HomeInterestingÚjabb áldozata van az AstraZeneca vakcinának - Elhunyt egy egészségügyi dolgozó

Újabb áldozata van az AstraZeneca vakcinának – Elhunyt egy egészségügyi dolgozó

Ma már nagyon sok országban nem használják az AstraZeneca vakcinát, mert több olyan esetről számoltak be, miszerint komplikációt, vérrögöt, trombózist idézett elő. Sőt olyan esetről is beszámoltak, hogy halálhoz is vezetett. Olaszországban például egy 43 éves katona vesztette életét nemsokkal a injekció beadása után, de hasonló esetről számoltak be más országokban is. Ennek tükrében úgy döntöttek, hogy felfüggesztik annak használatát addig, míg az Európai Gyógyszerügynökség ki nem vizsgálja az ügyes és a vakcinát.

Most úgy tűnik újabb áldozata volt a vakcinának, ugyanis egy egészségügyi dolgozó hunyt el Dániában miután megkapta az AstraZeneca oltást. Egy másiknál azonban vérrögöket fedeztek fel. Mindkét dolgozó 14 nappal az oltás beadása után panaszkodott ezért kivizsgálták őket. Míg az egyiken tudtak segíteni a másikon nem. Az Európai Gyógyszerügynökség mellett a norvég és a német származású kutatók is elkezdték vizsgálni a vakcinát illetve az eseteket és rájöttek, hogy mi okozhatja a problémákat.

Minden ember vérében van egy olyan jellegű antitest, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a véralvadásban. Ez az, ami mozgósítja a vérlemezeket, ha egy nyílt sebet el kell zárni. Az AstraZeneca olyan autoimmun reakciót hoz létre, ami ezt a feladatot meggátolja, így pedig kialakulnak a vérrögök. Szerencsére van megoldás rá, amit ha alkalmaznak az oltás beadásánál, akkor kiküszöbölhető a további komplikáció.

Furcsa, hogy erre a problémára a Gyógyszerügynökségen nem jöttek rá, sőt ők semmilyen összefüggést nem találtak a vakcina és a vérrögképződés között. Információk szerint csak Európán belül 20 millió adag AstraZeneca vakcinát használtak fel, míg Indiában 7 millióval többet.

Most Popular

Recent Comments