HomeInterestingNem minden az, aminek elsőre látszik - Nézd csak ezt a keskeny...

Nem minden az, aminek elsőre látszik – Nézd csak ezt a keskeny házat!

Mindannyian arról álmodunk, hogy egyszer majd lesz egy saját lakásunk, házunk, amit úgy alakítunk, ahogy mi szeretnénk. Sokunknak csak bőven harminc éves kora után válnak valóra lakásálmai, de még így sem maradunk le semmiről. Akár építkezünk, akár vásárolunk, kisebb-nagyobb átalakításokat biztosan végzünk. Tesszük mindezt annak érdekében, hogy otthonunk valóban olyan legyen, amilyennek elképzeltük.

Ugyanakkor nem kell mindig a megszokotthoz ragaszkodnunk és kacsalábon forgó palotáról fantáziálnunk, ugyanis a kicsiből is kihozhatjuk a legtöbbet. Hogy pontosan mire is gondolunk? Azonnal eláruljuk. Chicago külvárosában 2003 óta áll egy ház, amit mindenki Pie House néven ismer. Magyarul “Piteház”, ami keskeny, ék alakjáról kapta nevét. A helyiek szerint inkább hasonlít egy pitére, mivel annyira vékony, mint a sokak által kedvelt sütemény.

Azt gondolnánk, hogy ebben az épületben semmi nem fér el és el sem tudnánk képzelni, hogy egy ilyen házat válasszunk otthonunknak. Cikkünkben megmutatjuk a Pie House-t belülről. Ha megnézed a képeket, neked is leesik majd az állad.

Szemből még semmi izgalmasat nem látni, igaz? Egy normál, amerikai családi háznak tűnik, mindenféle extra nélkül.

A Pie House Illinois államban, Deerfield városában található és egy cseppet sem véletlen furcsa alakja. A tervezőnek egy nagyon keskeny, hosszúkás telekre kellett megtervezni az épületet. Greg Weissman, helyi építésznek egy 0,04 hektáros terület állt rendelkezésére, ami Amerikában egyáltalán nem megszokott, hiszen általában hatalmas telkek tartoznak a házakhoz. A szakember eleinte úgy gondolta, hogy ez a telek túl kicsi ahhoz, hogy bármilyen lakható épületet létre lehessen hozni rajta, aztán 2003-ban mégis megépült a Piteház.

A szokásos négyzet alak helyett, téglalap alakú ház épült, amelynek legszűkebb pontja 0,9 méter, a legvastagabb pedig 7,6 méter.

Kívülről nézve a Piteházat úgy vélnénk, hogy túlzsúfolt, tele van bútorokkal, alig van némi hely vagy közlekedő rész, de a valóságban erről szó sincs. Kényelmes, tágas és akár még táncolni is lehet benne. Nem is húzzuk tovább az időt, mutatjuk ezt az építészeti remekművet belülről.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Na, mit szólsz hozzá? Beköltöznél?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments