HomeInterestingTörténelmi esemény! Először sikerült elérnie az űrt a Virgin Galactic utasszállítójának -...

Történelmi esemény! Először sikerült elérnie az űrt a Virgin Galactic utasszállítójának – videó

A napokban történelmet írt a Virgin Galactic válllalat, ugyanis az űrhajójának sikerült elérnie a 82,7 km-es magasságot, ráadásul személyzettel a fedélzetén.
Egy egy hatalmas előrelépés a cég és a tulajdonos, Sir Richard Branson számára egyaránt.

A SpaceShipTwo nevű űrhajó egy hordozó repülőgép segítségével emelkedett fel, a Los Angelestől mindössze 145 km-re lévő Mojave sivatagból. Amikor elérte a 13,7 km-es magasságot, levált a hordozóról, majd tovább emelkedve a két pilóta Mark Stucky és Frederick Sturckowa megtapasztalhatta egy rövid ideig a súlytalanságot.
Ezek után az űrhajó a hangsebességnél 2,9-szer gyorsabban lépett be ismét a Föld légkörébe, a burkolata pedig közel 60 másodpercen keresztül izzott a súrlódás miatt, de végül sikeresen landolt.

Richard Benson így nyilatkozott a Sky News-nak: „14 kemény évet dolgoztunk azért, hogy a Virgin Galactic elérje az űrt, ez pedig most egy jelentős, történelmi esemény.”
Majd – nem meglepő módon – elsírva magát, a körülötte lévőket ölelgetve örült.

Ez valóban nagy sikernek számít, főleg a 2014-es kudarc után, amikor is az eredeti SpaceShipTwo a felszállást követően darabokra hullott, a pilóta súlyosan megsérült, a másodpilóta pedig sajnos az életét vesztette. Az utólagos elemzések szerint akkor pilótahiba okozta a balesetet.

Benson ezzel most olyan nagyágyúk közé került fel, mint Elon Musk és Jeff Bezos, akik szintén azon dolgoznak, hogy néhány éven belül elérhetővé váljon az űrturizmus.

A Virgin Galactic-nál egyébként már most több, mint 600-an fizettek be előre a kb. 90 perces, szuborbitális repülésre. Nem mellékesen egy ilyen repülés átszámítva 70 millió forint körül van.

Te vállalkoznál rá, ha befizetnének? Írd meg hozzászólásban!

Most Popular

Recent Comments