbé népszerű színű autótól általában 20-30%-kal olcsóbban tudunk csak megszabadulni. Tehát, inkább válasszunk a fekete, fehér vagy szürke színek közül.

Fenntartási költségek

Vásárláskor nemcsak a vételárra kell odafigyelnünk, hanem az autó fenntartási költségeire is, amelyek általában évről-évre növekednek. Érdemes olyan autót vásárolni, aminek akár egy komolyabb meghibásodás esetén is könnyedén képesek vagyunk fizetni a javítási költségeit.

Ne fizessünk a felesleges extrákért!

Nem feltétlenül van szükségünk egy full extrás autóra. Amennyiben nem dohányzunk vezetés közben a szivargyújtó és a hamutartó mindenképpen felesleges. Az új okostelefonok már pontos GPS alkalmazásokkal és megannyi extra kiegészítéssel vannak felszerelve, így nem feltétlenül szükséges beépített GPS és így tovább. Felesleges extrák helyett gondoljunk inkább a biztonsági funkciókra, amelyek egy baleset esetén rendkívül hasznosak lehetnek.

Ne vegyünk olyan autót, ami nemrég futott ki a gyárból

Egy új autó vásárlásánál az első három évben rohamos tempóban csökken a gépjármű értéke. Ez független az autó műszaki állapotától, a futott kilométertől és ez minden gépjárműnél megfigyelhető. Ez egy középkategóriás vagy felsőkategóriás autónál olykor milliós összegeket is jelenthet, így jobban tesszük, ha óvakodunk a nemrég megjelent modellektől és inkább 3-4 éves gépjárműveken gondolkodjunk.

Emellett pedig az autó legyártását követő években rengeteg fejlesztési és gyártási hiba szokott előfordulni, tehát 3-4 év elteltével már viszonylag nagyobb magabiztossággal válogathatunk egy-egy márka típusai között.

Az autó mérete

Egy autónál figyelembe kell venni, hogy hány utas van a családban és milyen gyakran indulunk vele nagyobb kiruccanásokra. Ha a gépjárművet inkább a városban, rövid távra használjuk inkább, akkor érdemes kisebb kupékra és szedánokra szűkítjük a keresést, ugyanis ezek kevesebbet fogyasztanak és fenntartásuk is olcsóbb. Abban az esetben viszont, ha nagycsaládosok vagyunk, akik gyakran járják az országot, akkor a városi terepjárók és kombi személyautók jelenthetik a legjobb megoldást.

A presztízs értékű és gazdaságossági megfontolásból vásárolt gépjárművek között nem létezik általánosságban vett jó és rossz döntés

Amennyiben anyagi helyzetünk és a körülményeink lehetővé teszik, akkor megéri prémium kategóriás modelleket választani. Ilyenkor legyünk előrelátóak és összpontosítsunk a gépjármű műszaki jellemzőire, a megbízhatóságra, valamint az autó árára.

Fontos a felkészültség

Vásárlás közben soha ne hagyatkozzunk az értékesítő munkatárs szavaira. Az egyáltalán nem számít, hogy mennyire kompetens szakember, ugyanis ő csak el akarja adni a gépjárművet. Vásárlás előtt lehetőleg konzultáljunk egy független szakértővel, akit magunkkal is vihetünk az autóvételhez, valamint gyűjtsünk adatokat a járműről.

Tisztában kell lenni azzal, hogy mikor a legnagyobb a használt autó kínálat

A legjobb idő a használt autó vásárlásra a decembertől-márciusig terjedő időszak, ugyanis télen kevesen vásárolnak autót, ezért ilyenkor a legnagyobb a paletta, ráadásul rendszerint az autókereskedések is extra kedvezményekkel készülnek ebben az időszakban.

Próbáljunk meg alkudni

Az eladók és a kereskedők is úgy állapítják meg az árakat, hogy abba már belekalkulálja a vevők alku iránti hajlamosságát is. Igyekezzünk felhívni az eladó figyelmét a gépjármű minden apró hibájára, ezzel több tíz, de akár százezer forintot is spórolhatunk egy használt autó megvásárlásánál.

Soha ne kapkodjuk el az autóvásárlást

Mindig hideg fejjel gondolkodjunk és gyűjtsünk további információkat az adott modellről és nézelődjünk további kereskedésekben is.

Most Popular

Recent Comments