HomeInterestingTudtad, hogy miért "jobb-gombosak" a férfi ruhák? Íme a magyarázat!

Tudtad, hogy miért „jobb-gombosak” a férfi ruhák? Íme a magyarázat!

A férfiak ruháin lévő gombok jellemzően jobb oldalon vannak, míg egy női ruhadarabon a másik oldalon. Ugyanez igaz a cipzárra is a kabátokon. De vajon mi lehet ennek az oka?

Igazából senki sem tudja biztosan. Pár történész szerint ennek a fegyverhordozáshoz van némi köze.

Chloe Chapin egy divattörténész aki a Harvard Egyetemen doktorált. Az ő kutatásai szerint a ruhák alatt elrejtett fegyverhez így könnyebb volt a domináns kézzel hozzáférni. Ha a gombok a jobb oldalon vannak, pont be tudták csúsztani a kezüket a ruhájuk alá az emberek….akár nagyobb feltűnés nélkül is.

Továbbá évszázadokkal ezelőtt egy gazdag ember gyakorlatilag mindig fegyvert hordott magánál. A legtöbb férfi kardot tartott a jobb kezében, így gyorsabb és könnyebb volt a kigombolás a bal kézzel. Ennek bizonyítékát láthatjuk a régi arcképeken is.

A jobb-gombos megoldás még szembetűnőbb a hadviseleteknél. A Metropolitan szépművészeti múzeum kurátorai szerint a katonák balról jobbra fedezték egymást, a hagyományos harci formában a katona a tőle jobbra álló társát védte pajzsával. Ezért a férfi zakót még a mai napig is balról jobbra lehet kigombolni.

Na de ingek előbb voltak, mint fegyverek… nem? Ez igaz…de akkor is voltak kardok és tőrök. A férfiak a kardokat bal oldalukon hordták így a jobb kezükkel rántották elő azt. A bal gombos ingekbe, ruhákba könnyen beleakadt volna a kard kézfejvédő dísze. Na most persze ilyenkor nem az apró gombokra kell gondolni, hanem régebben divatosak voltak a kabátokon nagyobb díszes gombok, amik azért ilyen szempontból okozhattak problémákat. Ha nem is az volt a probléma, hogy nem tudják előhúzni a kardot, vagy a tőrt… de esetleg a kabát gombjait is féltették.

Mi a helyzet az ellenkező nemmel? Ez a magyarázat sokkal kézenfekvőbb és egyszerűbb. Amikor ez az egész „gombozósdi” elterjedt, akkoriban az igazi nők nem öltözködtek, hanem öltöztették őket. Mivel a legtöbb ember jobb kezes így könnyebben tudták begombolni a hölgyek ruháit az öltöztetők. Ez a legvalószínűbb teória, de vannak még másikak is. Például egyesek szerint egy anyuka a bal kezében fogva a csecsemőt a jobb kezével könnyebben ki tudja gombolni a ruháját egy szoptatáshoz.

Egy harmadik elmélet szerint anno a nők féloldalasan ültek a lovon. A bal gombos ruhákba nem tudott annyira belekapni a szél és így nem fedett fel semmi olyat, amit esetleg nem kéne. 🙂

Ki tudja… lehet, hogy egyik teória sem igaz, de minden esetre van bennük valami. Akár, hogy is…vélhetőleg a divatgyártók ezt a szabályt továbbra sem fogják elhagyni vagy megszegni. Ez már az öltözködés egyik alaptörvénye. Ha másra nem is…arra biztosan jó, hogy a boltba biztosan a nemünknek megfelelő ruhát válasszuk. Biztos mindenki járt már úgy, hogy rossz soron kezdett el keresgélni.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Most Popular

Recent Comments