HomeInterestingTanulmányok bizonyítják, hogy a születésnap megünneplése fontos a gyermek mentális egészsége szempontjából

Tanulmányok bizonyítják, hogy a születésnap megünneplése fontos a gyermek mentális egészsége szempontjából

Amikor egy gyermek születésnapja közeledik a szülők izgatottnak érzik magukat miatta, és mindent megtesznek, hogy a parti a legtökéletesebb legyen szeretett csemetéjük számára. Viszont vannak szülők, akik nem igazán tartják fontosnak, hogy születésnapi bulit rendezzenek a gyereküknek, ez azonban ártalmasan hathat a kicsikre.

A mostani posztunkat azért hoztuk létre, hogy elmondjuk mennyire fontos is valójában egy szülinap megünneplése. Reméljük ez majd arra buzdítja a szülőket, hogy megünnepeljék gyermeküket.

Tartsunk vagy ne tartsunk szülinapi partit

Régen a gyerekeknek olyan születésnapi bulit tartottak a szülők, ahol a család apraja nagyja és a gyermek barátai is jelen voltak. Egy ilyen eseményen akár 50 ember is részt vehetett, arról nem beszélve, hogy az ünnepi dekorációt is finoman szólva túltolták a szülők. Dr. Jacqueline Woolley viszont támogatja a születésnapok értelmes megünneplésének fontosságát. De, hogy ez miért is fontos? Nos, görgess lejjebb.

A születésnap megünneplésének fontossága

Dr. Woolley egy tanulmány keretein belül azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a kisgyermekek életkora és a születésnap fogalma között. A kutatásban 99 gyermeket vizsgált, akik 3 és 5 év közöttiek voltak. Az eljárás nagyon egyszerű volt, mivel mindenkinek ugyanazt a forgatókönyvet vázolták fel.

Három két éves gyermeket vettek elő, akik hamarosan betöltik a harmadik életévüket. Az elsőnek sikerült partit rendezni, a másodiknak nem, a harmadiknak pedig olyan bulija volt, ami két részből állt.

Ezek után megkérdezték a gyerekektől, hogy hány évesek lettek. Az első azt válaszolta, hogy 3, a második azt, hogy 2, a harmadik pedig azt, hogy 4 éves lett.

Ez több, mint matematika…

Dr. Woolley tesztjei szerint az óvodáskorú gyermekeknek az évente bekövetkező hirtelen változások rendkívül fontosak, főleg, ha azt valamihez tudják kötni. Mivel nem tapasztalnak semmilyen változást az életkoruk növekedése során, ezért fontos, hogy legyen egy vízválasztó, ami alapján tudják, hogy „Igen, most betöltöttem a harmadik életévem.” Ezzel egyszerűbben és könnyebben tudják nyomon követni az életkor változásukat.

A születésnap megünneplésének előnyei a fejlődési pszichológia szerint

Dr. Woolley úgy véli, ha egy 4 éves gyerek a parti megtartásával érti meg, hogy 5 éves lett, akkor az ünneplés igenis fontos. Tehát a szülők mérlegelhetik ezen események következő előnyeit is:

Emelik az önértékelést – Amikor egy kisgyermeket megünnepelnek, akkor szeretettnek és értelmesnek érzi magát, mert látja, hogy a születésnapja fontos szerepet játszik a szülei életében is.

Erősíti a családi köteléket – A családi hagyományok pozitívan hatnak a családtagokra. Az viszont nem számít, hogy mekkora ez az ünneplés, mert inkább az a cél, hogy együtt legyenek egy különleges helyen.

Társadalmi kapcsolatok létesítése – A barátok, családtagok, rokonok meghívása elősegíti, hogy a gyerek empatikus, nyitott és társaságkedvelő legyen és könnyebben tudjon a jövőben kapcsolatokat kiépíteni.

Pozitív emlékek maradnak bennük – Egy tanulmány szerint az óvodában megszerzett emlékek voltaképpen nem is emlékek, hanem begyűjtött adatok és különféle források, például érzések, szagok, zene… stb. Az ünneplés viszont pozitív emlékeket hoz létre.

Segít megérteni az idő múlását – A gyerekek még nem értik mi is az idő múlása, ezért a születésnapi buli jó és egyszerű módja annak, hogy megértsék a felnőtté válás folyamatát.

Az ünnepségnek nem feltétlenül kell óriásinak lennie

Előfordul, hogy a szülők nyomást gyakorolnak a gyermekekre a születésnapjuk miatt. A gyermek életévének változását viszont nem feltétlenül kell túltolni. A kicsiket jobban motiválja az, ha a szülők, nagyszülők figyelnek rájuk és az érzelmeikre. Egyszóval egy szülinapi torta és a gyertya elfújása önmagában már ünneplésnek minősül a számukra.

Nekik nem a világ legfinomabb tortája, a legdrágább ajándék, a legexkluzívabb hely számít, hanem a család, ahol biztonságban, boldognak és tiszteletben tartottnak érzi magát.

Neked mindig meg voltak ünnepelve a születésnapjaid?

Most Popular

Recent Comments