HomeInterestingSikeresen landolt a Marson a Perseverance szonda

Sikeresen landolt a Marson a Perseverance szonda

A Perseverance szonda utazása véget ért. 2021. február 18-án, hét hónappal az indulás után landolt a vörös bolygón.

A NASA Mars-expedíciója tavaly július 30-án indult útjára a floridai Cape Canaveralról. A Perseverance marsjárót és az Ingenuity nevű speciális helikoptert az Atlas-V 541 rakétával lőtték ki. A tegnapi napon az expedíció sikeres landolással kezdődött meg, ugyanis a szonda feladata az, hogy kiderítse, volt-e valaha élet a vörös bolygón.

A NASA Perseverance marsjárója a landolást követően képet is küldött. A marsjáró kőzetmintát vesz, méréseket végez és életre utaló jeleket keres majd. A Perseverance robotkarjával vagy távolról szemrevételezi az anyagokat, amelyek alapján a szakemberek határozni fognak arról, hogy érdemes-e további vizsgálatokat végezni. Amennyiben a válasz igen lesz, a marsjáró előkészíti ezeket a visszaútra. Összesen negyvenhárom minta kerülhet a speciális tárolóegységekbe, amelyek hermetikusan lezárhatók.

Ezek a minták az évtized végén kerülnek vissza a Földre. Ám a művelet nem veszélytelen. Egy amerikai leszállóegység érkezik majd a bolygóra, ami összegyűjti a marsjáró által kihelyezett mintákat és rakétába teszi azokat. Majd következik a történelem első olyan rakétaindítása, amit nem a Földről végeznek el és ez állítja Mars körüli pályára a kapszulát, ami a kőzetmintákat szállítja a Földre.

A Perseverance tegnap magyar idő szerint néhány perccel tíz óra előtt kezdte meg a fékezést a Mars légkörében. Ez az út legveszélyesebb része. A szakemberek ezt a szakaszt nevezik a „rettegés hét percének”. A marsjáró 10 g-vel lassult a légkörben, majd kinyitotta az ejtőernyőjét, miközben a hőpajzs levált.

A landolást online közvetítették és több millióan követték figyelemmel a XouTube-on és a Twitchen.

Az eszköz önállóan hajtotta végre a leszállást, köszönhetően ötszázezer kódos programjának.

A marsjáró a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a vörös bolygó felszínét, egy ősi folyó deltatorkolatánál. Az egytonnás marsjáró 687 földi napot tölt majd el a Marson, miközben tanulmányozza a bolygó éghajlatát, geológiáját és mintákat vesz.

A Perseverance azt jelenti állhatatosság és a marsjáró az első olyan eszköz, ami az élet felkutatása céljából lőttek fel a Marsra.

Most Popular

Recent Comments