HomeInterestingMarco Pavesi: "Orvos vagyok Olaszországban. Soha nem láttunk még ehhez hasonlót"

Marco Pavesi: „Orvos vagyok Olaszországban. Soha nem láttunk még ehhez hasonlót”

Marco Pavesi, aneszteziológus azt mondta, hogy az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélén áll. Az orvos szerint eljöhet az idő, amikor már választani kell a betegek között.

„Egyikünk sem élt még át ilyen tragédiát” – írta a milánói orvos.

Pavesi úgy fogalmazott, hogy tisztában vannak azzal, hogy mit kell tenniük autóbalesetek, vonatkisiklások és földrengések esetén, a koronavírus-járvány azonban, hatalmas kihívást jelent számukra.

„Mindig nyugodtan gondolunk arra, hogy valami történik tőlünk nagyon messze, a világ túloldalán másokkal. Ez egyfajta babona. De nem most. Mert most velünk is megtörtént: a szeretteinkkel, a szomszédainkkal, a kollégáinkkal.”

Az aneszteziológus Milánóban dolgozik egy klinikán, a járvány egyik gócpontjában. Kórházuk február 21-én ajánlotta fel a segítséget, amikor az első koronavírusos megbetegedést regisztrálták az országban. Ennek következtében a tervezett műtéteket elhalasztották, az intenzív osztály ágyait pedig pedig a megfertőződött betegek részére adták át. Egy napon belül már a műtőkben is helyet biztosítottak a betegeknek. A koronavírus-járvány terjedése megdöbbentő volt számukra.

„Keddig országszerte 31 506 esetet diagnosztizáltak, közülük 2941 gyógyultan hagyták el a kórházakat, 2503 ember pedig elhunyt. Lombardiában 16 220 esetről tudni, 1640 áldozattal, 879-en pedig az intenzíven fekszenek. Ilyen számok mellett az ország egészségügyi rendszere hamarosan összeomlik.”

Az olaszországi egészségügyi dolgozók kimerültek, túlhajszoltak, ez pedig hatalmas problémákat okoz egyes régiókban. Lombardia tartomány és a kormány tíz nappal ezelőtt agresszív lépéseket tett annak érdekében, hogy a járványt megfékezzék. Ezek hatása a hétvégéig ki is derül majd, ugyanis a tizenöt napos lappangási idő akkor fog letelni.

„Voltak olyan hírek, hogy az orvosoknak el kellett döntenie, melyik pácienssel foglalkoznak és melyikkel nem. Személyesen én ezt nem tapasztaltam: a kórházamban minden beteg megfelelő ellátásban részesült. De lehet, hogy ez nem tart sokáig. Ha a betegek száma nem kezd el záros határidőn belül csökkenni, akkor az erőforrásaink nem lesznek már elegendőek. Ezen a ponton már bevett szokássá válhat, hogy választani kell a páciensek között” – tette hozzá.

Az aneszteziológus azt is leírta, hogy országszerte hatalmas áldozatokat hoznak kollégái. A stressz ellenére pontosan tudják, hogy rendkívül fontos a munkájuk és hatalmas szükség van rájuk, így nem adják fel.

„Hogy meddig tart a kitartás, azt nem tudom megmondani. Néhány kollégámnak már pozitív lett a koronavírus-tesztje, és néhányan az intenzív osztályon fekszenek. A veszély mindnyájunk számára nagy.”

Pavesi abban reménykedik, hogy a koronavírus-járvány mihamarabb véget ér. Ez azonban, csakis abban az esetben lehetséges, ha az új fertőzöttek száma csökkenni kezd.

„Reményt nyújt, hogy a lakosság fegyelmezetten vette tudomásul a kormány által hozott intézkedéseket, és hogy vannak tapasztalataink a súlyos betegek kezelésében. Lehet, hogy a megszorító intézkedések hatásosak lesznek, és hétvégén már jó híreket kapunk. De egyelőre vastagon benne vagyunk a tragédiában” – fejezte be írását Marco Pavesi.

Most Popular

Recent Comments