HomeInterestingNe vedd félvállról! Ezt árulja el a vizeleted színe az egészségedről

Ne vedd félvállról! Ezt árulja el a vizeleted színe az egészségedről

A vizelet színéből sok mindenre lehet következtetni, ezért fontos, hogy mindig figyeljük meg, amikor csak tehetjük.

Narancssárgás

Ha szedsz valamilyen vitaminkészítményt, akkor nagy valószínűséggel a B12 vitamin okozza az élénkebb színt. Ezen kívül néhány gyulladáscsökkentő, hashajtó és kemoterápiás gyógyszer, de még a túlzott beta-karotin fogyasztása is színezheti ilyenre a vizeletet. Ha egyikről sincs szó, akkor könnyen lehet, hogy csak dehidratált a szervezeted. Igyál sok vizet, aminek már néhány óra múlva látszódni fog a hatása.
Ha ez sem változtatott rajta, előfordulhat, hogy valamilyen májjal kapcsolatos problémád van. Vizsgáld meg a szemfehérjédet. Ha sárgás elszíneződést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz!

Pirosas, rózsaszínes

Nem kell egyből megijedni! Ezt okozhatja a fekete szeder, cékla, rebarbara vagy egyes antibiotikumok fogyasztása is.
Ám ezen kívül jelentheti azt is, hogy vér van a vizeletedben. Ha bármilyen más rendellenes dolgot is találsz (pl. alvadt vér), azonnal fordulj orvoshoz! A szakemberek szerint elsősorban a nők azok, akik hajlamosak átsiklani az efféle esetek fölött, mivel azt gondolják, hogy a menstruációval kapcsolatos.

Zöld vagy kék

Ritka eset, de előfordulhat. Szintén okozhatják gyógyszerek, illetve az, ha valamilyen mesterséges színezéket, esetleg spárgát fogyasztottál. Ez esetben nem kell aggódnod, pár napon belül elmúlik.
Ha nem ez a helyzet, akkor fordulj orvoshoz, ugyanis előfordulhat, hogy húgyúti fertőzésről van szó.

Barnás

Előfordulhat, hogy a dehidratáció okozza. Ha bőséges folyadék fogyasztása után sem változik meg a színe, keress fel egy orvost, mert utalhat arra, hogy baj van a májaddal vagy a veséddel.

Habos

A legtöbb esetben normális jelenségről van szó, amit a vizelet sebessége okoz. Ha nem erről van szó és huzamosabb ideig fennáll, fordulj orvoshoz, ugyanis veseprobléma is állhat a háttérben.

Színtelen

Ez általában annak a jele, hogy túl sok vizet ittál. Ha huzamosabb ideig fennáll a dolog, az értékes sók kiürülhetnek a szervezetedből és felborulhat az egészséges kémiai egyensúly.

Halványsárga, sárga, sötét sárga

Ezek az egészséges vizelet színei, nincs miért aggódnod. Ha kicsit sötétebb, igyál többet, ha világosabb, akkor mérsékeld egy kicsit a folyadékbevitelt.

Most Popular

Recent Comments