HomeInterestingMi okozza a fülzúgást és mit tehetünk, hogy elkerüljük?

Mi okozza a fülzúgást és mit tehetünk, hogy elkerüljük?

Néha egy hangos koncert, vagy hangzavar után egy zümmögő hangot hallhatunk a fülünkben. Úgy tűnik, hogy ennek a hangnak nincs semmilyen forrása és furcsa mód akkor is halljuk, amikor egy teljesen üres, csendes szobában vagyunk.

Úgy gondoltuk, hogy kicsit mesélünk nektek erről a jelenségről, melyet mindenki legalább egyszer már tapasztalt az életében. Egy dolgot már egyből le is szögeznénk. Ha ez a jelenség akuttá válik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis nem játék!

Az ismeretlen eredetű hang
A fülünkben hallható zümmögő, sziszegő hang tinnitus néven ismert. Ezt halljuk, amikor cseng a fülünk. Ez egy hang fantom érzékelése. Számtalan formája van és ugyanennyi tényező is okozhatja. A csengés legtöbbször átmeneti és lehet enyhe, de bizonyos esetekben olyannyira intenzív, hogy még a beszélgetést is zavarja.

Ha ez a csengés túl sokáig tart, vagy krónikusan ismétlődik, akkor rettentően zavarhatja a mindennapi életünket.

Mi az oka ennek a hangnak?
A tinnitust legtöbbször a fülben található kis szőrök sérülése okozza. Ezek a sejtek a fülkagyló közelében kis villákat alkotnak, melyek a fülünkbe érő hanghullámok szerint mozognak. Ezután a hallóideg ezeket a hullámokat hangként érzékeli és értelmezi. Ha ez a villa megsérül, akkor helytelen, fals üzenetet küldenek az agyunknak és ezért hallunk olyat, ami valójában nincs is.

Mi okozhatja?
A belső fül kisebb sérüléseit számtalan dolog okozhatja.

Hangos, hosszú zaj, ami egy koncerten vagy egy építkezésnél hallható. Ezekből adódó sérülésekből viszonylag könnyű felépülni és hamar visszatér minden a normális kerékvágásba. Aki volt már diszkóba, az pontosan tudja, hogy utána mindig csengő füllel fekszünk le aludni. Bizonyos esetekben azonban állandósulhat a jelenség.

Okozhatja a fülzsír is. A hallójáratokban felhalmozódik és elzárja azt. Ez duzzanatot okoz, ami irritálhatja a dobhártyát. Adódhat fülfertőzésből is.

Az öregedés során fokozatosan romlik a hallásunk. A 60 év feletti embereknél már természetes dolog a fül csengése.

Érdemes figyelni a vérnyomást is, ugyanis annak a változása is kiválthatja a tinnitust.

A fej és a nyak sérülései, a túlzott stressz is okozhat fülzúgást. Ezek rendszerint csak az egyik fülnél jelentkeznek.

A középfül csontjainak megkeményedése, meszesedése (otosclerosis) egyik fő tünete a fülzúgás.

Amikor a temporomandbularis ízület (itt találkozik az állkapocs a koponyával) megsérül akkor válthat ki fülzúgást, ugyanis közel van a fülhöz.

Több betegség jele is lehet. Ilyenek a Méniére-szindróma, vagy a vestibularis Schwannoma, amely egy jóindulatú daganat a koponyában.

Egyes gyógyszerek, antidepresszánsok, antibiotikumok és vizet tartalmazó tabletták is kiválthatják a jelenséget.

Hogyan lehet megakadályozni?
Ha ez az érzés túl sokáig tart és nagy intenzitással érzékeljük, akkor hatással lehet a mindennapjainkra. Fáradtságot, koncentrációhiányt, ingerlékenységet, alvási vagy memóriaproblémákat okozhat.

Célszerű elkerülni a hangos dolgokat. A fejhallgatót ne használjuk teljes hangerővel és ha zajos eseményre megyünk, akkor egy füldugót vigyünk magunkkal. Segíthet!

Az egészséges étrend és a testmozgással vigyázhatunk a kardiovaszkuláris egészségünkre, mivel erre az állapotra nincs specifikus kezelés.

Nektek cseng a fületek? Írjátok meg kommentben a véleményeteket.

Most Popular

Recent Comments