HomeAnimalsTudományosan is bebizonyították, hogy a kutyák képesek felismerni a megbízhatatlan embereket

Tudományosan is bebizonyították, hogy a kutyák képesek felismerni a megbízhatatlan embereket

Tudományosan is bebizonyították azt, amit a tapasztalt kutyatulajdonosok már régóta tudnak. Egy kísérlet alátámasztotta, hogy a kutyák képesek értelmezni és figyelembe veszik, hogy mennyire megbízható egy adott személy.

A kísérletet Akiko Takaoka japán professzor vezetésével végezték. Tudni szerették volna, hogy miként reagálnak a kutyák olyan személyre, aki korábban már hazudott nekik, tehát tudják-e értelmezni. A kutatók 3 részre osztották a kísérletet.

A gazdik először egy étellel teli dobozra mutattak, a kutyáik pedig odafutottak. Korábban már alátámasztották, hogy az ebek értelmezni tudják az emberi gesztusokat, éppen ezért egy második dobozra is rámutattak (ekkor már nem a gazdi), ami viszont üres volt. Az állatokat látszólag megzavarta a tény, hogy nem az volt a dobozban, amire számítottak, tehát átverték őket. Harmadik alkalommal pedig már oda sem mentek ahhoz a dobozhoz, amire az a személy mutatott, aki korábban becsapta őket.

A kísérletben 34 kutya vett részt, és egytől-egyig ugyanaz lett az eredmény. Bebizonyosodott, hogy a kutyák figyelembe veszik, sőt, értelmezik ha egy adott személy megbízhatatlan.

További tanulmányok azt is bebizonyították, hogy a kutyák figyelembe veszik, hogy egy személy hogyan viselkedik a gazdájukkal.
A kísérlet során a gazdik segítséget kértek egy idegen személytől, aki ezután jutalomfalatot adott a kutyának. Meglepő lett az eredmény! A kutyák nem fogadták el azoktól a jutalomfalatot, aki a segítségnyújtás közben durván, erőszakosan viselkedett a gazdival, ellenben attól, aki mindvégig kedves volt, igen. Ez azt jelenti, hogy a kutyák egyértelműen értelmezni tudják az emberek közti kommunikációt és viselkedést is.

Összegezve elmondható, hogy a kutyák értik a gesztusokat és az arckifejezéseket is. Ha tehát becsapod a kutyádat, nem fog bízni benned. Ha pedig valamely ismerősödet látszólag nem szereti, valószínűleg megvan az oka!

Most Popular

Recent Comments