HomeInterestingMagyar kormány: Őszig tarthat a veszélyhelyzet

Magyar kormány: Őszig tarthat a veszélyhelyzet

Sajnálatos módon elég régóta éljük bizonyos keretek között az életünket. A koronavírus járvány miatt, nem tehetjük meg azokat a dolgokat, amiket korábban, nem mehetünk el étterembe enni, nem ülhetünk be egy moziba filmet nézni, nem lehetünk kint az utcán 8 óra után, és még mindig nem vehetjük le a maszkokat arcunkról. Persze ez csak néhány példa a sok közül, amiket még nem tehetünk meg, de nagyon reméljük, hogy hamarosan ennek az egész rémálomnak vége, és visszatérhetünk a megszokott életünkbe. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos zárások, az otthon való tartózkodás mennyire meg tudja keseríteni a mindennapokat, hiszen olyan, mintha kalitkába lennénk zárva. Ezt valószínű az introvertált emberek jobban tűrik, de nincs kizárva, hogy már ők is szívesen kimozdulnának egy kicsit.

A magyar kormány – élén Orbán Viktor miniszterelnökkel – azt mondta, ha elérjük a 3,5 millió fős beoltottságot, akkor kinyithatnak a vendéglátóegységek teraszai. A mai adatok szerint 3.363.596 ember van beoltva vagyis már nem kell sokat várni a 3,5 millióhoz. Emellett a miniszterelnök arról is beszámolt, hogy 4 milliós beoltottságnál egy nagyobb horderejű nyitást szeretnének elindítani.

Jelenleg viszont arról szólnak a hírek, hogy a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, miszerint őszig meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet. Egyes források szerint ez a szeptemberi hónap végét jelentené, mivel az országgyűlés általában eme hónap közepén szokott összeülni.

Tavaly novemberben kiáltották ki a veszélyhelyzetet, ami 90 napig volt érvényben, az február 22-én, a harmadik hullámban járt volna le így újabb 90 nappal hosszabbítottak és jelenleg úgy néz ki, hogy május 23-ig van hatályban. A kedden beadott törvényjavaslat szerint viszont megint szeretnének hosszabbítani, mely az őszi ülésszak első napjától számítva a 15. napon veszítené hatályát.

Ezt persze meg kell szavazni, bár nagyon úgy néz ki, hogy Fideszes többséggel sikerül elérni a céljukat. Ezzel hazánkban egy évig fog tartani a megszakítás nélküli veszélyhelyzet, s közel sem biztos, hogy vége lesz. A törvényjavaslat szükségességét azzal indokolták, hogy

„bár Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen”, de „az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés.”

Most Popular

Recent Comments