HomeArtTetoválások, mint a testmódosítás művészeti alkotásai - Mutatjuk a legnépszerűbb fajtáit

Tetoválások, mint a testmódosítás művészeti alkotásai – Mutatjuk a legnépszerűbb fajtáit

A tetoválások kis híján azóta léteznek, amióta ember él a Földön.

Kelet-Ázsiától a Csendes-óceán szigeteikig, Amerika déli és északi részétől Indiáig és Európáig a lista kimerítő. Bárhol körülnézünk a világban a tetoválások mindenütt jelen vannak.

Az embereknek veleszületett vágyaik vannak a test módosítására, akár tetováló pisztollyal, akár egy lyukasztó tűvel.

A tetoválások az identitás jelei, egyes kultúrákban pedig, továbbra is a hatalmat és a dominanciát jelölik.

A japán kultúrában a tetoválásokat gyakran használták a bűnözők megjelölésére, míg az indiai tetoválások a gazdagság és társadalmi osztályok mutatói voltak.

Bárhonnan is nézzük, a tetoválás egyfajta művészeti forma.

Három különféle stílus van, ami a mai modern világban kiemelkedő és ami telis-tele van hihetetlen és elképesztő műalkotásokkal.

Polinézia

A polinéz kultúrában az írás nem létezett, ennek következtében a tetoválás fejezte ki a hierarchiát, az érettséget és a társadalomban betöltött státuszt. A tetoválás folyamatát rituálék, tabuk határozták meg, a tetoválók szigorú és hosszú idejű képzésen vettek részt.

A fiatal férfiak körében az egyik legnépszerűbb formatervezés a polinéz művészeti forma. Azok számára, akik ilyen tetoválásokat viselnek magukon, mély kulturális jelentése van.

A maori, új-zélandi törzs tetoválásai a törzsük iránti elkötelezettség jelképei és az élet nagy eseményeinek ünneplése.

A tetoválás mintáinak és szimbólumainak jelentős része elvont, bonyolult és mélyen vizuális.

A tetoválóművészek erős jól látható vonalakat használnak, emellett pedig számos vékony és összetett vonal alkotja a tetoválást.

Az, hogy a test melyik részére varrták fel a tetoválást, meghatározott jelentéssel bír.

A fej jelentése: spiritualitás, bölcsesség, intuíció, a törzs felső része: nagylelkűség, őszinteség, becsület, a törzs alsó része: életenergia, bátorság, szaporodás, függetlenség és szexualitás, a felső karok és a vállak pedig, az erőt és bátorságot szimbolizálták. Utóbbi tetoválások a harcosok és főnökök kiváltságai voltak. Az alsó karok és kezek a kreativitáshoz és a teremtéshez köthető tetoválások helyei voltak.

Távol-Kelet

Japánban még ma is vannak olyan helyek, ahova nem engednek be, ha tetoválás van a testeden. Még akkor sem, ha csak turistaként látogatsz el az országba.

Japánban a tetoválóknak orvosi engedéllyel kell rendelkezniük ahhoz, hogy legálisan tetoválhassanak. A művészek nagy része demonstrált is a kormányrendelet ellen,. Bár perre vitték az ügyet, semmi változás nem történt.

A világon a Távol-Kelet művészeti forma az egyik legnépszerűbb és legelismertebb.

A legtöbb kortárs japán tetoválás a hagyományos kínai technikákkal keveredik és egy olyan stílust hoz létre, ami nem kapcsolódik össze a bűnözői bandákkal, mint például a jól ismert Yakuzával.

A Távol-Keleten számos tetováló származik a Horitoshi családból, akik a Japán fővárosban, Tokióban élnek.

A korai kínai művészek azonban úgy vélték, a tetoválás barbár, a test az ősök ajándéka, amit csak a természet változtathat meg.

A 18. században a nyugati méltóságok a Távol-Keletre látogattak és elfogadták a törvényt, miszerint a művészek külföldi állampolgároknak is készíthettek tetoválásokat.

V. György király is tetoválással a testén tért haza a Távol-Keletről.

A 19. században a tetoválás egyfajta büntetés volt, ugyanis, aki tetováltatott szinte bűnözőnek számított, hiszen az bárhol felismerhetővé tette őt.

A nyugati kereskedők dekoratívnak és érdekesnek tekintették a tetoválásokat.

American Art

A cholo művészet tulajdonképpen a nyugati parti spanyol művészet. Az Egyesült Államokban a tetoválások többségének alapja ez a művészeti forma. A tetováló művészetet az évek során erősen befolyásolták a kultúrák és tovább szélesítették annak látókörét.

A cholo művészet a televíziós műsorokban is népszerűvé vált, mint például a Miami Ink és az LA Ink.

Ez a művészeti forma vonalrajzokat, portékat, szavakat és kifejezéseket foglal magába.

Többen is úgy vélik, hogy a cholo-portré művészet királya és királynője tetoválások, Kat Von D és Chris Garver.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments