HomeInterestingMilyen érzés meghalni? Ezt érezzük az utolsó perceinkben

Milyen érzés meghalni? Ezt érezzük az utolsó perceinkben

Azt szokás mondani, hogy két dolog biztos: A halál és az adók. Tulajdonképpen nehéz belekötni ebbe a kijelentésbe. A halál minden élőlény idővonalának egy sarkalatos pontja. Nem tudjuk elkerülni. Ami elkezdődik, az véget is ér egyszer. Mondhatnánk, hogy a tudósokat mindig is foglalkoztatta a halál és a túlvilág, de ezzel nem lennénk eléggé átfogóak, ugyanis igazából mindenkit érdekel, hogy milyen maga a folyamat és, hogy mi vár ránk utána. Ez persze nem azt jelenti, hogy szeretnénk is megtapasztalni. De az emberi kíváncsiság határtalan.

A tudósok persze számtalan vizsgálatot és tesztet folytattak olyan embereknél, akik épp eltávoztak közülünk és ezeket az érdekességeket figyelték meg.

A test elkezd kihűlni
A végtagok elkezdenek kihűlni. Szinte jéghideggé válnak, emellett a bőr színe is elkezd változni. Ez egyértelműen a keringési rendszerünk gyengülésének tudható be.

Alvás
Azok az emberek, akiknek már nincs sok hátra, főleg ha idősek és betegek, egyre többet alszanak. Rettentő fáradtsággal küzdenek. Ennek oka a lelassult anyagcsere. Ez eléggé egyértelmű jele a közelgő végnek. Ilyenkor érdemes minél több időt tölteni az illetővel.

Zavart tudat
Az anyagcsere megváltozása kisebb-nagyobb tudatzavart okozhat. Előfordul ezeknél az embereknél, hogy nem tudják hol vannak vagy nem ismerik fel a közeli hozzátartozóikat sem. Néha még azt sem tudják, hogy hány évesek. Ilyenkor célszerű ismételgetni, hogy kik vagyunk és megpróbálni vidám, nosztalgikus témákat felhozni. Ezzel jobb kedvre lehet őket deríteni az utolsó órákban. Az is gyakran megesik, hogy a haldokló látszólag sokkal jobban érzi magát a végzetes pillanat bekövetkeztével. Ez azért van, mert a beteg tudatában van a szorongásainak és megpróbálja összeszedni magát az utolsó erejével, azonban ez csupán egy fiziológiai felépülés.

Szorongás
Ha az ember tudja, hogy közel a vég, akkor eszébe jutnak azok a dolgok, amiket félbehagyott vagy nem ért el, de szeretett volna megvalósítani. Esetleg olyan dolgok, amiket megtett, de nem kellett volna. Fontos, hogy az illetőt megnyugtassuk és emlékeztessük azokra a dolgokra, amiket elért az életében. Nyilván a jó és értékes dolgokat kell felidézni. Ez megnyugtatja őket.

Légzés
A légzés ritmusának megváltozása egyértelmű jeleket ad arra, hogy az illető az utolsó perceiben jár. A hal közeledtével a levegővétel szabálytalanná válik és inkább hasonlít egy bús sóhajtozásra.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Most Popular

Recent Comments