HomeInterestingMennyi esélye van annak, hogy a feldobott érme leesve fej legyen? -...

Mennyi esélye van annak, hogy a feldobott érme leesve fej legyen? – Íme a válasz

Fej vagy írás?

Nagy valószínűséggel nincs olyan ember a világon, aki ne dobott fel egy érmét annak érdekében, hogy eldöntsön valamilyen kérdéses dolgot. Például, ki kezdje a játékot vagy ki menjen boltba és így tovább. Ilyenkor az egyik személy elmondja, hogy a fejet vagy az írást szeretné, az érme pedig “eldönti”, melyik játékos nyer, attól függően, hogy a pénz melyik oldalán landol.

Azt gondolnánk, hogy 50-50 százalék esélye van a két félnek, azonban, ez nem teljesen így van. Cikkünkben el is áruljuk, hogy miért.

Nem ötven százalék az esélye annak, hogy a leesés után az érme fejet mutat.

Ha fejjel felfelé tesszük az ujjunkra az aprópénzt, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy leeséskor is fejet fogunk viszontlátni.

A Stanfordi Egyetem hallgatói több ezer érmefeldobást rögzítettek nagy sebességű kamerákkal, így feltárták, hogy 51 százalékos esélye lesz annak, hogy leeséskor is fejet látunk az érmén.

Számos körülmény befolyásolja az érme megfordulásának eredményét. Az erő, a centrifugálás sebesség és szög, az érme magassága a talajtól, illetve, hogy az apró melyik oldala néz felfelé, mielőtt feldobjuk azt.

Ezek a feltételek túlságosan is jelentősek ahhoz, hogy megakadályozzák az ötven-ötven százalék valószínűségét.

A kutatók kimutatták, hogy az érme dobása nem véletlenszerű, ugyanis ez egy mérhető esemény, ami, mint minden más, betartja a fizika törvényeit. Ha minden érme pontosan azonos kezdeti feltételekkel és pontosan ugyanazzal az erővel rendelkezik, akkor centrifugálása egyenletes eredményt mutat, mind a fej, mind pedig az írás esetében.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments